Lescon Mustafa: Amacımız Didim’i daha da geliştirmek

Güncelleme Tarihi:

Lescon Mustafa: Amacımız Didim’i daha da geliştirmek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2022 19:26

Didim Lescon Ana Bayii Konyalılar Manifatura’nın sahibi Mustafa Süvari, ailesiyle birlikte 1988 yılında yerleştiği Didim’in önde gelen iş insanlarından biri. Sadece ekonomik değil, sosyal alanlar ve siyasette de ilçenin sevilen isimlerinden biri olan Süvari, Didim ile ilgili yaptıklarını ve hayallerini anlattı.

Haberin Devamı

MUSTAFA Süvari, 30 yılı aşkın süredir Didim’de yaşayan, geleneksel ticaretin güçlü ve başarılı temsilcilerinden. Konyalılar Manifatura olarak 1988 yılında Didim’de başlayan ticari faaliyetlerine, zaman içerisinde tekstilin diğer kollarını, spor malzemeleri satışını da dahil eden Mustafa Süvari, 10 yıl boyunca Didim Lescon Ana Bayii olarak Ege Bölgesi’nin en iyi satış yapan ikinci bayii oldu. Spor malzemeleri ve tekstil ürünleri satışı yapıyor. “Zaten çok yakında manifaturacılık diye bir iş dalı kalmayacak” diyen Süvari, sektöründe örnek alınan iş insanlarından.

Lescon Mustafa: Amacımız Didim’i daha da geliştirmek



LESCON MUSTAFA DİYORLAR

- Aileniz Didim’de yaşamaya nasıl karar verdi?
SÜVARİ: Aslen Konya Çumralıyız. 5 kardeşiz ve manifaturacıyız. Konya’da da manifaturacılık yapan babama Konyalı Dede diyorlardı. Konya’da doktorlar astım hastası olan anneme üç-beş yıl ömür verdikleri için 1988 yılında Didim’in havasının annemin astım hastalığına iyi geleceğini düşünerek Didim’e yerleştik. Kendimi bildim bileli ticaretin içerisindeyim. Biz dört kardeş Didim’de faaliyet göstersek de bir kardeşimiz ticaretine hala Konya’da devam ediyor. Bu arada gerçekten Didim’in havası çok iyi geldi. Konya’da doktorların 3-5 yıl yaşamaz dedikleri annem Didim’de 17 yıl yaşadı. Eskiden her köşe başında bakkallar gibi terziler ve manifaturacılar vardı. Artık bu meslekler bitiyor. Manifaturacılığın giderek yok olduğunu gözlemlediğim için tekstilin başka yönlerine kaydık. Didim’de spor giyimin eksikliğini gördüm ve daha çok spor ürünleri malzemesi satışı ile bu ikinci mağazayı açtım.

Haberin Devamı

Lescon Mustafa: Amacımız Didim’i daha da geliştirmek



- Üretim yapmayı düşünmediniz mi?
SÜVARİ: Aslında istedik... Bir dönem üretim de yaptık. Nazilli’de ve Didim de üretim yapmak istesek de Nazilli git-gel maliyeti yükseltiyordu. Didim’in de iş potansiyeli zayıf. Didim sanayi ve atölye bölgesi değil. Bugün günün anlam ve önemine göre yükselen firmaların bayiliğini alıyorum, randıman gösteren marka ile yoluma devam ediyorum. Tüm okul kıyafetlerini satıyoruz. Didim Lescon Ana Bayii olarak her türlü spor malzemesini satıyoruz. Diğer mağazamız Konyalılar Manifatura’nın da sorumluluğunu taşıyorum.

MANİFATURACILIK KALMAYACAK

- İnternet üzerinden yükselen alışveriş sizin ticaretinizi ve kazancınızı etkiledi mi?
SÜVARİ: Evet tabii ki ama benim cirolarımda durum değişmedi. Ben spor mağazasını açtığımda Lescon’un benim bölgemde, yani Ege Bölgesi’nde 102 bayisi vardı ve ben en iyi ikinciydim. 10 yıl iki numaraydım. Fakat şu son 3 yılda sizin de değiniz gibi yükselen internet satışları sebebiyle 50. sıralara geriledim. Gerçi ben bugün mağazada yine hala aynı ciroları yapıyorum, benim için değişen bir durum olmadı. İnternet satışı yapmıyorum ama yine en gözde firmalardan olduğumu söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Lescon Mustafa: Amacımız Didim’i daha da geliştirmek



- İnternette ticaret yapmayan kalmadı. Sizin internet satışı yapmamanızın özel nedeni var mı? Başarınızı nasıl korudunuz?
SÜVARİ: Tüketici için geleneksel alışveriş hala en güvenli yol bana göre. İnternet satışı için özel ayrı bir çalışma, teknik bilgi ve ekip gerekiyor. Altyapımız hazır değil ama yakında ben de düşünüyorum. İşi günün şartlarına, müşterinin ihtiyaç ve talebine göre dönüştürmek lazım. Artık tüketiciler çoğunlukla mağazaya geldiğinde hangi ayakkabıda kampanya var, fiyatı nedir bilerek geliyor. Biz müşterimize daima her zaman hazır olduk. İşine sahip çıkan ve sektöründe öncü ve lider olan herkes başarılı olur. Müşterinin aradığı ürünün takibini yapmak gerçekten çok önemli. Gerek tekstil, gerek iç giyim ya da yün, sattığımız her ürün için müşterimiz çok iyi biliyor ki bizde aradığı, istediği doğru ürünü bulacaktır. Yerinden alıp düşük kar marjı ile satış yapıtığımız için, müşterimiz ‘boş ver sağdan soldan aramayı Konyalı’larda vardır’ diye ekonomik ve garantili alışveriş için bize geliyor. Tüketiciler artık hem daha bilinçli hem de daha çok mağdur. Online alışveriş yapmak yerine mağazaya gelip deneyip almak tüketiciye de daha güvenli geliyor olmalı. Şimdi aslında bu internet alışverişinden çok da mağdur olan kişiler oldu ve yüzde 90’ın yaşadığı mağduriyete itiraz etmediğini, sineye çektiğini biliyorum. Biz yıllardır yüzde 100 müşteri memnuniyeti hedefiyle hizmet veriyoruz.

- Babadan devraldığınız bir mesleğiniz ve işiniz var. Siz de çocuklarınıza mı devredeceksiniz?
SÜVARİ: Öyle bir şansım yok sanırım. Çekirdekten esnaf olursanız, esnaflık memuriyetten daha iyidir aslında. Çocuklar da ticarete atılsalar, ne güzel işte hazır kurulu düzen, devam edebilirler de işi bilmiyorlar. İki evladım da ayrı meslek edindi. Biri veteriner memur statüsünde çalışıyor, diğeri de kabin amiri. Yakında o da pilot olacak inşallah.

- Siz de eşinizle beraber çalışıyorsunuz ama daha çok siz ön plandasınız ve neredeyse sosyal medyadan takip edebildiğim kadarıyla dünyayı gezdiniz. Birlikte çalışmak zor mu? Sizi de çoğunlukla tatillerinizde tek başına görüyoruz. Bu durum tesadüf mü, tercih mi?
SÜVARİ: Eşlerimiz olmasaydı bu kadar başarılı olamazdık. Diyelim ki bir kadın geldi, iç çamaşırı alacak. Haliyle bizlerden çekinmesi çok normal. Eşlerimiz işte orada devreye giriyor. Tercih. Evet 50’nin üzerinde ülke gezdim. Bulgaristan’ın temizliğinden etkilendim. Sadece turizm ile geçinen Fransa’dan etkilendim. Gidiyorum, mağazaları sokakları geziyorum. Ben yokken işin sorumluluğu da eşimdedir. O da tatile gittiğinde ben bakıyorum mağazaya. Hatta bir gün vize alırken Macaristan konsolosu da bana aynı soruyu sormuştu. Ona da ikimiz birden gidersek bir daha tatile gidemeyiz cevabını vermiştim. Biz ayrı ayrı tatil yapsak da birlikte keyifle çalışıyoruz. Her ailede olduğu kadar sıkıntımız illa vardır ama bir arada çalışıyoruz ve mutluyuz.

Haberin Devamı

Lescon Mustafa: Amacımız Didim’i daha da geliştirmek



HER ŞEY NORMALE DÖNECEK

- Bunca yıl ticaret yapan, çeşitli krizler atlatmış bir esnaf olarak, yaşadığımız son krize dair neler söylemek istersiniz? Kriz sizi nasıl etkiledi?
SÜVARİ: Kriz hepimizi, tüm sektörleri çok etkiledi. Evet çok kriz atlattım ama bu son kriz gerçekten çok zorladı. En kötüsü bu kriz oldu. Üretim durma noktasına geldi. Mal, malzeme bulamadığımız oldu. Tabii koronavirüsü, panemiyi de unutmamak lazım. Çok üst üste geldi. İşini bilerek yapan, işine hakim esnaf alabildiği kadar kendi önlemini aldı. Kısa sürede toparlayacağımızı, her şeyin normale döneceğini düşünüyorum.

- Normalde esnafların ticaretini etkilememsi adına siyasetten uzak durmayayı tercih ettiğini, hatta siyasi beyanlardan kaçındığını biliriz. Oysa siz Didim gibi CHP’nin kalesi kabul edilen bir ilçede iktidar partisinde, AK Parti’de idari ve mali işlerden sorumlu kişi olarak yönetimde ve aktif siyasetin içindesiniz. Aynı zamanda sizi Altınkum’da eğlence mekanlarında eğlenirken de sık sık görüyoruz. Nasıl tepkiler alıyorsunuz?
SÜVARİ: Ben AK Parti ilçe yönetimine seçildiğimde ertesi gün CHP Didim İlçe Başkanı beni ilk tebriğe gelen kişi oldu. Kutuplaşmayı yok ettiğimi düşünüyorum. Evet herkes başkalarına saygı çerçevesinde dilediği gibi yaşasın. Eleştirene de saygı duyarım ama sosyalleşmenin bir parçasıdır eğlence. Ben yurtdışına seyahat etmeyi, başka ülkeler gezmeyi, keşfetmeyi seviyorum. Ne yani seçimlerde Altınkum’a bara giden kişilerden oy istemeyecek miyiz? Kutuplaştıran söylemler ve tavırlardan çok uzaktayım. Bu ilçe için taş üzerine taş koyalım diye, Didim’in hayrına yapılacak güzel işlere vesile olalım diye uğraşıyoruz. Bizim Çumra’lılar bile daha akıllı, iktidara oy verip iktidarı destekleyip güzel güzel de destekler alıyorlar. Didim’de bugüne kadar hep muhalefet yapmış. Haliyle aksayan, eksik kalan, değişmesi gereken işler için bizim devreye girmemiz gerekebiliyor. Hızlı temaslar kurmamız, çözüm arayışlarında bulunmamız gerekebiliyor. Elimizden geleni de yapıyoruz. Diğer taraftan Didim Belediyesi de önceliğini kendi partililerine verebiliyor.

- Gelecekte siyasette hedefleriniz var mı?
SÜVARİ: Hayır. Asla başkan olayım, bir yerlere aday olayım asla. Ben bir kere arkadaşlarımın gazına gelip muhtar olayım dedim zamanında. Şimdi anlıyorum ki o bile hataymış.

- Başarılı bir ticaret insanı olarak, ticarete yeni atılacak gençlere neler tavsiye edersiniz?
SÜVARİ: Önce okusunlar. Yeterliklerini, yeteneklerini geliştirsinler. Sonra yaptığın işte en iyisi olmak hedefiyle işine yatırım yaparak ilerlesinler. İşine sahip çıksınlar, saygı duysunlar. Bir gün bu işi yapayım, olmadı yarın bunu deneyeyim kimseye kazandırmaz. Kazanmak için yaptığın işi en ince ayrıntısına kadar bileceksin.

- Okul ve forma yardımları, ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımlar gibi hayır ve yardım işlerinde de sık sık karşımıza çıkıyorsunuz. Didim’in yardımlaşma konusunda notu 10 üzerinden sizce kaç?
SÜVARİ: Didim’de ihtiyaç sahibi çok insan var. Didim Belediyesi ihtiyaç sahibi öğrenciler konusunda oldukça hassas. Doğru kişilere yardım yaptıklarını, oldukça tarafsız ve hassas çalıştıklarını net söyleyebilirim. Belediyemizin yetişemediği kişilere de hayırsever iş insanlarımız yardım ediyor. Çoğunlukla duyurmuyoruz. Genelde bana gelir bu durumlar, çünkü biz de yıllardır ihtiyaç sahiplerine yardımlar yaptığımız için biz iyi biliyoruz kimin neye ihtiyaç duyduğunu. Didim Lescon Konyalılar Manifatura, Didim’de yardımlaşmanın da adı haline geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!