Mide balonuyla obezite tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Mide balonuyla obezite tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2023 17:20

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mesut Sipahi, obezite tedavisinde uygulanan cerrahi olmayan mide balonu yöntemi hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

OBEZİTENİN insan ömrünü ortalama 20 yıl kısaltan ciddi bir kronik hastalık olduğunu belirten Anadolu Cerrahi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mesut Sipahi, dünyadaki en ciddi sağlık sorunlarından biri olduğunu söyledi. Tedavi için hastalara öncelikle diyet ve düzenli egzersiz önerildiğini kaydeden Sipahi, bu şekilde başarısız olunan durumlarda cerrahi tedavinin gündeme geldiğini bildirdi. Sipahi, “Ayrıca cerrahi olmayan yöntemler olarak mide balonu ve mide botoksu da obezite ile mücadelede komplikasyonu düşük, etkili yöntemler arasındadır” dedi.

MİDE BALONU YÖNTEMİ

Mide balonunun 2000’li yılların başlarında tüm dünyada yaygın şekilde kullanıma başladığını belirten Sipahi, şöyle devam etti: “Mide balonu endoskopik olarak uygulanır. Hastamız yutkunma, bulantı, öğürme gibi rahatsız edici hisler olmaması için uyutulur. Öncelikle tanısal endoskopi ile tüm mide içerisi gözlenir. İşleme engel bir durum izlenmediğinde mide balonu yutturularak mide içerisine ilerletilir. Yeri yine endoskopi ile kontrol edildikten sonra duruma göre 400 ila 700 cc hava ya da sıvı ile şişirilir. Balon mide içerisinde bırakılarak işlem sonlandırılır. Yaklaşık 15-20 dakika süren işlem sonrasında hastamız uyandırıldığında işlem ile ilgili herhangi bir rahatsızlık hissetmemektedir. Aynı gün içerisinde günlük yaşamına dönmektedir.”

Haberin Devamı

KİMLERE UYGULANABİLİR?

Mide balonunun uygulama alanının komplikasyon riski düşük olmasından dolayı oldukça geniş olduğunu söyleyen Sipahi, “Genellikle vücut kitle indeksi 30 üzerinde olan obez hastalar için tercih edilir. Bunun yanında kısa sürede etkili kilo vermesi gereken, okul hayatı, evlilik, arkadaşlık gibi sosyal sıkıntıları bulunan hastalarımızda, diyet ve sporda başarısız olma durumunda indeksi 30 altında olan hastalarımızda da göz önüne alabiliyoruz. Ayrıca cerrahi tedavi gerektiren, fakat çok yüksek kilodan dolayı cerrahi tedavinin riskli olduğu çok aşırı kilolu hastalarımızda ameliyat riskini azaltmak için önce mide balonu, sonrasında ameliyat planlayabiliyoruz” diye konuştu. Mide balonu işleminin 6 ay-1 yıl arasında çıkarılması gerektiğini belirten Sipahi, şunları ifade etti: “Obezite hem kendisi hem de neden olduğu çok ciddi rahatsızlıklar ve hastalıklar göz önüne alındığında kesinlikle ihmal edilmemesi gereken hastalıktır. Hastalarımızın alanında uzman, yeterli tecrübeye ve ilme sahip hekim, diyetisyen ve merkezlere müracaat etmesi gerekmektedir. Obezite ile yaşam kader değildir, obezite tedavi edilebilen bir hastalıktır. Mide balonu uygulaması da bu mücadele de başvurduğumuz yöntemler arasında etkili ve güvenilir yöntemlerimiz arasındadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!