İtalya açıklarında batan Türk gemisi

Güncelleme Tarihi:

İtalya açıklarında batan Türk gemisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2015 18:54

- Ravenna Limanı açıklarında yaklaşık bir ay önce iki kargo gemisinin çarpışması sonucu hayatını kaybeden Zeynel Üstün'ün cenazesi kardeşi Ulvi ve Nevin Üstün tarafından teşhis edildi - Kazada ağabeyini kaybeden Ulvi Üstün: "Ağabeyimin bulunduğu gemiye çarpan 'Lady Aziza' isimli geminin kaptanı ve mürettebatı, Türk denizcilerin ölümünü geriye çekilerek izlemişler" - "Ağabeyimin yapılan otopsisinde ölüm nedeni 'donarak ölme' olarak kayıtlara geçirildi"

Haberin Devamı

İZMİR (AA) - İtalya'nın Ravenna Limanı açıklarında yaklaşık bir ay önce iki kargo gemisinin çarpışması sonucu meydana gelen kazada hayatını kaybeden Türk denizci Zeynel Üstün'ün (46) cenazesi, kardeşleri Ulvi ve Nevin Üstün'den alınan DNA örneklerinin incelenmesinin ardından teşhis edildi.

Ulvi Üstün, kardeşinin cenazesinin teşhis edilmesi işlemleri için gittiği İtalya'dan dönüşünde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağabeyi Zeynel Üstün'ün cenazesini fiziksel olarak teşhis etmelerine karşın, İtalyan yetkililerin her ihtimale karşı DNA incelemesi yaptığını belirterek, DNA incelemesi sonucunda ölen kişinin ağabeyi Zeynel Üstün olduğunun kesin olarak belirlendiğini dile getirdi.

-Kazada ihmal iddiası

Kazayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü, kazaya sebep olduğu iddia edilen Belize bandıralı "Lady Aziza" gemisinin kaptanı ve mürettebatının İtalya'da tutuklu bulunduklarını ifade eden Üstün, soruşturma dosyası için vekalet verdikleri İtalyan avukatın ulaştığı bilgilere göre kazada büyük bir ihmal olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

Üstün, edindikleri bilgiye göre, ağabeyinin bulunduğu Türk kargo gemisi "Gökbel"in kendilerine yaklaşan gemiye kayıtlı telsiz konuşmalarında sürekli uyarı yaptığının saptandığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Kaza sırasında limanın radar sistemleri de kapalıymış. Hava şartlarının çok kötü olmasına rağmen açık hava modu vermişler. Çarpan 'Lady Aziza'nın kaptanı da gemiyi hemen geri çekiyor. Kaptan ve diğer mürettebatı da Türk denizcilerin ölümünü izliyorlar, denize hiçbir şekilde can yeleği ve şişme bot atmıyorlar."

Kaza sonrası acil müdahalede gecikme yaşandığına dair iddiaların da söz konusu olduğunu belirten Üstün, sorumluların cezalandırılması için bu işin peşini bırakmayacaklarını söyledi.

- "Donarak hayatını kaybetmiş"

Üstün, ağabeyinin cesedinin akıntı nedeniyle olay yerinden 300 kilometre açıkta günler sonra balıkçılar tarafından bulunduğu hatırlatarak, "Ağabeyimin yapılan otopsisinde ölüm nedeni 'donarak ölme' olarak kayıtlara geçirildi" dedi.

Kazanın ardından İtalyan yetkililerin ve denize karanfil bırakarak dua eden din adamlarının sergilediği yaklaşımdan etkilendiklerini ifade eden Üstün, İtalya'da Türkiye'nin Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök ve diğer personeline de kendilerine gösterdikleri yakın ilgi nedeniyle teşekkür etti.

Haberin Devamı

Cenazelerinin Türkiye'ye gelişiyle ilgili tüm resmi işlemlerin tamamlandığını kaydeden Üstün, ağabeyinin cenazesini 6 Şubat Cuma Kemalpaşa ilçesindeki Kübra Hatun Camisi'nde kılınacak namazın ardından toprağa vereceklerini bildirdi.

- Olay

İtalya'nın Ravenna Limanı açıklarında 28 Aralık 2014'te meydana gelen kazada, Belize bandıralı "Lady Aziza" isimli gemiyle çarpıştıktan sonra batan Türk kargo gemisi "Gökbel"de bulunan 11 kişiden 5'i kurtulmuş, 6 kişi kaybolmuştu.

Arama çalışmalarında 4 denizcinin cesedine ulaşılmış, kayıp Melih Erek ile Yiğit Küçükbıyık'ın aranmasına devam ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!