Obezite Türkiye’de ve dünyada giderek artıyor

Güncelleme Tarihi:

Obezite Türkiye’de ve dünyada giderek artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2022 15:39

Günümüzde obezite görülme sıklığının giderek arttığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şafak Şahin, sağlıklı yaşam için gereken şartların hem kendimiz hem sevdiklerimiz için oluşturulması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Obezite ile mücadele için öncelikle diyet ve sporun hayatımıza katılarak düzenli bir yaşam standartı oluşturulması gerektiğini belirten Op. Dr. Şahin, obezite cerrahisi hakkında bilgiler verdi.

HAREKETSİZ YAŞAM

Yaşam koşullarının değişmesiyle birlikte nüfusun kırsal kesimden şehir merkezlerine doğru kayması, hazır gıda tüketiminin artması ve hareket oranının azalmasıyla birlikte obezitenin artmaya başladığını söyleyen Op. Dr. Şafak Şahin, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye, obezite sıralamasında Avrupa’da birinci sırada, dünyada ise 17’inci sıradadır. Türkiye’de 15 yaş ve üstü nüfusun yüzde 56’sı fazla kilolu olup bunların da yüzde 19’u obez sınıfında yer almaktadır” dedi.

OBEZİTE CERRAHİSİ

Obezite cerrahisi hakkında da bilgiler veren Op. Dr. Şahin, “Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 35 ve üzeri olan kişiler bir yıl diyet yapmasına rağmen kilo verememişlerse, obezite cerrahisine adaydırlar. VKİ 40 ve üzeri olan kişilere obezite cerrahisi için herhangi bir şart aranmazken, 35 üzeri kişilerde ek hastalık olma şartı vardır. Tüp mide ameliyatının sleeve gastrektomi ve gastrik bypass olmak üzere iki çeşidi bulunuyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

CERRAHİ RİSKLİ Mİ?

Obezite cerrahisinin risklerini anlatan Şahin, şöyle dedi: “Obez bir kişi tedavi edilmezse, yaşayacağı ömür 10-15 yıl kısalıyor. Yani obezitenin kendi başına oluşturduğu risk, obezite cerrahisinin oluşturacağı riskten çok daha yüksek. Kişide yaşamının herhangi bir evresinde emboli (pıhtı) atma, kalp krizi geçirme ihtimali mevcuttur. Obezite cerrahisinin bir takım riskleri elbette vardır. Ancak artan cerrahi tecrübelerimizle birlikte alınan önlemlerle gerçekleşme olasılığı oldukça azalmış durumdadır. Obezite cerrahisinin 15 yıldır giderek artan oranlarda yapılmaya başlanması, medikal firmaların ameliyatı kolaylaştıran ve güvenliği artıran malzemelerin üretimine yönelmesine neden oldu. Cerrahi deneyimlerin de artmasıyla tüp mide ameliyatı artık daha düşük risk oranlarıyla yapılmaktadır. Komplikasyon oranı neredeyse safra kesesi ameliyatı oranlarına kadar geriledi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!