İzmir merkezli "paralel yapı" operasyonu

Güncelleme Tarihi:

İzmir merkezli paralel yapı operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2015 12:55

- Avukatların üst mahkemeye yaptıkları itiraz üzerine, tutuklanan 2 polis hakkında tahliye kararı verildi - İki polis müdürü hakkındaki yakalama kararı ise kaldırıldı

Haberin Devamı

İZMİR (AA) - İzmir merkezli 13 ilde "yasa dışı dinleme" iddialarına yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan 2 polisin avukatlarının "tutuklamaya itiraz" amacıyla nöbetçi mahkemeye yaptıkları başvuru üzerine tahliyelerine karar verildi. İki polis müdürü hakkındaki yakalama kararı da kaldırıldı.

Edinilen bilgiye göre, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, kurulan örgüte üye olmak, suç örgütü faaliyetleri kapsamında kamu görevlilerinin resmi belgede sahteciliği, iftira, suç uydurmak, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek" suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan Memduh Tosun ile eski istihbarat şube müdür yardımcısı Taner Aydın'ın avukatları, nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurarak tutuklamalara itiraz etti. Başvuruyu değerlendiren nöbetçi mahkeme hakimi, Tosun ve Aydın'ın tahliyesine karar verdi.

Haberin Devamı

Aynı mahkeme, soruşturma dosyası kapsamında eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ile eski Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı'nın haklarında verilen "yakalama" kararına itirazı değerlendirdi. Mahkeme, bu kararın kaldırılmasını uygun gördü.

İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde müfettişlerce yapılan denetimlerde, 2009-2013 yılları arasında gerçeğe aykırı belgeler düzenlenerek başka isim ve "IMEI numaraları" üzerinden alınan mahkeme kararları ile çoğunluğu Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu, üniversite rektörleri, akademisyen, Türkiye Futbol Federasyonu eski başkanı, üst düzey emniyet mensupları ve gazeteci 92 kişinin dinlenildiğinin anlaşılması üzerine soruşturma başlatılmış, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca 26 emniyet personeli hakkında gözaltına alınma talimatı verilmiş, talimat doğrultusunda 27 Ocak'ta İzmir merkezli 13 ilde eş zamanlı operasyon düzenlenmişti.

Operasyonda gözaltına alınan 24 kişiden 10'u savcılık sorgusunun ardından, 12'si ise nöbetçi sulh ceza hakimliğinden serbest bırakılmış, Memduh Tosun ile eski istihbarat şube müdür yardımcısı Taner Aydın tutuklanmıştı. Soruşturma dosyası kapsamında eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ile eski Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı hakkında da "yakalama" kararı çıkarılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!