Makattaki her kanama hemoroid olmayabilir

Güncelleme Tarihi:

Makattaki her kanama hemoroid olmayabilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2022 17:05

İNSANLIK tarihi kadar eski olan hemoroidal hastalıklar, hemen herkesin ömründe en az bir kez yaşadığı bir durum. Ülkemizin önemli proktologlarından genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Emre Canda, özellikle 50’li yaşlarda olan hastalarda, makattaki kanamanın hemoroidin yanı sıra rektum ya da kolon kanserinin belirtisi de olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Canda, “Hastanın kendi kendini tedavi etmeye çalışması, eğer kanser varsa geç kalmasına neden olur” dedi. Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidin, çoğu zaman ilaçla ya da kendiliğinden iyileşebildiğine değinen Canda, hastalığın nedenlerini şöyle sıraladı: “Beslenme alışkanlıkları, kabızlık, fazla alkol ve sigara tüketimi, uzun süre tuvalette kitap-telefon ile vakit geçirmek, ağırlık kaldırma, protein tozu, bağırsak düzenin değişmesi, obezite, hareketsizlik, uzun süre ayakta durmayı ya da oturulmayı gerektiren meslek ve hobiler (güvenlik görevlisi, motokurye, binicilik, profesyonel bisikletçilik-spinning)” Hemoroidin en önemli belirtisinin dışkılamayla birlikte parlak kırmızı renkte taze kanama olduğuna değinen Canda, “Makattan dışarıya doğru ele şişlik gelmesi, üzüm salkımı şeklindeki oluşumların elle içeriye itildiğinde dahi geri çıkması, şişliklerin dışarıda kaldığında çevresinde akıntı, ıslaklık hissi, kaşıntı ve ağrı, hemoroidin belirtileri arasında yer alıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Canda, hemoroidin ileri yaşlarda sık görülen rektum ve kolon kanserinin en önemli belirtilerinden biri olan makattaki kanama ile karıştırılabildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “50 yaş üstü hastalara rektal muayene ile birlikte yarım ya da tam kolonoskopi yapılmalıdır. Elbette her kanama kanser değil ama hemoroid değil de kanserin erken habercisi olabilir. Genelde hap, fitil, krem gibi ilaçların şikayetleri geçirir. Makatta kanama, ağrı, makattan dışarıya çıkan meme şeklindeki çıkıntı fazla olduğunda verdiği rahatsızlık hissi ve enfeksiyon riski fazla olduğunda ameliyata başvuruyoruz. Klasik hemoroid ameliyatında hemoroidler kesilerek çıkarılıyor, 1 gün hastanede yatırıp normal anesteziye ilaveten nörostimülatör yardımıyla pudender sinir bloğu oluşturarak ağrı azaltılıyor. Bunun dışında lazer yöntemiyle hemoroide giden damarları doppler yardımıyla bağlayabiliyoruz. Özel cihazlar yardımıyla hemoroidlerin asılması da yine bir başka yöntem. Asma ve lazer yöntemlerinde iyileşme daha kolay oluyor. Buna hastanın durumuna gore karar veriliyor. Aynı anda birden fazla teknik de kullanılabiliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!