Prostat büyümesi ve böbrek taşı tedavisinde altın çağ

Güncelleme Tarihi:

Prostat büyümesi ve böbrek taşı tedavisinde altın çağ
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2022 20:50

ÖZEL İzmir Can Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Uygar Miçooğulları, iyi huylu prostat büyümesi ve böbrek taşı tedavisinde kullanılan ve çağ atlatan ‘thulium fiber lazer’ teknolojisi hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

 

Doç. Dr. Miçooğulları, iyi huylu prostat büyümesinin sık idrara çıkma, idrar yaparken çatallanma, kesik kesik idrar yapma, idrarı tam boşaltamama hissi, bazen idrar kaçırma, idrar yolunda kanama, enfeksiyonlar gibi bazı belirtiler gösterebildiğinden bazen böbrek yetmezliğine kadar varabilen tablolar oluşturabileceğini söyledi. Thulium fiber lazerin (TFL) üroloji branşında kullanılan en yeni teknolojiler arasında bulunduğundan bahseden Doç. Dr. Miçooğulları, bu yeni tedavi yönteminin iyi huylu prostat büyümesi (BPH), böbrek taşlarının ve mesane tümörlerinin tedavisinde kullanılabildiğini söyledi.
NASIL UYGULANIR
ThuFLEP, thulium fiber lazer yönteminde diğer endoskopik tekniklerde olduğu gibi dış idrar deliğinden idrar kanalına girildiğini söyleyen Doç. Dr. Miçooğulları, “Prostat dokusu, büyüklüğüne veya biçimine göre 1-3 parça halinde kabuğundan sıyrılır. Ardından idrar kesesi içine konulur. İdrar kesesi içine konulan prostat dokusu morselatör adı verilen cihazla parçalanıp vakumlanarak vücut dışına çıkarılır” dedi.
DAHA AZ ETKİLİYOR
Lazer enükleasyon cerrahisi prostat büyümesi tedavisinde Amerika ve Avrupa’da en güncel ve popüler ameliyat yöntemi olduğundan bahseden Doç. Dr. Uygar Miçooğulları, şu bilgileri paylaştı:
“Bu yöntem, daha az kanama, sondanın daha erken çekilmesi, daha kısa hastanede yatış süresi, büyük prostatlarda uygulanabilmesi, dokuların patolojik olarak incelenmesine imkan sağlaması, gündelik hayata dönmenin daha hızlı olması, kalp ve akciğer rahatsızlığı olanlarda rahatlıkla uygulanabilmesi, süper pulsed teknolojisi ile doku derinliği etkisinin düşük olduğu için sinirlere hasar oranı düşük olması, bu yüzden ereksiyonun daha az etkilenmesi gibi özellikleri var.”

Haberin Devamı

OPERASYON SÜRESİ DE KISALIYOR
BU teknolojinin üriner sistem taşlarında da oldukça etkili olduğunu belirten Doç. Dr. Uygar Miçooğulları, “TFL ile eski nesil teknolojilere göre daha büyük taşların bile daha kısa sürede kapalı bir şekilde tedavi edilebildiğini söyledi. Doç. Dr. Miçooğulları, “TFL üriner sistem taş cerrahisinde daha yüksek enerji ve verimlilikte taşların toz haline gelmesini sağlar. Herhangi bir termal hasar gösterilmemiştir. Çevre dokulara daha az zarar vererek güvenle taş kırılmasına izin vermektedir. Tüm bu özellikleri ile operasyon süresini kısaltmakta ve operasyon sonrası yüksek taşsızlık oranları sağlamaktadır. Böylelikle hastalar ikinci bir operasyona ihtiyaç duyamadan tüm taşlarından tek bir operasyonla kurtulurlar” ifadelerini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!