Lidya’nın başkenti kabuğuna sığmıyor

Güncelleme Tarihi:

Lidya’nın başkenti kabuğuna sığmıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2022 15:57

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, hem Salihli OSB’ye hem de tarım alanında birçok yatırımcının rotasını ilçeye çevirdiğini dile getirdi, “Bölgemiz hızla büyüyor” dedi.

Haberin Devamı

 

Mete Tamer OMUR

metetamer@hurriyet.com.tr

 

TARIM, gıda, sanayi ve turizm alanındaki büyük potansiyeliyle dikkat çeken Salihli, çevre ilçelerden aldığı güçle de önemli bir ekonomiye yön veriyor. Bir yandan Organize Sanayi Bölgesi’nde proje ve inşaat aşamasında 40 aşkın yatırımla gücüne güç katmaya çalışan ilçe, öte tarafta ise Sanayi ve Ticaret Odası’nın girişimcilikten kalifiye eleman ihtiyacına kadar birçok alanda hayata geçirdiği projelerle geleceğe emin adımlarlar ilerliyor. Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel’le hem bölgenin ekonomik durumunu, hem de çalışmalarını konuştuk.

Lidya’nın başkenti kabuğuna sığmıyor

Haberin Devamı

BÖLGENİN GÜÇLÜ ODALARINDAN

Salihli’nin yanı sıra Kula ve Selendi’nin de görev bölgelerinde olduğunu söyleyen Yüksel, Manisa’dan sonra en fazla üyesi olan Oda olduklarını dile getirdi. Oda’daki üçüncü dönemi olan İbrahim Yüksel, 2 bin 825 üyeleri olduğunu, 38 meclis üyesinin de bu 2 bin 825 kişinin temsilcisi olarak çalıştığını dile getirdi. Her Oda seçiminin ardından stratejik plan yaptıklarını dile getiren Yüksel, şöyle devam etti:

YOL HARİTALARINI ÇİZECEKLER

“Bu stratejik plan için de dört günlük bir kampımız oluyor. Burada da meclis ve komite üyeleriyle birlikte bölgenin eksi ve artılarını ortaya koyarak neler yapabilirizi konuşuyoruz. Çıkan sonuca göre de bir yol haritası çiziyoruz. Önümüzdeki günlerde bu toplantıyı yapıp yol haritamızı netleştireceğiz. Katılımcılığı esas alan bir anlayışla hareket ediyoruz. Geçmiş iki dönemde bu kamplarda alınan kararların yüzde 90’ını hayata geçirdik.”

ARA ELEMAN SORUNUNA ÇÖZÜM

Sektör buluşmaları da yaptıklarını aktaran İbrahim Yüksel, bu toplantılarda birçok sektörde olduğu gibi temel sorunun kalifiye eleman olduğunu paylaştı. Yüksel, “Biz de bu konuda ‘Ne yapabiliriz?’ diye  kafa yorarken, Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında ‘81 İlde 81 Meslek Lisesi’ protokolü imzalandı. Salihli de 3 yıl önce bu projeye kabul edilen ilk üç ilçeden biri oldu. Salihli Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, proje okulu olarak belirlendi. Okul, Odamız ve Norm Holding’in de destekleriyle yeni atölyelere kavuştu. Zafer Kalkınma Ajansı’nın projeleriyle de mevcut atölyeler yenilendi. Son yıllarda seçkin okullar arasına girmeyi başardı. Şu an bin 300 öğrencisi var. Sanayinin ihtiyacı olan öğrenciler yetişiyor. Yürütme kurulu olarak biz de bunun için emek veriyoruz. Bunun yanı sıra OSB’de de Salihli Mesleki Eğitim Merkezi Norm Mesleki Eğitim Birimi var. Burası da sınavla öğrenci alıyor. Düne kadar, ‘Kim OSB’ye gider?’ deniyordu. Geçtiğimiz yıl 420 kişi başvurdu. 40 öğrenci alındı. Şu an burası da 100 yakın öğrenciye ulaşmış durumda. Böylece ara eleman sorun için önemli bir çözüm geliştirildi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Lidya’nın başkenti kabuğuna sığmıyor

* Salihli Ticaret ve Sanayi Odası olarak 17 yıldır ‘Salihli Vizyon’ isminde bir dergi çıkardıklarını dile getiren İbrahim Yüksel, “Bu önemli bir başarı. Sürdürülebilirliği burada da önemsiyoruz” dedi. 

 

GİRİŞİMCİ KADINLARA DESTEK

GİRİŞİMCİLİK ekosistemini de önemsediklerini dile getiren İbrahim Yüksel, bu alanda yürüttükleri çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: “Uzun bir süre KOSGEB destekleri kapsamında eğitimler verdik. Bu eğitimlerde de 650 kişiye ulaştık. Kendi işini kuranlar oldu. Bu alanda ektiğimiz tohumlar daha sonra Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın Kadın Girişimciler Kurulu’nu ortaya çıkardı. Bu kurul her yıl iki kez tanıtım ve alışveriş odağında 100-150 standın yer aldığı bir etkinlik düzenliyor. Evlerde üretilen ürünler burada satılıyor. 250 kişiyim bir portföy var. Satış pazarlamadan e-ticaret birçok konuda eğitimler veriyoruz. Kadınların hayatın her alanında olmasını önemsiyoruz. Kadınların çabalarını da çok değerli buluyoruz. Ürettikleri ürünlerle aile bütçelerine ve ülke ekonomisine katkı sağlayan kadın girişimcilerimizi her zaman destekliyoruz.”

Haberin Devamı

Lidya’nın başkenti kabuğuna sığmıyor

 

* Salihli’nin turizm alanında da büyük bir potansiyelinin olduğunu dile getiren İbrahim Yüksel, “Hem termal kaynak, hem de tarihi zenginliğe sahibiz. Ama termal anlamında tesis sayımız yetersiz. Tarihi zenginliğimizi de müze eksikliği nedeniyle tam olarak kullanamıyoruz. 45-50 bin civarında bir ziyaretçi var” ifadelerini kullandı. 

SIRADA ÜÇ ÜRÜN DAHA VAR

COĞRAFİ işaretler konusunda da yoğun bir mesai içinde olduklarını dile getiren İbrahim Yüksel, “Şu an bölgemizin tescilli üç ürünü var. Salihli kirazı, odun köfte ve Kula leblebisi... Gökeyüp, 600 yıllık geçmişe dayanan güveçleriyle isim yapmış bir belde. Coğrafi tescil almak için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurduğumuz dördüncü ürün Gökeyüp güveci oldu. Sultaniye üzüm pekmezi de tescil için bekleyen beşinci ürümüzü. Selendi Kaymakamlığı bu bölgede yetişen Antep fıstığıyla ilgili girişimi var. Burada deneyimlerimizi kullanarak bu ürün için de başvuru yapmayı planlıyoruz” dedi.

 

 

Haberin Devamı

OSB BÜYÜYOR KONUT

İHTİYACI ARTIYOR

SALİHLİ OSB’nin durumuyla da ilgili değerlendirmelerde bulunan İbrahim Yüksel, “2000’de başlayan OSB yolculuğunda 13’üncü yılın sonunda yüzde 100 doluluk oranına ulaştık. Daha sonra 2’nci etap hayata geçti. Orada da iyi durumda. 3’üncü etap için de başvurular başladı. Salihli OSB hızla büyüyor. Ağırlık gıda sektöründe. Türkiye’nin kedi-köpek mamasının yüzde 60’ını Salihli üretiyor” diye konuştu.

Salihli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Demir de yatırımcı iştahının çok güçlü olduğunu söyleyerek, şu bilgileri aktardı: “55 firma aktif üretimde. İlk iki etaptaki toplam parsel sayımız 117. Kimi inşaat, kimi de proje aşamasında 45-50 firma bulunuyor. Şu an 6 bine yakın kişi çalışıyor. 2’nci etap da dolduğu zaman bu sayı 12 bine çıkacak. 5’üncü etapla da çalışan sayısının 18-20 bine ulaşması bekleniyor. Tabii bununla birlikte barınma önemli bir sorun olacak. Bu nedenle TOKİ ve belediye ile görüşmelerimiz sürüyor, konut projesi yapılmasını istiyoruz. ‘OSB Kent’ kurulsun istiyoruz. Taşımayla bir yere kadar.”

 

 

İSTANBULLU

YATIRIMCIDAN

Haberin Devamı

TARIMA YATIRIM

TARIM alanında da Salihli ve çevresinin oldukça zengin olduğuna dikkat çeken İbrahim Yüksel, “39 ticari anlamda gıda ürünümüz var. 12 ay aktif ticaretin döndüğü bir yer Salihli. Geçmişten gelen geleneği devam ettiriyoruz. Üzümden kiraza, asma yaprağından zeytine her şey var. Sanayi ile tarım da birbirini destekleyerek ilerliyor. Son dönemde İstanbul’dan ciddi yatırım geldi. 15-20 tane tarım alanında yatırım oldu. Makilik alanlarda çiftlikler kuruldu, ceviz, kiraz, badem gibi meyve bahçeleri oluştu. Bu da yöre halkına ilham oldu ve tersine göç başladı” diyerek, tarım alanında sağlıklı bir büyüme modelinin ortaya çıktığını dile getirdi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!