Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarır

Güncelleme Tarihi:

Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2022 17:11

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr.Ahmet Aykas, meme kanserininteşhis ve tedavisini anlattı.

Haberin Devamı

MEME kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu belirten Emot Plus Hastanesi’den Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Aykas, meme kanserine bağlı ölümlerin kadınlarda kanserden ölümlerin ikinci sırasında yer aldığını söyledi. Her kanser türünde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhisin tedavide başarıyı artırdığını kaydeden Aykas, bu yüzden düzenli kontrollerin önemli olduğunu vurguladı.

SEKİZDE BİR RİSK

Her sekiz kadından birinin hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanma riski olduğunu belirten Doç. Dr. Ahmet Aykas, “Genellikle menopoz başlangıcında ve menopozdan sonra kadınlarda meme kanserini daha sık görüyoruz. Meme kanseri için bir takım risk faktörleri var. Özellikle kadınlık hormonu olan östrojene çok maruz kalmak, bunların başında geliyor. Erken yaşta adet görmeye başlayan, geç menopoza giren, doğum yapmamış kadınların östrojen etkisine daha fazla maruz kaldıkları için risklerinin daha fazla olduğunu görüyoruz. Yine obez olan, sigara ve alkol tüketen kadınlarda meme kanseri riski artmakta. Bunlara ilaveten ailede meme kanseri öyküsü ve genetik yatkınlık da meme kanseri için ciddi risk faktörleri” dedi.

Haberin Devamı

ÜÇ YILDA BİR MUAYENE

Her hastalıkta olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhisin önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Ahmet Aykas, “20 yaşından büyük kadınlara üç yılda bir meme muayenesi, 40 yaşından büyük kadınlara ise her yıl meme muayenesi ve mamografi çekilmesini öneriyoruz. Bu amaçla bazı tarama programlarını Sağlık Bakanlığı düzenli bir şekilde yürütmektedir” diye konuştu. Meme muayenesi, mamografi ve ultrasonogrofi gibi tetkiklerde saptanan kitlenin kesin tanısının, kitleden biyopsi alınmasıyla konduğunu belirten Aykas, tanı konduktan sonra tedavi şeklinin belirlediğini söyledi. Erken evre meme kanserinde ameliyatın ilk seçenek olduğunu, ileri evre meme kanserinde ilaç tedavisiyle (kemoterapi) tümörün küçültülmesinden sonra ameliyatın yapılabileceğini ifade eden Aykas, burada erken tanının öneminin ortaya çıktığını kaydetti.

MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM

Haberin Devamı

Meme kanseri tanısı konmuş hastanın tedavisinin nasıl olacağının genel cerrahi, medikal onkoloji, radyasyon onkolojisi, radyoloji ve plastik cerrahi uzmanlarının oluşturduğu konsey tarafından belirlendiğini dile getiren Aykas, ameliyat planlanan hastalarda memenin bir kısmının ya da tamamının alınabileceğini belirtti. Ameliyat sonrası oluşabilecek defektlerin onkoplastik cerrahi prensipleri ile plastik cerrahi uzmanının da dahil olduğu ameliyatla hastanın kendisine ait dokular ya da implantlarla düzeltildiğini vurgulayan Aykas, EMOT Plus Hastanesi’nin bu konuda ciddi bir altyapısı olduğunu sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!