Kalbe robotik dokunuş

Güncelleme Tarihi:

Kalbe robotik dokunuş
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2022 14:59

Göğüs kemiği kesilmeden 8 mm’lik kesiden gerçekleştirilen robotik kalp ameliyatları hızlı iyileşme imkanı tanıyor.KALP cerrahisinde tıbbın ulaştığı en ileri nokta olan ve sadece Türkiye’de değil, dünyada da sınırlı merkezde gerçekleştirilebilen robotik kalp cerrahisi, göğüs kemiği kırılmadan küçük bir kesiyle operasyon imkanı tanıyor. Robotik kalp cerrahisi sayesinde hastaların ameliyattan kısa süre sonra normal yaşantısına dönebildiğini söyleyen Medicana International İzmir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Suat Büket, yöntemin en küçük kesiyle gerçekleştirildiğini, göğüs kemiğinin kesilmediğini, hastaya en az rahatsızlığı vererek en konforlu şekilde iyileşmesini sağladığını söyledi. Prof. Dr. Buket, robotik kalp cerrahisiyle ilgili merak edilen soruları ise şöyle yanıtladı.

Haberin Devamı


* da Vinci nedir? Dünyada ve Türkiye’de da Vinci cerrahi robotun kullanımı nasıldır?
- Robotik cerrahi, minimal invaziv cerrahi (vücut bütünlüğünde en az hasarı yaratma) temeli ile uygulanan bir yöntem. da Vinci ile gerçekleştirilen cerrahi işlemler ‘robot yardımlı cerrahi’ olarak da tanımlanıyor. Robotik cerrahi sistemlerinin dünyadaki tek örneği olan da Vinci, üç boyutlu görüntü teknolojisi ve ileri hareket kabiliyetinin yanı sıra hassasiyet özelikleriyle biliniyor. Açık ameliyata nazaran çok daha kısa sürede iyileşme sağlayan da Vinci robotik cerrahi sistemleri, üroloji, jinekoloji, genel cerrahi, KBB, kalp ve damar cerrahisi, göğüs cerrahisi ve pediatrik cerrahide uygulanıyor. Robotik cerrahide insanın el-bilek hareketlerine sahip ve 540 derece dönebilen enstrümanlar kullanılıyor. Bu enstrümanlar sayesinde cerrah, kendi eliyle kolay çalışamayacağı dar alanlarda rahatlıkla çalışabiliyor.
* da Vinci ile gerçekleştirilen ameliyatların detayları nelerdir?
- Operasyona başlarken cilde kesi yapılarak bir trokar yardımıyla vücut içine teleskop yerleştiriliyor. Robotun diğer kolları için de vücutta 8 mm uzunluğunda üç delik daha açılıyor. Operasyonu gerçekleştiren doktor, ameliyat masasının uzağında yer alan konsoldan organları 3 boyutlu olarak görüyor. Görüntünün 3 boyutlu olması cerraha derinlik hissi kazandırıyor. Cerrahın yaptığı küçük el hareketlerini konsolda bulunan fiberoptik kablolarla robotik kollara aktarıyor. Böylece cerrahi makas, doku ve iğne tutucu gibi aletlerin istenen hareketleri yapması sağlanıyor. Cerrah vücut içine yerleştirilen 4 kolu, 2 kumanda kolu ve ayağının altındaki pedallarla yönlendirerek operasyonu gerçekleştiriyor.
* Robotik kalp cerrahisi hangi hastalıklarda uygulanıyor?
- Mitral ve triküspit kapak hastalıklarının tamirinde ya da değiştirilmesinde, kalp ritm bozukluklarına neden olan atriyal fibrilasyon, ‘dondurma’ da denilen kriyoablasyon tedavisinde robotik kalp cerrahisinin çok sık kullanılıyor. Bunlara ek olarak koroner arter cerrahisinde, ‘miksoma’ denilen kalp içi tümörlerinin tedavisinde, ‘atriyal septal’ denilen doğuştan olan kalp deliklerinin tedavisinde de robotik cerrahiyi kullanabiliyoruz.
* Robotik kalp cerrahisi hastaya ne gibi avantajlar sağlıyor?
- Robotik cerrahi hastalarda ortaya çıkacak ameliyatla ilgili yan etkileri azaltmak ama bununla birlikte cerrahi başarıdan ödün vermemeyi hedefliyor. Bu nedenle robot yardımlı cerrahilerde cilt kesileri daha kısa, ameliyat alanları daha küçük ve cerrahi saha 3 boyutlu büyütme altında daha hassas çalışmaya uygun hale getirilir. Sonuçta, ameliyat sahasının küçülmesi ve daha kontrollü hale getirilmesiyle olası kan kaybı daha da azalıyor. Buna bağlı kan verme oranları düşüyor, cerrahinin kapalı uygulanması nedeniyle enfeksiyon riski minimalize ediliyor. Kısa cilt kesileri sayesinde daha az ağrı, daha hızlı iyileşme, daha az yara izi, daha iyi kozmetik sonuçlar, daha kısa sürede günlük yaşama dönme, daha az komplikas yaşanıyor.

 

Haberin Devamı

Ameliyat olmamış gibiyim
Çarpıntı ve sonrasında hissettiği halsizlik şikayetiyle Prof. Dr. Suat Büket’e başvuran 69 yaşındaki Aymelek Ünver’in kalp kapağında kaçak olduğu ortaya çıktı. Sağlığı avantajlar nedeniyle robotik kalp ameliyatı olmaya karar veren Ünver, “Operasyondan sonra hastaneden yürüyerek çıktık, şu an çok iyiyim. Sosyal yaşantıma erkenden dönebildim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!