Mide botoksu ve tüp mide sonrası beslenmeye dikkat

Güncelleme Tarihi:

Mide botoksu ve tüp mide sonrası beslenmeye dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 22:28

Anadolu Cerrahi diyetisyenleri İlay Hacılar, Ezgi ÖzcanBoztaş ve Ecem Özduran,obezite cerrahisi ve midebotoksu sonrası nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı.

Haberin Devamı

 “İSTER ameliyatlı, ister ameliyatsız zayıflama yöntemlerinden hangisini uygularsak uygulayalım beslenme takibi ve diyet programları bu işlemlerin başarısı için oldukça önemli bir faktör” diyen Diyetisyen İlay Hacılar, bu işlemler sonrası sağlıklı beslenmeyi öğretmeyi ve kalıcı beslenme davranışları geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Tüp mide ameliyatında midenin yüzde 75-80’inin alınarak mide hacminde küçülme sağlandığını, ancak mide fonksiyonlarının değişmeden kaldığını kaydeden Hacılar, “Bu ameliyat uzun bir yolun başlangıcıdır ve kilo vermenize yardımcı bir yöntemdir. Yani ‘bu ameliyatı oldum, ne yersem yiyeyim, günlük aktivitem ne olursa olsun kilo veririm’ diye kesinlikle düşünmeyin. Çünkü obezite cerrahisi kilo kaybını garanti etmez. Ameliyatın uzun vadeli başarısı tavsiye edilen beslenme kurallarına uyumunuza bağlıdır. Ameliyattan sonra mutlaka beslenmenizi ve günlük fiziksel aktivite alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekir. Başarılı bir kilo verme süreci için kurallara kesin olarak uymalısınız” dedi.

Haberin Devamı

BOTOKS-BESLENME İLİŞKİSİ

Ameliyatsız zayıflama yöntemlerinden mide botoksu hakkında bilgiler veren Uzman Diyetisyen Ezgi Özcan Boztaş, uzman hekim tarafından uygulanan bu yöntemin midedeki düz kaslara botoks maddesinin enjeksiyonu ile kasların geçici süreliğine felce uğratılması sonucu sindirimin geciktirilmesi esasına dayandığını söyledi. Botoks maddesinin ortalama 4-6 ayda vücuttan kendiliğinden atıldığını ifade eden Boztaş, “Bu sebeple operasyon sonrası ilk 3 aylık dönem, beslenme ve kilo kaybı açısından önemli. Mideyi en yavaş sürede terk eden besin grubu olan proteinler, diyetin olmazsa olmazıdır. Aynı zamanda sebze meyve tüketimi, bireyin ihtiyacı olan günlük lif miktarının sağlanması açısından dengeli şekilde diyette yer almalıdır. Karbonhidrat ve yağ tüketimi ilk 3 aylık dönemde sınırlı tutulmalıdır. Öğünlerin saati, porsiyon miktarları, besin ögesi dağılımları ayrı ayrı öneme sahiptir” diye konuştu.

YAŞAM BOYU KURALLARA UYUN

Mide botoksu veya obezite cerrahisi sonrasında sık sık yüksek kalorili yiyecekler tüketilmesi sonucu tekrar kilo alınabileceği uyarısında bulunan Diyetisyen Ecem Özduran ise şunları söyledi: “Kısacası ideal kilonuza geldiğinizde, her şeyi yiyebiliyor ya da içebiliyor olmanız eksi alışkanlıklarınızı geri getirmesin. Çünkü eski alışkanlıklarınıza geri dönmeniz, kiloların da geri dönmesine sebep olacaktır. İdeal kilonuza geldiğiniz zamandan itibaren beslenme şeklinizi değiştirmeyin. Yeni beslenme alışkanlıklarınızla kilonun korunabilmesi için hayatınız boyunca öğrenilen kurallara uyulması önemli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!