Ne içmeli, ne atıştırmalı?

Güncelleme Tarihi:

Ne içmeli, ne atıştırmalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2021 17:03

PANDEMİK bir virüs olarak ilan edilen Kovid-19’la mücadele ettiğimiz bugünlerde biz bireylere hijyen ve mesafe kurallarına dikkat etmek dışında düşen en önemli görev hiç kuşkusuz bağışıklığımızı güçlü tutmak. Sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bu virüse karşı güçlü durabileceğimizi söyleyen diyetisyen Hülya Çağatay, bu zor dönemi olabildiğince rahat atlatabilmek için seçilecek gıdaların protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin olması gerektiğine dikkat çekti. Çağatay, sağlıklı içecek ve atıştırmalıklarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

Haberin Devamı


SAĞLIKLI İÇECEKLER
Hepimizin severek içtiği su yaşamımızın ayrılmaz bir parçasıdır. İçtiğimiz sağlıklı içeceklerin başında gelir. Su, metabolizmamız ve vücudumuzun fonksiyonları için gereklidir. Peki, başka hangi içecekler sağlığımız için yararladır?
1. Limonlu su: Limon, C vitamini açısından ve güzel kokusuyla sofralarımızın vazgeçilmezidir. Suyu tek başına içemeyenler için bir bardak suya çeyrek limon sıkılması metabolizma üzerinde hızlandırıcı özelliğe sahiptir.
2. Yeşil çay: Sudan sonra en çok tercihe edilen içecek çaydır. Yeşil çay içindeki kateşinle en güçlü antioksidanları iarındırır, yaşlanma etkisinin gecikmesine, kanser, kalp-damar hastalıklarından korunmaya ve ödem atımına yardımcı olur.
3. Kefir: Bağırsak bakterilerimize destek bir probiyotik olan kefir, sindirime yardımcı, ara öğünlerde tüketebileceğimiz sağlıklı bir tercihtir.
4. Süt: Önemli bir D vitamini ve kalsiyum kaynağı olan süt, kemik mineral yoğunluğunu korumaya yardım eder. Düşük yağlı ve yağsız süt tercih ederek, daha az yağ ve daha az kolesterol almış oluruz. Yüksek kaliteli B vitamini, demir ve protein kaynağı olan soya sütü ise içinde laktozu bulundurmamasıyla, laktoz intoleransı olan bireyler için iyi bir alternatif oluşturur.

Haberin Devamı

SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR
Özellikle ara öğünlerimizde, ana öğünlerde fazla yememizi engelleyecek, bizi tok tutan besinler en önemli sağlıklı atıştırmalıklardır.
1. Kuruyemişler ve kuru meyveler: Kuruyemişler içerdikleri sağlıklı yağlardan özellikle omega-3’le bağışıklığı güçlendirecek atıştırmalıklar içinde yer alır. Ayrıca proteinlerden de zengin olan kuruyemişler lif içeriğiyle tok tutmaya yardımcı olur. Kuruyemiş tercihlerinde genelde çiğ olanları tüketmeliyiz. Özellikle badem, diğer kuruyemişlere kıyasla daha az kalorili olup E vitamini açısından zengindir. Kuru meyveler de karbonhidrat açısından zengin olup ara öğünlerimizde tatlı ihtiyacını giderebilecek sağlıklı atıştırmalıklar arasında yer alır.
2. Yoğurt: Sade bir yoğurt, protein içeriğiyle hem pratik, hem de tok tutan bir atıştırmalıktır. Ana ve ara öğünlerimizde tercih edebileceğimiz, bağırsaklarımız için önemli bir besindir. İçine meyve doğrayarak, sade veya tahıllı olarak tüketilebilir.
3. Meyveler: Kolaylıkla bulabileceğimiz, karbonhidrat içeriğiyle tatlı yeme isteğimizi azaltabilen, antioksidan ve lif bakımından zengin meyveler, yoğurt, süt, kefirle tüketilerek sağlıklı ara öğün tamamlamış olur.
4. Yulaflı granola barı: Yulaf ezmesiyle karıştıracağınız kuru meyveler ve kuruyemişler tokluk hissi yaratan, lif oranından zengin olup, tatlı isteğinin giderilmesine yardımcı sağlıklı atıştırmalıklar arasında yer alır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!