Obezite tedavisi kişiye özel olmalı

Güncelleme Tarihi:

Obezite tedavisi kişiye özel olmalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2022 20:31

OBEZİTENİN tüm dünyada yaygın olarak görüldüğünü belirten Anadolu Cerrahi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mesut Sipahi, belirterek, günümüzde hastanın durumuna göre cerrahi ve cerrahi dışı yöntemler olan mide balonu, mide botoksu ve obezite cerrahisi gibi seçeneklerle obezitenin başarılı bir şekilde tedavi edilebildiğini kaydetti. Sipahi, “Yapılan çalışmalar, 2050 yılında dünya üzerinde yetişkin nüfusun yüzde 50’sinin obez olacağı yönünde. Obezitenin altyapısında beslenme alışkanlıkları yer alıyor. Aldığımız kalori harcadığımız kaloriden fazla olursa kilo alırız. Ayrıca yoğun iş yaşantısı nedeniyle sağlıksız fast-food tarzı beslenmek zorunda kalıyoruz. Bu da kilo alımını artırıyor” dedi.

Haberin Devamı

 

DİYET VE SPOR

En sağlıklı ve fizyolojik kilo kontrolünün diyet ve spor olduğunu belirten Doç. Dr. Mesut Sipahi, “Günümüzde yoğun iş ve şehir hayatından dolayı bu imkanı bulamayan ya da diyet ve sporla kilo veremeyen hastalar için ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemleri uygulamak gerekmektedir. Asıl başarı kilo vermek değil, verilen kilonun uzun süre korunmasıdır” diye konuştu.

AMELİYATSIZ YÖNTEMLER

Obezite tedavisinde günümüzde uygun hastalara uygulanan mide balonu ve mide botoksuya başarılı sonuçlar alındığını ifade eden Sipahi, vücut kitle indeksi çok yüksek ve diğer yöntemlerle başarılı kilo kontrolü sağlanamayan hastalar için cerrahi yöntemleri önerdiklerini vurguladı. Obezite cerrahisinde uygulanan birden fazla yöntem olduğunu belirten Sipahi, şöyle devam etti: “Ancak günümüzde en çok tüp mide denilen sleeve gastrektomi ameliyatı uygulanıyor. Bununla birlikte çeşitli mide bypass ameliyatları da başarıyla uygulanmaktadır. Bu anlamda hastanın diyabet, tansiyon gibi yandaş hastalıkları, beslenme alışkanlıkları gibi durumlar gözönüne alınmalı ve bu hastalıkları da tedavi edebilecek cerrahi yöntem hastaya göre seçilmeli ve önerilmelidir. Obezite, sadece görüntü olarak hastaları etkilemiyor. Eklem ağrıları, kansere yatkınlık, kolesterol, damar tıkanıklığı, kalp hastalıkları, karaciğer yağlanması gibi rahatsızlıklar, akciğer hastalıkları, uyku apnesi gibi problemleri tetikliyor. Polikistik over hastalığına da yatkınlık sağlayıp kısırlığa sebep olabilmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!