Kocaoğlu'ndan Ak Partili milletvekili Atilla Kaya'ya Körfez yanıtı

Güncelleme Tarihi:

Kocaoğlundan Ak Partili milletvekili Atilla Kayaya Körfez yanıtı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2017 16:05

Kocaoğlu'ndan Ak Partili milletvekili Atilla Kaya'ya Körfez yanıtı

Haberin Devamı

 İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Körfez Geçişi Projesi için "İstemezükcüler var" açıklaması yapan Ak Parti İzmir Milletvekili Atila Kaya'ya yanıt verdi. Projeyi ilk kez kendisinin gündeme getirdiğini ve yapılmasını istediğini söyleyen Kocaoğlu, Körfez'deki sirkülasyonunun engellememesini, 1'inci derece sit alanlarının altından geçmesini önerdiklerini açıkladı.



İzmir Metrosu araç filosuna katılan 55 yeni vagon için Halkapınar Metro Genel Müdürlüğü'nde teslim alma töreni düzenledi. Törene CHP İzmir milletvekilleri Mustafa Balbay, Murat Bakan, Ali Yiğit, Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Zengxrian Liu, diplomatlar, CHP'li ilçe belediye başkanları, bürokratlar ve davetliler hazır bulundu. İzmir Metrosu'nun araç filosunu geliştirmek amacıyla Çin'in CRRR Tanghsan firmasına yaptırılan 95 yeni metro vagonundan 55'i teslim alındı. Yeni metro vagonları 320 milyon TL'ye maloldu. Teslim töreni düzenlenen 55 vagondan 15'i 2016 yılında İzmir'e getirilerek sefere konmuştu. Bu ay İzmir'e gelen 40 vagonla birlikte 55 vagon filoya katıldı. İzmir Metrosu'ndaki vagon sayısı 142'ye ulaştı.  Önümüzdeki aylarda yapımı tamamlanacak 40 aracın daha gelmesiyle toplam vagon sayısı 182, her biri 5 vagondan oluşan tren seti sayısı ise 36'ya ulaşmış olacak. 2000 yılında 45 araçla hizmete başlayan İzmir Metro A.Ş filosu, böylece 17 yıl içinde 4 kat büyümüş olacak.



2020'DE RAYLI SİSTEM AĞI 250 KM OLACAK



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, törende yaptığı konuşmada 2000 yılında 11 kilometre olan raylı sistem ağının 2016 yılında 130 kilometreye çıktığını, 2017 yılında ise 189 kilometreye ulaşacağını söyledi. İZBAN Bergama hattı, Buca ve Narlıdere metrosunun ise 2019 veya engeç 2020 yılında bitmesi ile İzmir'deki raylı sistem ağının 250 kilometreye çıkacağını anlatan Kocaoğlu "İzmir metrosu ilk hizmete alındığında 45 vagonu vardı. Daha sonra 42 vagon daha almıştık. Bu son aldığımız 95 vagonla birlikte başlangıcın 4 katına çıkardık ödedik" dedi. Vagonları serbest rekabet koşullarında yaptıkları ihalelerle en yüksek fiyatın üçte birine aldıklarını açıklayan Kocaoğlu, adrese teslim olmadığını, serbest rekabetin var olduğunu herkesin gördüğünü söyledi. Kocaoğlu, eski otobüs kalmadığını filoyu yenilediklerini, Körfez'de ise dört yaşında gemi kalmadığını da vurguladı.



NARLIDERE METROSU İÇİN HAZİNA İZNİ BEKLENİYOR



Aziz Kocaoğlu, Narlıdere metrosunda Hazine'nin izin vermesini beklediklerini aktardı. Hazinen kefil olmayacağını sadece izin vereceğine dikkat çeken Kocaoğlu "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin dış kredi için  hazine kefaletine ihtiyacı yok. Performansı ve kredibilitesi bunu sağlıyor. Onu bekliyoruz. Gelir gelmez Narlıdere metrosunu ihaleye çıkacağız. Buca metrosunda proje çalışmaları sürüyor" dedi. Kocaoğlu, ayrıca Homeros Bulvarı'nın Buca'dan Bornova'ya bağlayacak tünel ve yol ihalesi ile  çalışmalarının da sürdüğünü anlattı.



AK PARTİLİ KAYA'YA YANIT



Başkan Kocaoğlu, İzmir Körfez Geçişi projesi konusunda adını vermeden Ak Parti milletvekili Atilla Kaya'nın açıklamalarına yanıt verdi. Kocaoğlu, Bir Ak Parti milletvekili 'İstemezükçüler var'dediğini belirterek Körfez geçişi projesinin belediye başkanı olduğu ilk aylarda gündemde olan ve karşı çıktıkları Kordon yolu konusunda Ankara'da dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve o dönemin Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen ile konuşmalarında kendisi tarafından dile getirildiğini söyledi. Ergezen'in kendisine niye Kordon yoluyla uğraştıklarını sorduğunu belirten Kocaoğlu "Alsancak ana ulaşım aksı değil. İzmir'e bir iş yapacaksanız körfezi karşıdan karşıya geçmelerini söyledim.  Sonra bunu devlet projesi olarak sayın Başbakan aldı. Bugün çalışmalarını sürdürüyorlar. ÇED sürevinde olan bu projeye biz karşı çıkmadık.  Biz 'bu proje körfez sirkülasyonunu engellemesin'  dedik. Her iki tarafta da  1. derece doğal sit alanları var. Doğal sitleri yeraltında geçmelerini önerdik. Öneride bulunma hakkımız her zaman vardır, olacaktır. Umuyorum bu proje gerçekleşir. İzmir bir eser kazanır"dedi.



BARINAK TAHSİSİ BEKLİYORUZ



Körfez vapurlarıyla ilgili bir gazetede çıkan 'Vapurları aldı barınak yapmadı' haberini hatırlatan Aziz Kocaoğlu, uzun bir süre önce Bostanlı Vapur iskelesi yanındaki atıl durumdaki barınakların tahsisini talep ettiklerini söyledi. İşlemlerin  devam ettiğini anlatan Kocaoğlu,"Bu talebimizden Başbakan'ın Ulaştırma Bakanı'nın, Tarım Bakanı'nın, ilgili  herkesin haberi var. Umuyorum önümüzdeki günlerde o barınak bize verilir de bizim dünya para ödeyerek aldığımız gemiler fırtına çıktığında denize salınmaz.Barınakta konaklar. Muhfaza edilirler. Bunu umuyorum ve  yetkililerden bekliyorum" dedi.



ANKARA'DAKİ OLAYLAR TÜRKİYE'YE YAKIŞMIYOR



Üniversitelerde KHK ile ihraç edilen akademisyenlere destek için giden milletvekili ve öğretim üyelerine Ankara'da polisin müdahale ettiği olayları da gündeme getiren Aziz Kocaoğlu "Bu Türkiye'ye yakışmıyor. Konuşmayacaksın susacaksın! Her şeyi ben biliyorum! Her şeyi ben yapacağım! Her şeye ben karar vereceğim! Bu demokrasi değil. Bu Atatürk Cumhuriyeti değil"dedi. Aziz Kocaoğlu, KHK ile İzmir Devlet ve Oparası orkestra şefliğinden ihraç edilen şef İbrahim Yazıcı'yla ilgili olarak da, "Elinde orkestra çubuğu ile orkestra yönetmekten başka suçu yok. Bu adam sanatçı. Kararnamede diğer profesörlerle  birlikte memuriyetten atıldı. Bir sanatçı tüm özlük haklarını bir kararname ile kaybediyor. Bu yol yol değil. bu düzen düzen değil. Burada başka bir şey var"dedi.



KOCAOĞLU'NDAN ZORLU'YA RAKAMLARLA YANIT



Başkan Kocaoğlu, Zorlu Holding  Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'nun ödül aldığı bir törende İzmir hakkında konuştuğunu, geri kalmışlık, Anadolu, doğu kentleri gibi benzetmeleriyle eleştirdiğini söyledi. Bu konuşmanın eksik bilgiden kaynakandığını düşündüğünü belirten Kocaoğlu "Zorlu'nu negatif bir propoganda ile bunu yapmadığına canı gönülden inanıyorum. İzmir'in nereden nereye geldiğini bir Bu kent size geçtiğmiiz ünlerdede bir gazetemize yayınlanan 5-6 rakamı okuyarak izmirin nerdren nereye geldiği konunsa bilgi vermek istiyorum. İzmir için kim negatif haber yapıyor, konuşuyarysa dünya aleme yanıt olacaktır"dedi. Kocaoğlu, Ege'deki illerin merkezi hükümete verdiği vergi tutarları ile merkezi hükümetten aldıkları kaynakları karşılaştırdı. 2016 yılında Uşak'ın 453 milyon TL vergi verdiğini, 988 milyon TL kaynak aldığını, Aydın'ın 1,5 milyar TL ödediğini, 3.2 milyar TL kaynak aldığını belirten Kocaoğlu, Balıkesir  2 milyar 100 milyon vergi vermiş, 3 milyar 800 milyon almış, Denizli 1 milyar 800 milyanTL merkezi hükümete vergi vermiş, 2 milyar 600 milyon kaynak almış Muğla 1 milyar 900 milyon TL vermiş, 2 milyar 700 milyon TL almış, Manisa 2 milyar 200 milyon TL vergi vermiş, 3 milyar 100 milyon TL kaynak almış. Hepsi merkezi hükümetten hep almış bir tanese artı vermemiş.İzmir ibe 52 milyar TL vergi vermiş. Bu geri kalmış gelişmemiş kent! İzmir 13 milyar TL merkezi hükümetten kaynak almış. Ege'nin toplamına baktığımızda 61 milyar TL merkezi hükümete kaynak vermiş, 29 milyar TL kaynak almış. Toplaml 32 milyar TL merkezi hükümete artı vermiş. Bu kente bu insanlara böyle bir davranışda bulunmak, eleştiride bulunmak doğru mu? Herkes bu rakamlara baktığı zaman İzmir'in ne  oldun çok daha iyi bilecek ve anlayacaktır"dedi.



BİRLİK BERABERLİK MESAJI VERDİ



Konuşmasının sonunda birlik beraberlik mesajı veren Başkan Kocaoğlu "Bizim birlik beraberliğe ihtiyacımız var. Bizim durup dinlenmeye ihtiyacımız var. Tüm toplum olarak bizim kendimizi dinlemeye , 'nerede hata yaptık" demeye ihtiyacımız var. Bunu umuyorum ku 80 milyon  vatandaşın hepsi yapacaktır. Türkiye  dinlenip, hatalarında arınıp Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün çizdiği yolda bölge barışı için insanlık için, insan hakları için, hukuk devleti için çalışacaktır"dedi. Kocaoğlu, dün meydana gelan kazada yaşamını İzbeton çalışanına rahmet, ağır yaralı çalışana şifa,  El Bab'da şehit olan ve Gaziemir'de toprağı verilan şehit için de Tanrı'dan rahbet diledi. Konuşmaların ardında Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Kocaoğlu'na vagon maketi hediye etti. Daha sonra kurdele kesildi. Vagonlar hizmete alındı.

Utku BOLULU İZMİR (DHA)

foto





 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!