Opr. Dr. Hidayet Çatal: Kolon kanserine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Opr. Dr. Hidayet Çatal: Kolon kanserine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2022 14:15

DÜNYADA her yıl yaklaşık 1 milyon kişiye kolon ve rektum kanseri tanısı konuyor. Özel Medifema Hastanesi Genel Cerrahi&Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Hidayet Çatal, kolon kanserlerinin ülkemizde erkeklerde dördüncü, kadınlarda ise üçüncü sırada en çok görülen kanser türü olduğunu söyledi. Görülme sıklığının yaş ilerledikçe arttığını belirten Dr. Çatal, “Kolon kanserlerinin yüzde 90’ı 50 yaş sonrası ortaya çıkar. Hayvansal yağ ve kırmızı et tüketimi, sigara içimi, genetik faktörler, colitis ülseroza veya crohn hastalığı olanlarda kolonda polip varlığında görülme sıklığı artar” dedi.

Haberin Devamı

 

BELİRTİLER DEĞİŞİYOR
Tümörün yerleştiği yere göre belirtilerin değiştiğini ifade kaydeden Opr. Dr. Hidayet Çatal, “Kalın bağırsağın sağ tarafında yerleşenlerde kansızlık ve halsizlik en sık görülürken; sol tarafta ve rektum bölgesinde yarleşenlerde ise dışkılama bozukluğu, kabızlık, makattan kanama, karın şişliği, bazen kusma olabilir” diye konuştu.
Teşhis için kolonoskopinin çok önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Dr. Çatal, şöyle devam etti: “Kolon tümörlerinde CA 19.9 denen tümör markırı kan testinde yüksek olarak bulunur. Tedavisinde erken evrede yakalananlar laparoskopik (kapalı) ameliyat yöntemi ile tedavi edilebilir. Geç kalınmış olgularda ise önce kemoterapi ve radyoterapi ile tümörü küçültüp sonrasında ameliyat uygun olur.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!