Karaciğer tümörlerinde radyomikroküre tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Karaciğer tümörlerinde radyomikroküre tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2023 16:49

Prof. Dr. Özgür Şanlı, radyonüklid tedavilerin uzun yıllardır birçokkanser türünün tedavisinde kullanıldığını söyledi, ayrıntılı bilgiler verdi.

Haberin Devamı

EGE Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Şanlı, tiroid kanseri, prostat kanserleri, nöroendokrin tümörler, kemik metastazlarında ağrı palyasyonu radyonüklid tedavilerin (atom tedavisi) yaygın olarak uygulandığını açıkladı. Atom tedavileriyle kanser türüne özgün akıllı moleküller ile bağlanmış radyoaktif maddelerin damar ya da ağız yoluyla hastalara verildiğini ifade eden Şanlı, böylece vücuttaki tüm tümör odaklarında eş zamanlı radyasyon tedavisi gerçekleştiğini açıkladı.

Karaciğer tümörlerinde radyomikroküre tedavisi

BAŞARILI SONUÇLAR VERİYOR

Karaciğerin kendi hücrelerinden kaynaklanan ya da farklı organlardaki kanserlerin karaciğere yayılması sonucu gelişen kötü huylu tümörlerin tedavisinde mikron boyutlarındaki kürelere yüklenmiş radyoaktif maddelerin (Yittrium 90) uygun hastalarda kullanılabildiğini söyleyen Prof. Dr. Özgür Şanlı, şöyle devam etti: “Kasıktan anjiyografik olarak karaciğerde tümörlerini besleyen damar içine bu radyoaktif mikroküreler enjekte edilir. Kanser tipinden bağımsız olarak tümörde çok yüksek düzeyde radyasyon etkisi sağlanırken, normal karaciğer dokusu korunur. Tümüyle hedefe yönelik olan bu tedavide radyoaktif mikroküreler, sistemik dolaşıma karışmadığı için diğer organlara ve vücuda hiçbir zararı olmaz. Hastalarımızın almakta olduğu diğer kanser tedavileriyle de kombine edilebilir. Verilen doz ile ilişkili olarak tümör hücrelerinin tümüyle öldürülmesi ya da tümör tarafından işgal edilmiş karaciğer alanının radyasyonla yok edilmesi mümkündür. Gerekli durumlarda cerrahi olarak karaciğerin bir bölümü, bir lobu çıkarılmışçasına etki sağlanabilir. Transarteriyel Radyoembolizasyon (TARE) olarak adlandırılan bu etkin tedavi yöntemi 2000’li yılların başlarından bugüne üniversitemizde başarıyla uygulanmaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!