Obezite tedavisinde alternatif bir yaklaşım: Mide balonu

Güncelleme Tarihi:

Obezite tedavisinde alternatif bir yaklaşım: Mide balonu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2023 00:49

Mide balonu işleminin ameliyatsız olarak yaklaşık 15 dakikada tamamlandığını söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cem Güçlü, “Bu işlemde hasta uykulu bir halde (sedasyon) iken endoskopi yapılır ve aynı yoldan mide balonu yerleştirilir. Mide balonu etki mekanizması ise midede yer kaplayarak sürekli tokluk hissi yaratması, böylece her öğünde daha az gıda tüketimi ile hastanın kilo vermesini sağlamaktır” dedi.

Haberin Devamı

 

KİLO VERMEYE YARDIMCI

Mide balonunun midede maksimum 6 ay-1 yıl süreyle bırakıldığını kaydeden Op. Dr. Cem Güçlü, “Ancak diğer girişimsel yöntemlerden önemli bir farkı balonun belli bir süre sonra çıkarılmasıdır. Hastaların diyetisyen takibi şarttır. Hastalar bu süre içinde yapılarına göre yüzde 10-20 arasında kilo verirler” diye konuştu.

MİDE BALONU ADAYLARI

Mide balonu yönteminin orta derecede obezite hastaları (VKİ 30-40), ameliyattan kaçınan ağır obezite hastaları (VKİ 40 ve sonrası), yüksek anestezi ve ameliyat risklerini azaltmak amacıyla, yandaş hastalıkları olan ağır obezite hastalarına uygulanabildiğini belirten Op. Dr. Cem Güçlü, “Ancak gastrit, mide ülseri, geçirilmiş mide cerrahisi, geniş mide fıtığı, hamile veya emzirme döneminde olanlara, alkol bağımlılığı, kanama bozukluğu olan hastalara uygulanamamaktadır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

OLASI YAN ETKİLERİ NELER?

Mide balonu işlemi sonrası hastada bulantı, kusma, göğüste yanma, reflü, geğirme ve krampların görülebileceğini kaydeden Op. Dr. Güçlü, şöyle devam etti: “Bu belirtiler sıklıkla geçicidir ve ilaç tedavileri ile düzelir. Nadir durumlarda kusmalar devam eder. Bu vakalarda balonun erken çıkarılması gerekebilir. Eğer mide balonu tahammül edilemez ve tedaviye yanıtsız yan etki yaparsa, herhangi bir anda çıkarılabilir.”

BESLENME ÇOK ÖNEMLİ

Mide balonu operasyonu sonrası beslenmenin önemine değinen Op. Dr. Cem Güçlü, bu süreçte beslenme sürecini iyi bir şekilde yönetmek için diyetisyen takibinin şart olduğunu söyledi. İlk günlerde mide kasılmaları, krampları, bulantı-kusma olabileceğinden sıvı diyet uygulanması gerektiğini kaydeden Güçlü, şöyle devam etti: “Şekersiz komposto suyu, yüzde 100 meyve suları veya gaz yapmaması için laktozsuz süt, ayran, et suyu, tavuk suyu gibi proteini yüksek sıvılar tercih edilmelidir. Bulantılar, kramplar geçtikten sonra ilk etapta mideyi yormayacak hafif, püre kıvamında veya blenderize edilmiş besinlere geçilmesi gerekmektedir. Katı diyet döneminde mide balona alıştıktan sonra normal beslenmeye geçilmektedir. Normal beslenmeye geçilmesiyle birlikte düzenli bir diyetle, kişinin mide balonu sayesinde sağlıklı beslenmeyi bir yaşam biçimi haline getirerek uzun vadede kilo vermesi ve kilosunun korunması hedeflenmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!