Obezitede hastaya özel tedavi dönemi

Güncelleme Tarihi:

Obezitede hastaya özel tedavi dönemi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2022 17:18

Günümüzde en önemli sağlık sorunlarından birinin obezite hastalığı olduğunu belirten Özel Ege Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Önsal, tedavide öncelikli tercihin diyetle kilo verme olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Diyetle başarılı olunamayan durumlarda ek müdahale gerektiğini kaydeden Önsal, bu müdahalelerin mideye botoks uygulaması, mideye balon uygulaması ve cerrahi müdahaleler olarak sınıflandırabildiğini kaydetti. Önsal, şu bilgileri verdi:

Mide Botoksu: Uygulama yaklaşık 10-15 dakikalık, endoskopi eşliğinde bir işlem olup tek başına bir zayıflama yöntemi değildir. Beraberinde diyet yapılması gerekli olup işlemde mide boşalması geciktirme ve açlık hissinin baskılanması hedeflenerek diyete uyum kolaylaştırılmaktadır. İşlemin etki süresi yaklaşık 4-6 ay olup ortalama yüzde 10’luk bir kilo kaybı hedeflenmektedir.

Mide Balonu: Mide balonu da endoskopi eşliğinde yaklaşık 10-15 dakikalık bir işlem olup midenin içine balon yerleştirilerek midenin besin alma kapasitesini düşürme işlemidir. 6 aylık ve 1 yıllık balon uygulama seçenekleri bulunmaktadır. Mideye balon uygulama yönteminde de başarılı sonuç için hastanın diyete uyumu çok önemlidir. Diyete uyum olmadığı durumlarda ciddi bulantı, kusma gibi yan etkiler gözükerek hastanın balona uyumu zorlaşabilmektedir. Bu uygulama ile yaklaşık yüzde 20-25 kilo kaybı hedeflenmektedir. Balon uygulaması sonrasında hastanın kaybettiği kiloya koruması için balon takılı olduğu süreçteki diyet alışkanlığının devamı çok önemlidir.

Haberin Devamı

Cerrahi Girişimler: Zayıflama yöntemlerinde cerrahi müdahaleleri gıda alımını kısıtlayıcı ve gıda alımını kısıtlayıcı+emilim bozucu yöntemler olarak iki kategoride toplayabiliriz. Günümüzde en çok gıda kısıtlayıcı yöntem olarak kullanılan tüp mide (sleeve gastrektomi) operasyonu yapılmaktadır. Tüp mide ameliyatında midenin yaklaşık yüzde 75-80’lik kısmı çıkarılarak hem mide hacmini daraltmak hem de çıkarılan mide kısmından sentezlenen açlık hormonu seviyesi azaltılarak tokluk hissi yaratmak hedeflenmektedir. Emilim bozucu ameliyatlara oranla daha fizyolojik bir ameliyat olmakla birlikte ilk bir senede fazla kiloların yaklaşık yüzde 80’ini kaybetmek hedeflenmektedir. Özelikle bir seneden sonra kilo alımını engellemek için ilk bir senede kazanılan yeme alışkanlığının kaybedilmemesi çok önemlidir. Emilim bozucu ve yeme kısıtlayıcı ameliyatlarda kullanılan yöntemler mini gastrik by-pass ve Roux en Y gastrik by-pass uygulmasıdır. Bu ameliyatlarda amaç midede küçük bir hacim oluştumak ile beraber yaklaşık 100-150 santimlik ince bağırsak segmentini bypass edip gıda emilimini de azaltmaktır. Böylelikle hızlı bir kilo kaybı sağlanması amaçlanmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!