Orta kulak iltihabı çocukların okul başarını olumsuz etkiliyor

Güncelleme Tarihi:

Orta kulak iltihabı çocukların okul başarını olumsuz etkiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2024 04:32

Okul çağındaki çocuklarda çok sık görülen kulak burun boğaz hastalıklarının sadece çocukların günlük yaşamını değil, gelişimini ve öğrencilik hayatını da olumsuz etkilediği belirten KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, bu hastalıkların çocuklardaki uyku düzeninden gelişim geriliğine, idrar kaçırmadan davranış bozukluğuna kadar pek çok olumsuzluğa neden olduğunu söyledi. Orta kulakta sıvı birikmesinin en genel anlamı ile burun boşluğundan başlayıp tüm üst solunum yolu mukozası, östaki borusu ve orta kulak boşluğunun içini döşeyen mukozanın iltihaplanması sonucu gelişen bakteriyel bir enfeksiyon olarak tanımlandığını belirten Op. Dr. Cem Karas, “Erken yaşta immün sisteminin tam olgunlaşmamasına bağlı, üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık görülmesi östaki tüpünün kısa, geniş ve yatay yapısı, yatay pozisyonda beslenen bebeklerde sütün orta kulağa geçmesi irritasyonun ve geniz etinin varlığı daima sık görülme nedenidir” dedi.

Haberin Devamı

 

AİLELER TEDBİRLİ OLMALI

Okul çağındaki çocuklarda çok sık görülen kulak burun boğaz hastalıklarına karşı tedbirli ve bilinçli olmak gerektiğini belirten Op. Dr. Cem Karas, “Bunlar arasında orta kulakta sıvı birikmesi oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Öyle ki bu hastalıklar sık görülmeye başlayınca çocukların uyku düzeni bozuluyor ve gelişme geriliği de ön plana çıkıyor. Özellikle sağlıklı büyümeleri için anne babalar olarak her türlü tedbiri alır, onları olası hastalıklardan koruruz. Ancak bazı durumlarda daha dikkatli ve erken davranmak, çocuklarımızın gelişimi açısından daha da önemlidir. Çocukluk döneminde orta kulakta sıvı toplanması, yani tıptaki ismiyle ‘seröz otit’ hastalığı oldukça sık görülen bir durumdur” diye konuştu.

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Haberin Devamı

Akut orta kulak iltihabının en yoğunlaştığı yaş aralığı olan 6-11 ay arası bebeklerde huzursuzluk, anne sütünü emmeme, ateş, burun tıkanıklığı ve son aşamada kulakta akıntı olarak belirti verdiğini söyleyen Op. Dr. Cem Karas, şöyle devam etti: “Bu gibi durumlar mutlaka kulak burun boğaz muayenesini gerektirir. 3 yaş sonrası çocuklar yukarıdaki belirtilere ek olarak kulak ağrısını tarif edebilirler. Hastalığın ilk evresinde çocukta hafif bir işitme kaybı olabilir. Orta kulak boşluğu normalde havayla doludur. Burun arkasındaki geniz ile kulak arasında havalanma görevini yapan östaki borusu sayesinde orta kulaktaki hava basıncı dış ortamdaki basınçla eşitlenir. Çocuklarda kulak ile geniz arasındaki mesafenin kısa oluşu ve anatomik olarak geniz eti büyüklüğü, sık geçirilen enfeksiyonlar ve alerjik yapı, kulak sıvısı oluşumunun küçük yaşlarda daha sık görülmesinin nedenleri arasındadır. Bu yüzden okul çağındaki çocukların yaşıtlarından geri kalmaması için zaman zaman doktora başvurulmasını tavsiye ediyoruz.”

EBEVEYNLERE ÖNEMLİ UYARILAR

Ailelere hastalığın tedavisi sırasında ve sonrasında önemli tavsiyelerde bulunan Karas, en önemlisinin ‘önlenebilir risk faktörleri’ni ortadan kaldırmak olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Öncelikle çocukların yanında sigara içilmemeli, çocuklarımızı pasif sigara içiminden uzaklaştırmalıyız. Geniz eti olan çocuklarda bu tedaviye zamanında başlanılmalı. Anne sütü kullanımının teşvik edilmeli. Özellikle küçük çocuklar kışın ekstra giysilerle korunmalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!