Omurga ve fıtıkta yeni yöntemler

Güncelleme Tarihi:

Omurga ve fıtıkta yeni yöntemler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2022 02:05

Opr. Dr. Emrah Akartuna, radyofrekans ile fasetblokajı veya intra diskal girişimlerle IDET denilendisk içi lazer veya radyofrekans uygulamalarınıngünümüzde oldukça önem kazandığını söyledi.

Haberin Devamı

OMURGA darlıklarına, bel ve boyun fıtıklarına bağlı sinir sıkışmalarının oldukça yoğun bir hasta grubunu oluşturduğunu belirten Ekol Sağlık Grubu Sada Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Emrah Akartuna, bu tür rahatsızlıkları olan hastaların büyük çoğunluğunun ilaç tedavisi, fizik tedavi veya alternatif tıp denilen tedavi yollarına başvurduğunu söyledi. Ancak bu hastalıklarda çoğunlukla cerrahi girişimlere gereksinim duyulduğunu kaydeden Akartuna, “Her cerrahi girişimde bir risk vardır. Günümüz insanı bu nedenle ameliyat dışı tedavilerin arayışı içindedir. Son zamanlarda ameliyat dışı işlemler daha etkili hale gelmiştir. Burada amaç ameliyat dışı tedavilerde en etkin yöntemi hastaya sunmaktır” diye konuştu.

RADYOFREKANSLA FASET BLOKAJI

Haberin Devamı

Radyofrekansla Faset Blokajı tedavisinin daha çok omurga kanalının daralmasına sebep olan, ileri kireçlenme ve yırtılmamış fıtıklardan oluşan şiddetli bel, kalça ağrılarında yürüme, oturma ve ayakta durma zorluklarında etkili olduğunu belirten Akartuna, “Kronik şikayetleri olan operasyon gerektirmeyen veya operasyon önerilse de ameliyat olmak istemeyen hastalarda en etkili yöntemdir. Yarım saat kadar süren işlem sonrası, hastanın hastanede kalış süresi 1 saati geçmemektedir. İşlem sonrasında 7-10 gün süre içinde hastaların bel ve kalça ağrılarında, yürüme güçlüklerinde ileri düzelme olup yaşam konforu artmaktadır” dedi.

DİSK İÇİ LAZER TEDAVİSİ:

IDET Akartuna, IDET yöntemini ise şu şekilde anlattı: “Bel ve boyunda disk içi radyofrekans veya lazerle yapılan işlem olup patlamamış veya sakatlık oluşturmamış fıtıklarda öncelikli tedavi olabilir. Bir beyin ve sinir cerrahı tarafından değerlendirilen hastanın durumu bu işleme uygunsa, ameliyathanede lokal anestezi ile disk içine bir iğne ile girilerek fıtık küçültülebilir veya yok edilebilir. Özellikle beyin ve sinir cerrahının hem hastayı değerlendirmesi, hem de işlemi kendisinin yapması avantajdır. Bu tür işlemlerde komplikasyon ihtimali nerdeyse yok denecek kadar düşük olup işlem sonrasında hastalar günlük yaşantılarına kısa sürede dönebilmektedirler. Bu nedenle günümüz hastalarında kullanımı giderek artmaktadır. Tecrübeli ellerde oldukça etkili bir işlemdir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!