Op. Dr. Hidayet Çatal’dan obezite ameliyatlarına dair merak edilenler

Güncelleme Tarihi:

Op. Dr. Hidayet Çatal’dan obezite ameliyatlarına dair merak edilenler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2021 21:19

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hidayet Çatal obezite ameliyatlarına dair merak edilenleri anlattı.

Haberin Devamı

Obezite ameliyatının mide-bağırsak sisteminin yeniden düzenlenmesini içerdiği için ciddi ve önemli bir cerrahi operasyon olduğuna dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hidayet Çatal, “Obezite cerrahisi iki çeşit uygulanır. En sık tercih edilen yöntemi Bariattrik cerrahi olarak da bilinen Sleeve gastrektomi (tüp mide) ve gastrik by-pass’dır. Burada amaç gıda alımını belli bir noktada sınırlamaya zorlayan anatomik bir yapı elde etmektir. Diğer yöntem ise besinlerin emilimini azaltan ameliyatladır. Bu sayede kalorisi yüksek gıdaların vücut tarafından emilimi engellenerek kilo alımı azaltılır” dedi.

“Çağımızın en önemli sağlık sorunlarından birisi”
Obezitenin diyabet, kolestrol yüksekliği ve hipertansiyon gibi sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hidayet Çatal “Obezite çağımızın en önemli sağlık sorunlarından bir tanesidir. Obez kişilerin hayat kalitesi belirgin olarak düşmekle beraber, obezite başta kalp damar hastalıkları, diyabet, kolestrol yüksekliği, hipertansiyon ve iskelet sistemi problemleri olmak üzere çok çeşitli sağlık sorunlarına da neden olur. Bu nedenle obezitenin giderilmesi sağlıklı ve mutlu bir yaşam için oldukça önemlidir. Obezite; tıbbi olarak vücut kitle indeksi 35 ve üzerinde çıkan kişiler için tanımlanır. Bunun yanında daha doğru ölçümler bel ve kalça çevresi hesaplanarak da yapılabilir. Vücut kitle indeksi; kilogram olarak vücut ağırlığının metre olarak boyun karesine (boy X boy) bölünmesi ile hesaplanır. cinsinden vücut uzunluğuna iki kez bölünmesiyle elde edilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Kimler ameliyat olabilir?”
Obezite ameliyatının mide-bağırsak sisteminin yeniden düzenlenmesini içerdiği için ciddi ve önemli bir cerrahi operasyon olduğunun altını Çizen Çatal; “Obezite cerrahisi endikasyonları şunlardır: “18-60 yaş aralığındaki kişiler, vücut kitle indeksi 35 ve üzerinde kişiler, obezitenin altında hormonal hastalıklar gibi sebeplerin olmaması, alkol ve madde bağımlılığının olmaması, 5 yıl süre ile Obezite tedavisi için diğer seçeneklerinin uygulanmasına rağmen başarı sağlanamaması, batın cerrahisi olmasına engeli olmayan kişiler, ameliyat sonrasında diğer bölümlerle iş birliği içerisinde obezite tedavi planına uyabilecek kişilerdir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!