Rinoplasti ile ilgili sık sorulan sorular

Güncelleme Tarihi:

Rinoplasti ile ilgili sık sorulan sorular
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2022 17:07

Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Gürkan Aladağ, burunestetiği (rinoplasti) hakkında hastaların burun şeklinin belirlenmesindenameliyat sonrası iyileşme sürecine kadar merak ettikleri soruları yanıtladı:

Haberin Devamı

Burnun şeklini nasıl belirliyorsunuz?

Rinoplasti operasyonu planlanırken, hastalar dikkatlice dinlenir ve şikayetçi oldukları problemler tespit edilir. Detaylı bir KBB muayenesi yapılır. Değişik açılardan burun fotoğrafları çekilerek, bilgisayarda simülasyon programları kullanarak hastanın da beklentilerini karşılayan, yüzü ile uyumlu, doğal ve ilk bakışta hemen ameliyatlı olduğu anlaşılmayan, fakat hastanın makul estetik beklentilerini de karşılayan olası sonuçlar interaktif bir şekilde değerlendirilir.

Ameliyat ne kadar sürer? Süreç nasıl işler?: Burun estetiği ameliyatları, burnun yapısı, zorluk derecesine göre değişmekle beraber ortalama 1-2 saat sürmektedir. Hastalarımızın büyük çoğunluğu aynı gün taburcu olabilmektedir. Gerekli durumlarda bir gece hastanede geçirilebilir. İlk 2-3 gün buz uygulanması, verilmiş ilaçların kullanımı, olası şişlik ve morlukları minimal düzeyde tutmak için önemlidir. Katı gıdalara ertesi gün geçilebilir. Duş alma genellikle 2-3 gün sonra başlar. 2-3. günlerde burun içi silikon tamponlar çekilir, 7-8. günlerde burun dışı kalıp ve dikişler alındıktan sonra hastalar sosyal hayata ve ofis tarzı işlere başlayabilir.

Haberin Devamı

Burun ucu düşer mi?: Burun ucu yapısı, doğal seyrinde bile, özellikle 40 yaş sonrasında kollajendeki zayıflama ve cildin biraz gevşemesi, sıvı kaybetmesi nedeniyle eski gücünü kaybederek 1-2 milimetre düzeyinde iniş gösterme meylindedir. Kalın derisi olan, kıkırdak yapısı zayıf ve güçsüz olan, sigara içen bireylerde bu konu daha da belirgin olabilir. Burun ucunun desteğini çok iyi sağlayan kıkırdak greftler ile gerekli tamir yapıldığı zaman bu tarz sorunlar minimal düzeye indirilebilir.

Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?: Kemiklerin kaynama süresini de düşünerek özellikle ilk 4-6 hafta kaza ile çarpma, darbe almamak gerekir. İlk 1 ay, dövüş sporları, top teması olabilecek sporlardan (futbol, basketbol, voleybol gibi) kaçınmakta fayda vardır. Yine bu dönemde gözlük takılmaması uygun olur. Fitness ile ilgilenen kişiler, 15 gün sonra kademeli olarak spora başlayabilir. Fakat tam performanslarına 1 aydan sonra geçmeleri daha uygun olur.

Haberin Devamı

Burnum tam olarak ne zaman oturur ve son halini alır?: Bu durum kişinin deri yapısı ve uygulanan teknik ile ilgili de değişiklik göstermekle beraber, ince derili hastalarda 9-12 ay, kalın derili hastalarda ise 2-2.5 yılı bulabilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!