Kalp ameliyatlarında kapalı yöntem konforu

Güncelleme Tarihi:

Kalp ameliyatlarında kapalı yöntem konforu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2022 02:37

Kalp ve DamarCerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Tevfik Güneş, kapalıkalp ameliyatlarınınavantajlarını anlattı.

Haberin Devamı

ÖZEL Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tevfik Güneş, teknolojinin gelişmesiyle birlikte son yıllarda kalp ameliyatlarının da gelişerek küçük kesilerle yapılır hale geldiğini söyledi. Kapalı kalp ameliyatlarından sonra iyileşme süresinin kısaldığını belirten Güneş, “Böylece hastanın konfor seviyesi artmıştır. Küçük kesi yöntemi, hem işlem sırasında hem de işlem sonrasında yaşam kalitesini yükselten önemli avantajlar sağlamaktadır” dedi.

KÜÇÜK KESİ AVANTAJLARI Klasik yöntemlerle yapılan kalp ameliyatlarının, hastanın göğüs kemiğinin (iman tahtası olarak adlandırılan kemik) tamamen açılarak yapıldığını ifade eden Güneş, “Küçük kesi (kapalı ameliyat) ile yapılan kalp ameliyatlarında ise meme altı veya meme yanından göğüs kemiğine doğru açılan 6-7 santimlik kesi yardımıyla kaburgalar arasından girilerek hasta sağlığına kavuşabilmektedir. Kapalı kalp ameliyatları özellikle kalp damarlarına by-pass, kalp kapakçıklarının değişimi ve tamiri, ayrıca bazı kalp deliklerinin kapatılmasında, kalp içi tümörlerin çıkarılmasında başarıyla yapılabilmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

KAPALININ AVANTAJLARI 1- Klasik kalp ameliyatlarında kemiğin kaynama ve iyileşme süresi yaklaşık iki ay sürmektedir. Bu süre zarfında sırt üstü yatma zorunluluğu, yatarken sağa sola dönmeme, kolları baş seviyesinin üzerine kaldırmama, sert öksürmelerde göğse yastık koyulması ve herhangi bir yük taşınmaması gerekir. Küçük kesi ile yapılan ameliyatlarda ise hasta ameliyattan sonra taburcu olduğu andan itibaren istediği şekilde yatabilir, kendisini iyi hissettiği andan itibaren araba kullanmak, kısa süre (3 hafta) sonra yüzmek, yük taşımak gibi ameliyat öncesi yaptığı her eylemi rahatlıkla gerçekleştirebilir. 2- Küçük kesi ile yapılan bypass ameliyatlarında kesinin boyutu kısa olduğundan, özellikle kadınlarda meme altı yapılan işlemlerde, memenin doğal yapısı gereği kesiyi örteceğinden, hastalarımız ameliyat izinden rahatsız olmaz. Ameliyat sonrası oluşan psikolojik travmayı atlatmak kolaylaşır. Göğüs kemiği tamamen kesilerek yapılan ameliyatlarda hasta beden bütünlüğünün yitirildiği hissine kapılmakta, bu da psikolojik olarak iyileşme süresini uzatmaktadır. 3- Ameliyat sonrası ağrıların daha az hissedilmesi, kemikte meydana gelen hasar daha az olduğundan, ameliyatın ardından hastanın daha rahat hareket edebiliyor olması, küçük kesi yöntemi için diğer tercih sebepleridir. 4- Kapalı kalp ameliyatlarında hastanede geçirilen süre daha kısadır. 5- Kapalı kalp ameliyatlarında yaş sınırı yoktur. Sadece ileri yaşlarda eşlik eden hastalıkların getirdiği ilave risk faktörlerinin olup olmadığına bakılmaktadır. 6- Bir diğer önemli nokta açık yöntem ile yapılan baypas ameliyatlarının tü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!