Merdivenaltı organizasyonlar sağlıkta imajımızı zedeliyor

Güncelleme Tarihi:

Merdivenaltı organizasyonlar sağlıkta imajımızı zedeliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2023 13:59

Yurtdışı hastaların her geçen gün ülkemizi daha çok tercih etmesiyle Türkiye’de sağlık turizmine olan ilgi her geçen gün artıyor. Ancak merdivenaltı hasta organizasyonları, Türkiye’nin imajına zarar veriyor. Sağlık Turizmi Geliştirme Merkezi (SATUGEM) Genel Koordinatörü Cemaleddin Saraç, sağlık turizmi organizasyonlarının yetkilendirilmiş turizm acenteleri ve Sağlık Bakanlığı tarafından akredite edilmiş sağlık hizmet sunucuları tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. SATUGEM Genel Koordinatörü Cemaleddin Saraç, yurtdışında Türkiye’nin sağlık turizmine yönelik son dönemde haberlerde artış yaşandığını belirtti. Saraç, “Özellikle İngiltere’de hükümet otoriteleri Türkiye’de gerçekleştirilen sağlık operasyonları konusunda ülke vatandaşlarını temkinli olmaları konusunda bilgilendirdi” dedi.

Haberin Devamı

 

ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK

“Pandemi öncesinde ve pandeminin etkisini kaybettiği günümüzde Türkiye, sağlık turizmi konusunda önemli adımlar attı” diyen Cemaleddin Saraç, şöyle devam etti: “Dünyanın farklı 45 ülkesinden yüzlerce sağlık turisti ülkemizi sağlık hizmeti almak için tercih etti. Başlarda endikasyon ötesinde estetik amaçlı cerrahi uygulamalar için gelen hastalar, bugün onkolojik cerrahi, tüp bebek uygulamaları, saç ekimi ve ağız diş sağlığı uygulamaları olmak üzere tüm ihtisas alanlarında ülkemizi tercih ediyor. Geçtiğimiz yılda Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre yaklaşık 1.3 milyon hasta ülkemizi tercih etti. Son sekiz yılda sadece Birleşik Krallık’tan ülkemize gelen hasta sayısı 300 bine ulaştı. Ancak bu artışı fark eden ve sağlık turizmi akreditasyonu olmayan aracılar, organizasyonlar, komisyoncular, simsarlar ve internet üzerinden hasta bulan diğer bazı organizasyonlar, bu sistemde yer almaya başladı. Hal böyle olunca fiyat politikalarında rekabet oluşmaya ve sağlık hizmet sunucularınca çok daha ucuza hizmet verme yarışı başlıyor. Bazı işlemlerde kontrol dışı, merdivenaltı diye tabir edilen, hijyen dışı yerlerde uygulamaların yapıldığı duyumları alıyoruz. Özellikle medikal estetik uygulamalarında mağdur olan hastaların haklarını aramalarında çeşitli problemlerin oluştuğunu görüyoruz.”

Haberin Devamı

ÜLKEMİZİ TERCİH EDİYORLAR

Hasta sayısında artış gözlemlenirken, sağlık turizminde ülkemizin kalite algısının düştüğünü söyleyen Saraç, “Bütün yaşananlar yabancı basında da oldukça abartılı bir şekilde yayınlanıyor. Binde bir oranında yaşanan bir komplikasyon, sanki sürekli oluyormuşçasına yabancı yayın kuruluşlarınca lanse edilebiliyor. Sanki Türkiye’de tamamen sağlıksız ve uygun olmayan koşullarda ameliyat yapılıyor haberlerini bazı ülkelerde zaman zaman görebiliyoruz. Bazı ülkelerden ülkemize gelen hasta sayısında artış devam ederken, bazı endikasyonlarda hastaların azaldığını gözlemliyoruz. Orta Doğu ülkelerinden, Avrupa Birliği’nden ve Afrika’dan yüzbinlerce hasta ülkemizi tüm zorluklara rağmen halen tercih etme eğilimindeler” ifadelerinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!