Kocaoğlu, "İzmir'de Central Park, Hyde Park arayanlar İnciraltı'na, Kadifekale'ye gidecekler"

Güncelleme Tarihi:

Kocaoğlu, İzmirde Central Park, Hyde Park arayanlar İnciraltına, Kadifekaleye gidecekler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2016 10:27

POLONYA’nın başkenti Varşova’da, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın düzenlediği Polonya-Türkiye İş Forumu’na katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, dönüş yolunda kent gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

İzmir gündeminde tartışmaları devam eden Kültürpark’ın dönüşüm projesi hakkında soruları yanıtlayan Kocaoğlu, eleştirileri değerlendirmeye devam ettiklerini söyledi. Kocaoğlu, “Kültürpark eleştirilerine saygı duyuyorum. Eleştirileri titizlikle okuyorum. Aklımın ermediği yerlerde sonuç çıkarmaya çalışıyorum. 12 yıldır böyle yürütüyorum. Amerika’daki Central Park ve İngiltere’de Hyde Park üzerinden Kültürpark’a yükleniliyor. Kültürpark bu iki park da değil. Eğer Central Park arıyorlarsa İnciraltı’na, Kadifekale’ye gidecekler. İnciraltı’nda görecekler Central Park’ın nasıl yapıldığını. Kadifekale bir hayaldir, gerçekleşti” dedi.

 

 

İEF’Yİ YOK EDEN BAŞKAN

Haberin Devamı

Kültürpark’ın iki temel fonksiyonu olduğuna dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti: “Biri kültür ve park, diğeri de fuarcılık. Biz Fuar İzmir’e ihtisas fuarlarını taşıdık. Ama İzmir Enternasyonal Fuarı çok farklı. İEF’yi yeni alana taşıyamazsınız. İEF hem bir ticari fuar, hem bir kurtuluş şöleni, hem de en büyük aktivite. Bunu Kültürpark’ta yapmak zorundasınız. Kültürpark’ta kültür etkinliklerini yapmak zorundasınız. Atlas Pavyonu’nu, İsmet İnönü’yü yıkalım, 30 dönümlük yeri yıkalım, 11 bin metrekare üzerine bir kültür merkezi yapalım. Sorun burada. Biz bu fuarları geçici olarak yaptırdık, izin verdik deniyor. Ki, öyle bir şey yok. Bu kültür merkezini yapmazsam İEF’nin kültür etkinliğini nerede yapacağım, çadırda mı yapacağım? İEF’yi yok mu edeceğim? Bu sene dünya kaynak ayırdık, sponsorlarımız çalıştı. Ben bu değeri yok mu edeyim? Bunun sorumluluğunu ben taşırım. İEF’yi yok eden başkan olarak mı tarihe geçeceğim?”

 

CEPHEDE VARŞOVA MODELİ

VARŞOVA izlenimlerini de paylaşan Kocaoğlu, “Varşova’nın bina cephelerindeki modeli İzmir’de uygulamak istiyoruz. Bina cephelerinde hiç tabela kirliliği, balkon çıkmaları, farklı panjurlar, görüntü kirliliği yok. Şehir çok düzenli. Biz bu modeli Kordon’da proje olarak yaptık. Daire sahiplerine binaların boyamasını biz yapalım, panjurların aynı renk olmasını tekelden çıkmasını siz yapın dedik. Her apartmanı topladık. Daha bir adım yok ama kentin belli yerlerinde bina cephelerinin boyanması gibi bir kıpırtı var. Apartman sakinleri evlerin içine yaptıkları masrafın birazını dışarıya yaparlarsa, evlerine biraz da dışarıdan bakar ve düzeltmeye çalışırsa İzmir çok şey kazanır. Kordon’daki tabelalara düzen vermeye başladık. Bir sürü telefon geldi. Daha yapmadan dejenere etmeye başlıyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Kocaoğlu, İzmirde Central Park, Hyde Park arayanlar İnciraltına, Kadifekaleye gidecekler

Başkan Aziz Kocaoğlu, (soldan sağa) Dünya’dan Ahmet Usman, Ege’de Sonsöz’den Onur Deniz, Haber Ekspres’ten Ali Budak, Haber Türk’ten Murat Ervin, Hürriyet’ten Mete Tamer Omur ve Anadolu Ajansı’ndan Tolga Albay’ın sorularını yanıtladı.

ZORLAYICI MADDELER GİDERİLSİN

İZMİR’in kentsel dönüşümü hakkında da konuşan Başkan Kocaoğlu, “İzmir’de kentsel dönüşümün yapılması gerekli. İsteyen istediği yasayı kullanabilir. Eğer 6306 sayılı yasanın vatandaşları zorlayıcı maddeleri giderilirse biz de seve seve kullanırız. Zaten bu yasayla kentsel dönüşüm yapılmadı. Bina dönüşümü yapıldı. Bunu ben de yaparım. Evimi yıkar, yeni bina yaparım. Bu ayrı bir şey, kentsel dönüşüm ayrı bir şey. Kentsel dönüşümden ne anlatıldığının müteahhitler tarafından kavranması gerekiyor. Herkesten bir görüş var. Kentsel dönüşümde eğer bir miktar insan yaşayacaksa oranın okulunun, parkının, yeşil alanının, her şeyinin planlanması lazım. Kentsel dönüşüm yapılacak yerlerde yol yok, park yok. Kentsel dönüşüm yapılacak yerlerde mezarlıklar dışında yeşil alan yok” dedi.

 

Haberin Devamı

SİYASETE ALET EDİLMESİN

KENTSEL dönüşümün siyasete alet edilmemesi konusunda müteahhitleri uyaran Kocaoğlu, “Kentsel dönüşüm siyasetin hiç bulaşmayacağı bir konu. Kentsel dönüşüme siyaseti bulaştırırsanız bu işin içinden çıkamazsınız. Bunu biz bulaştırmıyoruz. Merkezi hükümet de bulaştırmıyor. Bunu kentteki müteahhitlerin de siyasete alet etmemesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

PROJE FİRMASI YOK

UZUNDERE’de Büyükşehir’in uzlaşmayla gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projesiyle ilgili de açıklama yapan Başkan Kocaoğlu, Folkart Yapı’nın ihaleyi almasına yönelik eleştirilere de yanıt verdi. Kocaoğlu, “Uzudere’de, ‘Aziz Kocaoğlu projeyi İzmir’e yaptır’ dendi. İzmir’de proje firması yok kardeşim. İzmir’de belli yeterliliği olan firma yok. Bu tür toplu konut yapacak inşaat firması yok. Mikrofonu alıp konuşmak ayrı, yapabilir olmak ayrı şey. Bizde yap-sat müteahhitleri var. Toplu konut ayrı bir şey. Bu süreçte ihalelere çıktık. Folkart, ‘Bizim büyüyebilme hedeflerimiz var’ dedi. Kendi planları doğrultusunda ihaleye teklif verdi, kazandı” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

Haberin Devamı

İZMİR, İSTANBUL OLMASIN

YAPILAŞMA ve kentsel dönüşüm sürecinin İstanbul’a benzeyeceği yönündeki görüşleri değerlendiren Başkan Kocaoğlu, “İzmir, İstanbul gibi olmasın zaten. İstanbul bugün yaşanmaz hale geldi. Bütün sosyal donatı alanlarının bol miktarda olması lazım. Binalar yıkılıp yapılacaksa bile kent yaşama devam etsin” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!