Kocaoğlu'dan mecliste arsa mağdurları açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Kocaoğludan mecliste arsa mağdurları açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2016 20:55

Kocaoğlu'dan mecliste arsa mağdurları açıklaması

Haberin Devamı

İZMİR, (DHA)

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Meclis toplantısında, Balçova Arsa Mağdurlarıyla ilgili yaşanan olayla ilgili açıklama yaptı. Kocaoğlu, planlamayı yaptıklarını inşaat yapılabilecek her noktaya imar verdiklerini, tapusuzların sorununun kanun çıkarma yetkisi olan TBMM'nin çözebileceğini, Doğuş arazisine imarın 1998 yılında Ahmet Piriştina ve kendisinden önceki dönemlerde verildiğini açıkladı. Kocaoğlu" Bilenler biliyor, bilmezlikten gelenler bir kez daha duysun"dedi.



Başkan Kocaoğlu Mayıs ayı ilk belediye meclis toplantısı, Nisan ayında yaşımını yitiren Ak Parti Sözcüsü Azad Façzla için yapılan 1 dakikalık saygı duruşula başladı. Fazla'dan boşalan Büyükşehir Belediye Meclis üyeliğine Karabağlar Belediye Meclis üyesi Kadir Tezel geldi. Başkan Kocaoğlu CHP Grubu'na girmek isteyen ancak güvenlik görevlilerinin izin vermemesi üzerine merdivenlerde arbede yaşanan Balçova Arsa Mağdurlarıyla ilgili açıklama yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın ne CHP ne de Aziz Kocaoğlu'nun malı olmadığını söyleyen Kocaoğlu, makamın 4 milyon 250 bin İzmirlinin malı olduğunu söyledi. Arsa mağdurları konusunda en büyük ilerlemenin Büyükşehir Belediyesi'nin bu döneminde yaşandığına dikkat çeken Kocaoğlu, "Planlaması yapıldı. İnşaat yapılabilecek her noktaya İzmir Büyükşehir Belediyesi imar vermiştir. İnşaat yapılamayacak sakıncalı alanlara imar verme yetiksi ve lüksü yoktur. Tapusuzlara İzmir Büyükşehir Belediyesi veya herhangi bir belediyenin arsa üretip oradaki makbuzların hakkını vermek gibi yetkisi yoktur. Burada AKP Meclis grubu var. Daha fazla arsa üretilecekse kanun çıkması, bu insanlara arazi verilmesi gerekir. Buna de ancak TBMM yetkilidir. Belediye'nin yetkisi olmaya konuyla ilgili şov yapmaya kalkanlara hiçbir arkadaşımın eline vicdanına koyup destek olmaması gerekir" dedi.



Balçova Arsa Mağdurları sorunu konusunda Üçkuyular'daki Doğuş arsasına verilen imar hakkının polemik yapıldığını belirten Kocaoğlu, " Doğuş arsası diye, İstinye park diye konuşulan yere 2,5 emsali İzmir Büyükşehir Belediyesi 12 yıldır vermemiştir. Bu imar 1998 yılında, Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Ahmet Piriştina'dan önce verilmiştir. Burada kazanılmış bir hak söz konusudur. İzmir Büyükşehir Belediyesi veya başkanı, ne Piriştina ne de Kocaoğlu buraya imar vermemiştir. Bilenler biliyor, bilmemezlikten gelenlere bir daha duysun. Bilmeyen o tarihte belediye yönetiminde kim varsa onun tarafından yapıldığı malumdur. Doğuş arsasındaki emsalin hesabını bize sormayacaklar. Kim verdiyse nasıl verdiyse ona sormayacaklar. Biz sadece vatandaşın kazanılmış hakkını ve gayrimenkulünün üzerinden kazandığı hakkı adaletle korumaya çalışarak görevimizi yapıyoruz. Bu belediyenin önünde şov yapanlara destek olmak gerçekten İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yakışmıyor" dedi.



Meclis toplantısında Başkan Kocaoğlu ile Ak Parti Grubu arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. İlk gerginlik Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem'in hayvan pazarının kurulduğu alınının bir kısmının ( 6 bin metrekare) Büyükşehir Belediyesi tarafından söz verildiği halde Ödemiş Belediyesi'ne verilmemesinden yakınması üzerine çıktı. Badem, "Valilik Paylaşım Komisyonu bu arsayı Büyükşehir Belediyesi'ne verdi. Biz de dava açmıtık. Bize verileceği üzerine mutabak sağlanınca davamızı geri çekti. Başkan Kocaoğlu buraya bize vereceğini söylemişti. Gündemdeki madde de belediye hizmet alanı ve park planlaması var. Böyle olursa hayvan pazarında yer darlıgı olacak. Konu gündemde kalsın bürokratlar bir kez daha çalışsın"dedi.



KOCAOĞLU VE BADEM POLEMİĞİ



Başkan Kocaoğlu, Mahmut Badem'e sert yanıt verdi. Hiç kimseni hiçbir belediyenin işini aksatmak gibi lüksleri olmadığını belirten Kocaoğlu " Tapusu bizde, yanında mezbaha var. Biz sözkonusu alanı hem otele hemde hayvan pazarının büyüme alanı olarak ayırdık. İzmir Büyükşehir Belediyesi gayrimenkulu olarak tutmak üzere, planlama biter bitmez de Ödemiş Belediyesi'ne süresiz tahsis etmek üzere karar aldık. Ne Ödemiş Belediyesi'nin işini aksatmak, ne başkanın işini aksatmak durumuda değiliz. Bu alanı Ödemiş Belediye tahsis edeceğiz. Toplaml 6 bin metrakare alandır. İzmir Büyükşehir Belediyesi her belediyeden aldığı malı parasını ödeyerek almıştır. Her belediyeye verdiği tahsisi bedava vermiştir. Bugüne kadar benim herhangi bir talebinize karşılık para talebim oldu mu.? Ödemiş Belediyesi vermezler gibi laflar dolaşıyor. Tüm Meclis'in huzurunda söylüyorum .Burayı Ödemiş Belediyesi hayvan pazarı olması için tahsis edeceğiz. Meclis gündemine getirecektik ancak prosedür tamamlanmadı. Bunda çekinceniz olmasın"dedi. Sebze halinin yanındaki 7,5 dönümlük Ödemiş Belediyesi arsasını almak için fiyat pazarlığı yaptıklarını, Ödemiş Belediyesi'nin malkünü korudukları için sayfı duyduğunu belirten Kocaoğlu'na Ak Partili Badem davalarıın çektiklerini arsanın kendilerine verilmesini beklediklerini söyleyince sinirler daha da gerildi. Kocaoğlu"Hayvan pazarı görüşünüzü haklı gördüm . Tahsisi yapacağımızı söyledim. O tapu Ödemiş Belediyesi'ne geçmezse, Büyükşehir Belediyesi'nin tahsis ettiği alanda hayvan pazarı kurulamıyor mu"diye sordu. İmar planı oyçokluğuyla onaylandı.



AYDOĞAN'DAN DOĞAN'A: CİDDİYE ALMIYORUM



Meclis'de Ak Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, Bornova, Bayraklı ve Konak'taki bazı mahallelerde su kesintesine neden olan arızayla ilgili yaptığı konuşmada " İzmirlilerin su kesintisi nedeniyle eziyet, zulüm yaşadı. İzmirlier 40 yıl sonra tankerle su dağıtmıyla karşılaştılar. Tankerlerla dağıtılan su içilebilir olmalı"dedi. Bunu üzerine Kocaoğlu, " Ben adam gibi millete yapılan eziyetten dolayı çıktım özür diledim. Elimizde olmayan nedenlerden dolayı su kesintisi yaşandı. Vatandaş mağdur oldu diye Pazar sabahı hemşehrilerimzen özür diledik. Bunun üzerine, gizleyen yok saklayan yok, abibdik gubidik yapan yok. Böyle olay yaşandı ve özür diledik. Ne yapalım?"diye sordu. Doğan ise daha dikkatli olunmasını ve bu mahallerdeki abonelere yüzde 25 indirim yapılmasını istedi. Kocaoğlu, ise akmayan suyun parasını almadıkalrıın belirtti. Öte yandan CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da Doğan'ı eleştirdi. Aydoğan " Söz almak istemiyrum ama farz oldu. Sayın Doğan'ı ciddiye almıyorum. Pek alan da yok. Dünyanın neresine giderseniz gidin, ister Tokyo ister Newyor'a zaman zaman arızalar olur. Elektriksiz de , susuz da kalınır. Üzüldüğünüzü söyler, dikkatli olunmasını istersiniz"dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!