Kış aylarında hangi dermatolojik işlemler yapılabilir?

Güncelleme Tarihi:

Kış aylarında hangi dermatolojik işlemler yapılabilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2024 04:44

Dr. Cansu Alakbarov, teknolojinin gelişmesiyle beraber dermatoloji alanındada kullanılan tıbbi sistemlerin ve tedavi seçeneklerinin arttığını söyledi.Ancak her tedavinin her mevsimde yapılamadığını kaydeden Alakbarov, kışmevsiminde yapılabilecek işlemler hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Dermatolojik uygulamaların bazılarının her mevsim, bazılarının ise belirli mevsimlerde uygulanabildiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Cansu Alakbarov, teknolojinin gelişmesiyle birlikte dermatolojik problemlere tıbbi sistem bazlı çözümlerin de eklenmesiyle tedavi yelpazesinin genişlediğini kaydetti. Ancak Akdeniz ülkesi olmamız nedeniyle güneşe maruziyetin fazlalığından dolayı her işlemin her mevsim uygulanamadığını ifade eden Alakbarov, “Bunların başında da deriyi tamamen veya kısmen soyduğumuz işlemler geliyor” dedi.

KİMYASAL VE ENZİMATİK PEELING

Akne hastalarında, yüzdeki yüzeysel güneş lekelerinde veya akne sonrasında kalan lekelerde dermatoloji hekimlerinin uyguladığı en eski tedavi yöntemlerinden birinin kimyasal peelingler olduğunu kaydeden Dr. Cansu Alakbarov, “Çeşitli asidik içerikler yüze belirli dozlarda uygulanır. Takip eden 7-10 günlük iyileşme süreci boyunca cilt nemlendirilir ve güneşten korunur. İlk günler yüzde kızarıklık ve yanma oluşabilir. Bu dönemde derinin üst tabakasındaki deri bütünlüğü bozulmuştur. Güneşe karşı hassasiyet fazladır. Enzimatik peeling dediğimiz işlem ise melasma hastalarında uygulanabilir. Yüze dermatolog kontrolünde uygulanan maske 4-8 saat kadar kalır ve sonrasında yüz yıkanır. Takip eden haftalarda yüzde soyulma oluşabilir. Tüm bu süreç derinin yenilenmesi ve lekeli kısımların giderilmesi içindir. Bu tarz peeling işlemleri güneşli mevsimlerde yapılmaya uygun değildir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

KARBONDİOKSİT FRAKSİYONEL LAZER

Fraksiyonel lazer denilince akla gelen karbondioksit fraksiyonel lazer işleminin günümüzde en çok skar tedavisinde kullanıldığını belirten Dr. Cansu Alakbarov, “Bunların başında en çok karşılaştığımız akne sonrası yüzde kalan çukur şeklindeki skarlar gelmektedir. Benzer şekilde kesi veya ameliyat izleri de doku kaybına bağlı olarak skar ile sonuçlanabilir. Fraksiyonel lazer işleminde minik kolonlar halinde yüzde delikler açılır. Bu deliklerin derinliği, genişliği, şekli ve verilen enerji,hastanın ve yaranın durumuna göre dermatolog tarafından belirlenir. Yaklaşık 10 gün süren bir iyileşme süreci vardır. Lazer tarafından kontrollü oluşturulan bu hasarlar ciltte yeniden iyileşmeyi uyarır ve cilt iyileşirken skarları da iyileştirmeye başlar. Bazen tek, bazen dört seansa kadar işlem tekrarlanabilir. İşlemin en sık kasım ve mart ayları arasında yapılması önerilir. Özellikle Ege Bölgesi’nde mayıs ve ekim ayları arasında yapılması önerilmemektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

HER MEVSİM YAPILABİLEN İŞLEMLER

Mezoterapi, dolgu, botoks tedavilerinin her mevsim güvenle yapılabildiğini söyleyen Dr. Cansu Alakbarov, “Altın iğne, BBL, Qswitch lazer ve fokus ultrason tedavilerinin ise kullanılacak tıbbi sisteme ve hastanın cilt tipi ile sosyal yaşantısına bağlı olarak güneşli zamanlarda kar - zarar gözetilerek yapılması daha uygun olacaktır” ifadelerinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!