Kadifekale'de 10 yıllık değişim

Güncelleme Tarihi:

Kadifekalede 10 yıllık değişim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2018 09:17

Kadifekale'de 10 yıllık değişim

Haberin Devamı

İZMİR'in simge tarihi yerlerinden Kadifekale'nin 10 yıl önceki görüntüsü ile aynı açıdan çekilen 2018 tarihli fotoğrafı yaşanan değişimi gözler önüne serdi. Geçmişte çevresi gecekondularla kaplı olan Kadifekale'yi, şimdi yeşertilmeye çalışılan binlerce fidan çevreliyor.

Son 14.5 yıldır görev yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun projelerinden biri de Kadifekale'deki dönüşüm oldu. Afet riski altındaki 2 binden fazla sağlıksız binayı yıkıp yerine kent ormanı kuran, yaklaşık 20 bin kişiyi sağlıklı konutlara taşıyan Büyükşehir Belediyesi, bu projeyle kente yaklaşık 500 bin metrekare yeşil alan kazandırdı. Çarpık yapılarla kaplı bölgenin bugünkü durumuna ulaşması için 500 milyon TL harcandı. Yıkımların ardından Kadifekale'nin güney ve güneybatı silüeti ortaya çıkarıldı. İzmir'in tarihi simgesi Kadifekale'nin 10 yıl önceki fotoğrafı ile aynı açıdan çekilen 2018 tarihli fotoğraf karesi, yaşanan dönüşümü gösterdi.

Bakanlar Kurulu kararıyla 'Afete maruz bölge' ilan edilen Kadifekale'de, İzmir Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar Türkiye'de uygulanmayan bir projeye imza attı.  Heyelan bölgesindeki konutlarda oturan vatandaşlarla tek tek görüşmeler yapan Büyükşehir Belediyesi, uzlaşma sonucu kamulaştırması tamamlanan binaları yıkarak buradaki hak sahiplerini TOKİ'den satın aldığı Uzundere konutlarına taşıdı. 20 bin kişinin yer değiştirdiği bu projede vatandaşlar mağdur edilmedi. Hem bölge sakinleri heyelan tehlikesi altındaki sağlıksız konutlardan kurtuldu, hem İzmir nefes alacak bir yeşil alana kavuştu.

HER ŞEYE RAĞMEN YEŞİL KALACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale'deki yıkımların ardından ortaya çıkan arazide erguvan, fıstık çamı, mavi servi gibi ağaçlardan oluşan yemyeşil bir kent ormanı kurmak için çalışıyor. Dikilen fidanların ise 'yeşil düşmanları' tarafından defalarca yakılmasına rağmen, bölgeyi kent ormanına dönüştürme çabalarından vazgeçilmedi.

Kadifekale'de gecekondular arasına sıkışıp kalan 16 bin kişilik Antik Roma Tiyatrosu'nu gün yüzüne çıkarmak amacıyla başlattığı kamulaştırma ve yıkım çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, aynı bölgedeki kültürel tesis alanı için de hız verdi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!