Rinoplastide amaç nefes alan burun

Güncelleme Tarihi:

Rinoplastide amaç nefes alan burun
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2022 15:56

Sağlıklı ve kaliteli bir nefesin kaynağının sağlıklı bir burun olduğunu belirten KBB Uzmanı Op. Dr.Ahmet Berber, burnun düzgün görünmesinin ruh sağlığı için de çok önemli olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

BURNUN yüzün merkezinde yer alması nedeniyle tüm dikkatlerin ona yönelmesini sağladığını belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Ahmet Berber, doğuştan gelen burun şekil bozuklukları ya da alınan darbeler sonucu gelişen sorunlara, nefes alamama da eklenince çözümün rinoplasti ameliyatı olması gerektiğini kaydetti. Berber, rinoplastinin hedefinin sağlıklı, nefes alan ve yüze uyumlu yeni bir burun yapmak olduğunu da vurguladı. Rinoplastide burun küçültme ya da büyütme, kemerde düzleşme, burun ucundaki düşüklük ya da yamuklukları düzeltme, burun deliğinin daraltılması ve simetrisinin sağlanması gibi işlemlerin yapıldığını kaydeden Op. Dr. Ahmet Berber, “Ameliyat öncesi yapılan görüşmelerde ilk olarak, hasta-hekim arasında güven temelli bir ilişki sağlanmalıdır. Hasta, var olan hastalıkları, varsa geçirdiği ameliyatları, alışkanlıkları ya da kullandığı ilaçlar hakkında doğru bilgiler verip yeni burnu hakkındaki isteklerini net olarak ifade etmelidir. Hekim ise muayene sırasında iyi bir değerlendirme yapmalıdır. Hastanın isteklerini de gözeterek, kişinin yüzüne uygun burun şeklini planlamalıdır. Bu sağlıklı iletişim başarıyı getirecektir” dedi.

Haberin Devamı

Hastaların iyileşme döneminde dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgiler veren Op. Dr. Ahmet Berber, şunları söyledi: “Doğru planlanmış ve başarılı bir cerrahi sonrasında iş, hastaya düşer. Özellikle ameliyattan sonraki bir ay kişinin kendine çok özen göstermesi gerekir. İyi burun temizliği, yara bakımı, soğuk uygulama, güzel beslenme, ödem giderici uygulama ve gıdaların tüketilmesi, iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Burun sırtındaki alçı alınınca, kişi sosyal yaşamına tam anlamıyla dönüş yapabilir. Ama özellikle ilk ay burnuna alınabilecek darbelerden sakınmalıdır. Benzer şekilde sigara içilmesi, ağır kaldırma, uzun süre eğilerek kalma, gözlük takma, spor yapma gibi iyileşme sürecini geciktirecek etkinliklerden uzak durulmalıdır. İlk ay sonrasında hafif sporlar yapılabilirken, topla oynanan ya da boks, karate, kung fu gibi darbe alma olasılığı yüksek sporları ilk üç ay yapmamalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!