Kasık ve göbek fıtığında bu belirtileri atlamayın

Güncelleme Tarihi:

Kasık ve göbek fıtığında bu belirtileri atlamayın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2022 19:42

Genel cerrahi uzmanı Op. Dr. İbrahim Karagülle, kasık ve göbek fıtıklarının nasıl geliştiğini ve hangi durumlarda cerrahi müdahale yapılması gerektiği hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

HALK arasında ‘fıtık’ olarak bilinen hastalığın kas ve dokularda var olan boşluklara karın içi organların girmesiyle oluşan bir cerrahi hastalık olduğunu belirten Özel Gazi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Karagülle, fıtıkların oluştuğu yere göre farklı belirtileri olan ve farklı adlandırılan yine farklı tehlikeler barındıran bir hastalık olduğu uyarısında bulundu. Sık karşılaşılan fıtık türlerinin kasık fıtığı, göbek fıtığı, kesi yeri fıtığı (daha önce geçirilen ameliyatların yerinden olan) gibi karın duvarında görülen fıtıklar olduğunu belirten Op. Dr. İbrahim Karagülle, “Fıtıklardaki temel belirti, oluştuğu yerde ağrısız şişliktir. Ancak fıtık alanına bağırsak girip sıkıştıysa ağrı meydana gelir. Bu nedenle fıtıklarda ağrı da varsa bağırsak sıkışmasına bağlı bazı tehlikeler gelişebileceğinden bir an önce cerrahi müdahale gerekir” dedi.

Haberin Devamı

KASIK FITIKLARI

Tüm fıtıkların yüzde 75’inin kasık fıtıkları olduğunu ve erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görüldüğünü kaydeden Karagülle, “Fıtık yeni doğanlardan itibaren her yaşta görülebilir. Kasık fıtıkları karın içi basınç arttığında, yani kişi ayağa kalktığında, öksürme, ıkınma, ağır kaldırma gibi durumlarda belirgin hale gelir. Bu durumlar ortadan kalkınca şişlik kaybolabilir. Bazen şişlik hiç kaybolmaz ama elle içeri itilebilir” diye konuştu.

GÖBEK FITIKLARI

Göbek fıtıklarının tüm fıtıkların yüzde 8’ini oluşturduğunu söyleyen Karagülle, “Genelde doğum yapan ve kilolu kadınlarda daha sık görülür. Ağır spor yapan, ağır yük taşıyan, kronik öksürüğü olanlarda daha fazla görülmektedir” ifadelerini kullandı.

KASIK fıtığı ve göbek fıtığında temel tedavinin cerrahi yaklaşım olduğunu ifade eden Op. Dr. İbrahim Karagülle, şu bilgileri aktardı: “Özellikle ağrılı ve içeri girmeyen ya da içeri itilemeyen fıtıklarda vakit kaybetmeden cerrahi girişim gündeme alınmalıdır. Cerrahi tedavi, fıtıklarda açık ve kapalı yöntem (laparoskopik) olarak iki şekilde yapılmaktadır. Fıtığın yerine, tipine göre her iki yaklaşım da tercih edilebilir. Erken dönemde yapılan cerrahi tedaviler hem kolay hem iyileşme süresi açısından daha avantajlıdır. Fıtık büyüdükçe ve bir takım komplikasyonlara sebep oldukça (sıkışma, boğulma gibi) hem tedavi zorlaşmakta hem de cerrahinin başarı şansı azalmakta ve iyileşme süresi uzamaktadır. Bu nedenle fıtık belirtileri gösterenler bir an önce bir genel cerrahi uzmanına başvurmalı ve gereği yapılmalıdır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!