Leke tedavileri yaz aylarında da yapılır

Güncelleme Tarihi:

Leke tedavileri yaz aylarında da yapılır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2023 13:37

DERMATOLOJİ Uzmanı Dr. Cansu Alakbarov, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte leke problemleri olan hastaların dermatoloji doktoruna başvurusunun arttığını belirterek, leke tedavilerinin uygun tedavi prosedürleriyle yazın da güvenle uygulanabileceğini söyledi. “Leke tedavileri sadece kış mevsiminde yapılır, yaz mevsiminde yapılmaz gibi eksik bir bilgi var” diyen Alakbarov, “Leke yaz mevsiminde de tedavi edilebilir, ancak deriyi soymaya yönelik tedavileri yazın yapmaktan kaçınırız. Lekenin tek tedavisi cildi soymak olmadığı için, yaz mevsiminde de lekelere yönelik tedavi seçeneklerimiz var” dedi.

Haberin Devamı

 

LEKE TEDAVİSİ NEDEN ZOR?

Lekeye neden olan etkenin, deriye rengini veren melanin adı verilen pigment olduğunu kaydeden Alakbarov, şöyle dedi: “Melanositler tarafından sentezlenen ve deri hücrelerine (keratinosit) taşınan melanin, derinin kontrollü soyma işlemiyle ortamdan uzaklaştırılabilir. Bu yöntem kışın başvurduğumuz bir tedavi yöntemidir. Ancak melanositlerin melanin üretmesini yavaşlatamazsak, üretilen melaninin derinin üst ve alt tabakalarına taşınmasını engelleyemezsek, sadece deriyi soyarak tedavide başarı elde edemeyiz. Lekelerin tedavisi bu karmaşık mekanizma nedeniyle zordur.”

Q SWITCH LAZER TEDAVİSİ

Leke tedavilerinde kullanılan güncel tedavi yaklaşımları hakkında bilgiler veren Alakbarov, “Melanin sentezleyen melanositleri baskılamak, melanini sentezleyen enzimleri bloke etmek, melaninin taşınımına engel olmak ve taşındığı deri hücresinde melaninleri parçalamak gibi farklı basamakları hedefleyen tedavi yöntemlerimiz var. Q switch lazerler, derideki melanini görür ve nanosaniyeler içinde melanini parçalayabilir. Bu kadar kısa sürede parçaladığı için deride hasar oluşturmaz. Düşük enerji ile yaz mevsiminde de uygun hastalarda Q switch lazer tedavisi yapılır. Bazı hastalara tedavi şansı sunarken bazı hastalarda ise lekenin artmasını baskılamaktadır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ

Sağlıklı beslenmenin leke oluşumunu azaltmada etkisi bulunduğunu ifade eden Alakbarov, şunları söyledi: “C vitamini melanin sentezini azaltırken, domateste bolca bulunan niasinamid ve turunçgillerde bulunan hesperidin, melaninin deri hücrelerine taşınmasını engeller. Arbutin, kojik asit ve resveratrol ise melanin sentezinde görev alan tirozinaz enzimini baskılar ve böylece melanin sentezlenememiş olur. Resveratrol üzüm, çilek, böğürtlen ve yaban mersini gibi kırmızı meyvelerde bolca bulunmaktadır. Leke oluşumunun önlenmesinde ve tedavisinde sağlıklı beslenmenin yanında, bu içerikleri barındıran krem ve serumlarla da tedaviye destek olunabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!