Kızamıktan en iyi korunma yöntemi: Aşı

Güncelleme Tarihi:

Kızamıktan en iyi korunma yöntemi: Aşı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2023 16:15

KIZAMIĞIN, kızamık virüsünün neden olduğu döküntülü ve bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Galen Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülsüm Keskin, özellikle çocukları etkileyen ciddi, hatta ölümcül bir viral hastalık olduğunu söyledi. Son dönemde Türkiye’de salgın haline dönüşen ve çok sayıda vakanın görüldüğü kızamığın, aşı sayesinde korunulabilinen bir hastalık olduğunu ifade eden Keskin, aşılı olunmadığında özellikle gebelere ve bağışıklığı düşük kişilere kolayca bulaşabildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

 

DÖKÜNTÜ ŞEKLİNDE OLUŞUR

Kızamık virüsünün burun ve boğaz içindeki salgılarda bulunduğunu dile getiren Dr. Gülsüm Keskin, “Hapşırma, öksürük ile ağızdan çıkan virüslerin havada asılı kalmasıyla bulaşır. Kızamıklı kişi ile temas eden sağlıklı bir kişinin ortalama 14 gün boyunca hiçbir şikayeti olmaz. Yaklaşık 14 günden sonra şikayetleri ortaya çıkmaya başlar. Yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık, gözlerde kızarıklık, burun akıntısı ve öksürük şikayetleri yapabilir. Ateş başladıktan sonra 2-4 gün sonra döküntüler ortaya çıkar. Kızamığın döküntüsü yüzde ve boyunda başlar. İlk yüzde başlayan döküntü 1-2 gün içinde tüm vücuda yayılır. Başlangıçta kırmızı renklidir. 3-4 gün sonra döküntüler kahverengileşir. 6-7 gün sonra döküntüler yok olmaya başlar” dedi.

Haberin Devamı

HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR

Kızamığın çocukluk çağı daha sık olmak üzere her yaş grubunda görülebilen bir hastalık olduğunu belirten Dr. Gülsüm Keskin, şu bilgileri verdi: “Kızamığı daha ağır geçirme riski olanlar, 5 yaşından küçük bebekler ve çocuklar, 20 yaş üzerindeki insanlar, hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerdir. Kızamık bazı hastalarda ciddi hatta ölümcül sorunlara yol açabilir. Kızamık geçiren dört çocuktan biri hastaneye yatıyor, 20 çocuktan biri zatürre oluyor. Sağırlığa ve beyinde kalıcı hasarlara neden olabiliyor. Kızamık geçiren her bin çocuktan yaklaşık birinde ensefalit görülüyor. Kızamık olan her bin çocuktan bir veya ikisi maalesef hayatını kaybediyor. Kızamıktan korunma aşı ile mümkün. Kızamığa karşı en iyi korunma aşı olmaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!