Obezite cerrahisi hakkında merak edilenler

Güncelleme Tarihi:

Obezite cerrahisi hakkında merak edilenler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2023 15:59

Özel İzmir Can Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Önsal, obezite cerrahisi hakkında bilgiler verdi. Hastaların sıklıkla sorduğu soruları da yanıtlayan Op. Dr. Önsal, obezite cerrahisi hakkında merak edilen konuları açıkladı...

Haberin Devamı

 

Obezite cerrahisi nedir?: Çağımızın en önemli sağlık problemlerinden olan obezitenin tedavisinde kalıcı kilo kaybı sağlamak amacıyla cerrahi müdahale sık kullanılan bir yöntem haline gelmiştir. Çeşitli cerrahi yöntemler olmakla birlikte, günümüzde en çok kullanılan yöntem sleeve gastrektomi olarak adlandırdığımız, halk dilinde ‘tüp mide operasyonu’ olarak bilinen yöntemdir.

Tüp mide ameliyatı etkisini nasıl göstermektedir?: Yeme kısıtlayıcı girişimlerinden olan tüp mide, hem midenin hacmini küçülterek hem de salgılanan açlık hormonu miktarı azaltılarak etkisini göstermektedir. Tüp mide ameliyatı, diğer besin emilimi bozucu yöntemlere göre vücudun anatomisine ve fizyolojisine daha uygun bir yöntem olduğu için zaman içerisinde ilk tercih edilen cerrahi yöntem olmuştur.

Haberin Devamı

Kimlere tüp mide operasyonu yapılmalıdır?: Obezite hastalığının değerlendirilmesinde vücut kitle indeksi (VKI) dediğimiz bir parametre kullanılmaktadır. Vücut kitle indeksi 40 olan veya 35’ten küçük olup beraberinde obeziteye bağlı yandaş kronik hastalığı olanlara cerrahi girişim önerilmektedir. Operasyon öncesinde ayrıntılı bir check-up yapılarak obeziteye neden olan hormonal, psikiyatrik gibi sebepler dışlandıktan sonra, uygun hastaya cerrahi uygulanmalıdır. Cerrahi ile amaçlanan yeni bir yaşam tarzı olduğu için, cerrahi sonrası uyum için hastanın cerrahi öncesinde ayrıntılı muayenesi ve değerlendirilmesi çok önemlidir.

Tüp mide operasyonu sonrasından ne kadar kilo kaybederim?: En çok sorulan soruların başında gelen ‘ne kadar zayıflarım’ ve ‘ne kadar sürede zayıflarım’ sorularıdır. Cerrahide hedeflenen bir yıl içerisinde fazla kiloların yüzde 80’i kadar bir kilo kaybıdır. Burada da amacımız kas kitlesi kaybı yaşamadan yağdan kilo vermektir. Hastalarımızın uyumuyla ideal kiloya daha erken bir zamanda ulaşmak da mümkündür. Zayıflama sürecinde kaç kilo kaybettikten çok oransal olarak ne kadar zayıfladık şeklinde takip kullanılmaktadır.

Tüp mide operasyonu sonrasından tekrar kilo alınır mı?: Operasyondan sonraki ilk bir sene içerisindeki kilo verim sürecinde aslında hastalarımızı yeni bir beslenme ve yaşam stiline alıştırmaya çalışıyoruz. Standart doğru yapılmış bir ameliyattan sonra hastalarımız da yeni yaşam stiline uyum sağlarlar ise ideal kilo korunabilmektedir. Fakat yetersiz yapılmış ameliyatlar veya hastalarımızın uyumsuzluğu gibi durumlarda ameliyat etkisini yitirebilmekte ve tekrar kilo alımları görülebilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!