Küçükkurt: İş güvenliği bilinci oluşturulmalı

Güncelleme Tarihi:

Küçükkurt: İş güvenliği bilinci oluşturulmalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2017 14:02

Küçükkurt: İş güvenliği bilinci oluşturulmalı

Haberin Devamı

İZMİR Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Başkanı Hasan Küçükkurt, 'İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi' basın toplantısında yaptığı konuşmada, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı oluşturmanın, iş kazalarını önlemenin her zaman yasalarla mümkün olamayacağını belirterek, "Yasaların yanında mutlaka iş güvenliği bilincinin oluşturulması gerekiyor" dedi.

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (İZSİAD) organize ettiği 4. İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi ve Fuarı, Türkerler Holding ana sponsorluğunda, 12-14 Ekim tarihleri arasında Bayraklı Tepekule Kongre Merkezi'nde düzenlenecek. Zirveye ilişkin tanıtım toplantısında; İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, Zirve Düzenleme Komitesi üyeleri İZSİAD Başkan Yardımcısı Cengiz Yavaş, İZSİAD Genel Sekreteri Şenol Aslanoğlu  ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İSG Koordinatörü Ata Temiz bilgi verdi.

"SADECE YASALAR YETMEZ"

Yapılan araştırmalara göre, iş kazalarının yüzde 50'sinin kolaylıkla önlenebilecek kazalar olduğunu, yüzde 48'inin sistemli çalışma ile önlenebileceğini, sadece yüzde 2'sinin önlenemeyeceğini gösteriyor. Bu gerçeklerden yola çıkan İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği, İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi Fuarı'nı, bu yıl 4'üncü kez organize edecek. 4'üncü İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi ve Fuarı tanıtım toplantısında konuşan İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, son yıllarda yaşanan iş kazaların getirdiği sonuçların iş güvenliği konusunda farkındalığı artırdığını söyledi. Ancak halen iş yerlerinde çalışan insanların iş sağlığı ve güvenliği bilincinden uzak olduğunu belirtti. Sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı oluşturmak, iş kazalarını önlemek meslek hastalıklarının önüne geçmenin her zaman yasalarla mümkün olamayacağına dikkat çeken Küçükkurt, "Yasaların yanında mutlaka iş güvenliği bilincinin oluşturulması gerekiyor. Özellikle gelişmiş ülkeler çıkardıkları yasalarla bu bilinci çalışanlarına vermiş vaziyetteler. Türkiye'de de 2012 yılında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu çıkarıldı. Bu kanunla birlikte is sağlığı ve meslek hastalıklarının azalacağı algısı yaratıldı. Ancak her geçen yıl iş kazaları artarak devam etti. 2013'te 1235, 2014'te de 1886 işçimizi kaybettik ki bunların 301'i Soma faciasından dolayıydı. 2015 yılında 1730 işçimiz daha çalışırken kaza geçirdi, yaşamlarını yitirdi" dedi.

"ÖNCE İNSAN"

İş kazalarını önleme yolunda herkese büyük sorumluluk düştüğünü belirten Küçükkurt, "İlk şart, 'Önce insan' anlayışının benimsenmesidir. İş kazalarının yaşandığı iş yerlerinde çalışmalar gözlemler yapılmalı ve en doğru raporlar tutulmalı. Denetim mekanizmalar en etkin şekilde işletilmeli. Ayrım yapmadan, tüm iş yerlerinde daha fazla iş müfettişi görevlendirilmeli. Bu noktada, patron kesimi, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini bir maliyet unsuru olarak asla görmemeli. İşverenler, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önleyici tutumu yüzde 100 benimsemeli. Başta işçi ve işveren olmak üzere toplumun her katmanına iş sağlığı ve güvenliği kültürünü aşılamak zorundayız. En büyük hedefimiz, ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği bilincinin 7'den 70'e bir an önce yerleşmesi ve güçlenmesidir" diye konuştu.

ZİRVEDE NELER VAR?

Türkerler Holding ana sponsorluğunda düzenlenecek 4. İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi ve Fuarı'nda; Vestel, Tüprag, Pirelli, İnci Holding, Folkart, Yaşar Holding, Philip Morris, Türkerler Holding, Mitsubishi ve Bosch gibi özel sektör yıldızı şirketlerin yöneticileri ve üst düzey temsilcileri iş sağlığı ve güvenliği konusunda uyguladıkları iyi örnekleri paylaşacak. Bu hayati konunun kamusal yönünde de Cumhurbaşkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sağlık, Milli Eğitim bakanlıkları, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi'nden üst düzey temsilciler ile çeşitli üniversitelerden akademisyenler, hem kendi İSG faaliyetlerini hem de yasa ve yönetmeliklere ilişkin gelişmeleri ve bilimsel uygulamaları anlatacak. Zirveye paralel olarak, İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği Fuarı da organize edilecek. İlgili firmalar, ürün ve hizmetleriyle birlikte, sektördeki son gelişmeleri sergileyecek.

ÜNLÜ İSİMLER GELİYOR

Helikopterli kurtarma simülasyonu ve inşaat malzemeleri kullanılarak yapılan ritim şov ile başlayacak açılış törenini, ünlü tiyatro ve dizi oyuncusu Volkan Severcan sunacak. 'Mandıra Filozofu' lakabıyla tanınan oyuncu Müfit Can Saçıntı özel gösterisiyle; Karşıyaka Belediye Bandosu da hareketli şarkılarla organizasyona renk katacak. Zirvenin kapanışını ise Ege türkülerinin usta ismi Tolga Çandar, sazıyla, sözüyle yapacak. İSG uzmanları, yarının büyüklerine iş sağlığı ve güvenliği bilinci aşılayacak. Ayrıca fotoğraf sanatçıları Cem Argun ve Turgut Durmaz'ın eserlerinden oluşan sergi, ziyaretçilerin ve katılımcıların beğenisine sunulacak. Öte yandan iş kazalarının çok sık yaşandığı motokurye sektörüne yönelik bir eğitim de bu yıl ilk kez düzenlenecek. 7 Ekim'de, Konak Belediyesi Alsancak Kültür Merkezi'nde yapılacak organizasyonda; motosiklet sürüş eğitmenleri, İzmir'deki çeşitli firmalarda görev yapan motokuryelere 'güvenli sürüş' eğitimi verecek.

Timur TARLIĞ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!