Kiraz ihracatında hedef 300 milyon dolar döviz

Güncelleme Tarihi:

Kiraz ihracatında hedef 300 milyon dolar döviz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2024 09:50

Kiraz ihracatında hedef 300 milyon dolar döviz

Haberin Devamı

İZMİR, (DHA)-İZMİR'in Kemalpaşa ilçesinde Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) tarafından 'Kiraz Hasat Şenliği' düzenledi. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı ve EYMSİB Başkanı Hayrettin Uçak, 2024 yılında kiraz ihracatından 300 milyon dolar döviz hedeflediklerini dile getirdi.

EYMSİB, Kemalpaşa'da 'Kiraz Hasat Şenliği' düzenledi. Şenliğe, Kiraz Hasat Şenliği'ne, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin 'Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Programı'nı tamamlayan gıda ve ziraat mühendisliği mezunu ya da öğrencisi gençlerde katıldı. EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve EYMSİB Başkanı Hayrettin Uçak, 2024 yılında kiraz ihracatından 300 milyon dolar döviz hedeflediklerini dile getirip, kiraz üreticilerine bereketli bir sezon diledi. Uçak, “Kirazda dünyada ihracatta ilk dört ülke arasındayız. Ege Bölgesi'nde; İzmir, Manisa, Afyon, Denizli ve Aydın illerinde yıllık 260 bin ton kiraz üretiyoruz. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı olan 2023 yılında 83 bin ton kiraz ihracatı karşılığı 215 milyon dolar ihracat yapmıştık. Kirazımızın Çin ve Hindistan gibi pazarlara ihraç edilebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığımız, temaslarını sürdürüyor. İlgili ülkelerle anlaşma olduğu takdirde kirazda çok önemli bir aşama kaydetmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'KİRAZ İHRACATININ LİDERİ ALMANYA'

Türkiye'nin, 2023 yılında 215 milyon dolar kiraz ihraç ettiğini ifade eden Uçak sözlerini şöyle sürdürdü: “Almanya 95,5 milyon dolarlık Türk kirazı talebiyle zirvede yer aldı. Taze meyve sebze ihracatında Türkiye'nin lider pazarı Rusya Federasyonu, 2023'te 43,8 milyon dolarlık Türk kirazı talebiyle zirve ortağı oldu. Kiraz ihracatında üçüncü sırada 14,2 milyon dolarlık taleple Avusturya adını yazdırdı. Türkiye, 2023 yılında 55 ülkeye kiraz ihraç ederken, ilk 10'daki diğer ülkeler; İtalya, Norveç, Hollanda, Irak, Polonya, Bulgaristan ve İngiltere şeklinde sıralandı. Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz Projesi ve Akdeniz Meyve Sineğinden Arındırılmış Kiraz Üretimi Projesi ile Türkiye'nin kalıntısız kaliteli kiraz üretip ihraç etmesi için çabalıyoruz."

Haberin Devamı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE GIDA KAYIPLARINI ÖNLEMEYE ODAKLANDILAR

Öte yandan Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Programı 2022 yılından sonra bu yıl ikinci kez düzenlenirken, katılımcılar sertifikaları ile buluştu. Sertifika törenine EYMSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Balık, Halil Tolga İlkin, Umut Dilsiz, 2022'deki programda projesi birinci olan Ayça Uysal ve öğrenciler katıldı. Programın finali EİB'de gerçekleştirildi. 4 hafta süren kursa katılan, gıda mühendisliği ve ziraat mühendisliği öğrencisi ya da mezunu 82 genç, uzman isimlerden 4 hafta boyunca dersler alırken, işletme ve bahçe ziyaretleri yaptı. Programın son haftasında genç girişimciler Uçak ve Eğitmen hocalara sunumlarını gerçekleştirdi. Sunumlarda, gıda kayıplarının önlenmesi, tarım sektöründe su kullanımının verimli olması, gıda atıklarının geri kazanımı öne çıkan başlıklar oldu.

Haberin Devamı

'GENÇLERDEN GIDA KAYIPLARINI AZALTAN, AKILLI TARIM PROJELERİ BEKLİYORUZ'

Uçak, yaptığı konuşmada “Sizler işinizi severek yaptığınız, ürettiğinizin kıymetini bildiğiniz sürece çok iyi yerlere geleceğinize inanıyorum. Sizlerin burada dillendirdiği projeleri yönetim kurulumuza da aktaracağız, belki sizleri tekrar sunum yapmaya toplantılarımıza davet edeceğiz. Sizlerden gıda kayıplarını azaltan, kalıntısız üretimi teşvik eden, akıllı tarım uygulamalarına önem veren, katma değerli üretime dönük projeler bekliyoruz. Aramızdaki bağı koparmadan her zaman yanınızda olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyorum" diye konuştu.(DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!