Romantik ilişkilerde tükenmişlik sendromu

Güncelleme Tarihi:

Romantik ilişkilerde tükenmişlik sendromu
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2023 17:00

Çağımızda çoğu insanın aşk ve evliliğedair beklentilerinin oldukça yüksekolduğunu söyleyen Psikiyatri UzmanıDr. Özlem Bora, bu yüksek beklentilerin ilişkilerde tükenmişliğe sebepolabileceğini söyledi. Dr. Özlem Bora,tükenmişlik yaşayan çiftlere bu sorunları aşmaları için önerilerde bulundu.

Haberin Devamı

İLİŞKİLERİN en başından itibaren kaçınılmaz olarak azalmaya başlayan romantizmin normal bir süreç gibi değil de bir felaket gibi algılanmasının tükenmeye zemin hazırlayabildiğini ifade eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora, ilişkilerin gerçek dışı beklentilerle hayatın gel-gitlerinin bir bileşimi sonucunda da tükenebildiğini kaydetti. Aşkın tükenişinin aşamalı bir süreç olduğunu ve birdenbire gerçekleşmediğini dile getiren Bora, “Eşe duyulan yakınlık ve sevgi, genel bir keyifsizlik haliyle yavaş yavaş azalıyor. En önemli nokta da tükenen çiftler birbirine ‘katlanamama hissi’ yaşamaya başlıyor” dedi.

NASIL ANLARSINIZ?

İlişkide tükenmişlik yaşayan çiftlerde görülen hisler ve özellikleri anlatan Bora, “Genel olarak çiftlerin birbiriyle duygusal bağları zayıflamaya başlar. Daha az zaman geçirmeye ve geçirilen zamandan keyif almamaya başlarlar. Günlük küçük atışmalar çatışmalara dönmüştür. Kavgaların arası kısalmış, barışmaların arası uzamıştır. Tükenen bir ilişkide çiftler, duygusal olarak kendilerini sürekli yorgun ve bitkin hisseder. Birbirlerine karşı sürekli alıngan ve fazlasıyla eleştirel olabilirler” diye konuştu.

ÇÖZÜM ARANMAZ

Haberin Devamı

“Çiftler, ilişkileriyle ilgili umutları tükendiği için düzeltme yolunda adım atmak için de girişimde bulunmazlar” diyen Bora, şöyle devam etti: “Değişikliğe kalkışacak güçleri de yok gibidir. İlişkilerinin değişeceği fikrinden artık vazgeçmişlerdir. Buna hevesleri de kalmamıştır. Tünelin ucunda ışık yokmuş hissi yaşarlar. Çoğunlukla fiziksel olarak da yorgun ve bitkin hissederler.” NE YAPILABİLİR? Tüm bu sorunlar için çözüm önerilerinde bulunan Bora, “Öncelikle paniğe kapılmadan yaşadığınız sorunun kendinizle mi yoksa ilişkinizle mi ilgili olduğunu keşfetmekle işe başlayabilirsiniz. Fark ettiğiniz her detayı şeffaf bir şekilde partnerinizle paylaşabilirsiniz. Paylaşırken seçtiğiniz kelime ve cümlelere özen göstermeniz daha iyi yol almanızı sağlar. Tartışmalara ara verip sorun listesi yapıp sonrasında ortak kararla seçtiğiniz, alanında uzman bir ilişki terapistine başvurmanız gerekir” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!