Mide botoksundan sonra oruç tutulabilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Mide botoksundan sonra oruç tutulabilir mi
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2023 17:29

ANADOLU Cerrahi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cem Güçlü, Ramazan ayı öncesi mide botoksu işlemi yaptıran veya yaptırmak isteyen hastaların en çok merak ettikleri konulardan birinin mide botoksu işlemi sonrası oruç tutup tutamayacakları olduğunu belirterek, hastaların merak ettiği konular hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

 

Ramazan ayında mide botoksu yapılabilir mi?

Ramazan ayında mide botoksu yaptırmak, uzamış tokluk süresi olacağı için hastalarda oruç tutmayı rahatlaştıracağından, tercih edilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Ramazan ayında oruç tutacak kişiler iftar ve sahur arasında iki ana öğün ve birkaç ara öğün yapabilirler. Bu süreçte yediğiniz yiyeceklerin porsiyonu ve besin değerleri oldukça önemlidir.

Ramazanda nasıl beslenilmeli?

Hızlı yemekten kaçınarak protein bakımından yüksek, yağ ve şeker bakımından düşük gıdalar önerilmektedir. Yetersiz protein alımı kas kaybını artırır ve metabolizma hızını azaltır. Kişi iftar öğününe bir bardak su veya herhangi bir sıvıyla başladıktan sonra çorbasını içebilir. Daha sonra 10-15 dakika sindirim sistemi dinlendirilmelidir. Sonrasında bol proteinli, kompleks karbonhidratlı ve lifli tabaklarına geçiş yapabilir. Bu öğünde protein alımı oldukça önemli. Protein içeren gıdaların tüketilmesi tokluk hissi uyandırır. Ana öğünde yağsız pişirme tekniklerine uygun et, tavuk, balık, köfte ve kuru baklagillere yer verilmelidir. Basit karbonhidrattan uzak durup daha çok bulgur ve karabuğday gibi kompleks karbonhidratlara ve bol lifli sebzelere tabakta yer verilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Sahur yapmamanın sakıncaları nelerdir?

Sahur, enerji gereksiniminde eksiklik yaşamamak için atlanmaması gereken ikinci ana öğündür. Sahurda haşlanmış yumurta, yumurta ile yapılmış omlet, yumurta ile yapılmış menemen ve yine yağsız peynir çeşitlerine yer verilebilir. Gün içerisinde vücut susuz kalacağı için sahur ve iftar dışında 8-10 bardak su tüketimi, vücudun sıvı elektrolit dengesi için oldukça önemlidir. İftardan sonra genelde kültür olarak çay ve kahveye yer veririz. Ancak bu alışkanlığın önüne geçerek bu süreçte su tüketmek, sıvı kaybı olmaması adına daha yararlı olacaktır. Uzun süre hem aç hem susuz kalmak halsizlik, baş ağrısı gibi semptomlara neden olabilir. Kan şekerini dengede tutmak ve gün içerisinde açlık yaşamamak için iftarla sahur arası yapılan atıştırmalıklarda meyve ile birlikte proteinden zengin süt, yoğurt, kefir tüketimi önerilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!