İş arayan değil işte aranan gençler

Güncelleme Tarihi:

İş arayan değil işte aranan gençler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2021 21:33

MANİSA Organize Sanayi Bölgesi (MOSB) tarafından kurulan ve işletilen Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MOSTEM) öğrencilerini geleceğe hazırlıyor. “İş arayan değil, İş’te aranan toplumda saygın insan” sloganıyla öğrencilere, bölgede yer alan sanayi kuruluşlarının mevcut ve gelecekteki işgücü ihtiyaç analizlerinin sonuçlarına göre belirlenmiş olan meslek dallarında eğitim-öğretim veriyor. Dijitalleşmeyi yakından takip eden okulda, sanayi ihtiyaçlarına paralel olarak eğitim yöntem ve teknikleri için değişen teknolojiye göre düzenleme yapılıyor. Türkiye’deki organize bölgeleri için örnek bir okul olan MOSTEM, öğrenciler için altın bilezik. Yılda ortalama 500 öğrenci mezun olurken, mezunlar sanayideki firmalarda işbaşı yapabiliyorlar.

Haberin Devamı

ÖZKAN ÇELİK/MEK AJANS

ÖN KAYITLAR BAŞLADI

“Okulumuzda güçlü eğitim kadrosuyla birlikte; yüksek iş donanımına sahip, birlikte problem çözebilen, işbirliğine ve ekip çalışmasına yatkın, analitik ve mühendis gibi düşünebilen, mesleğinde fark yaratan ana eleman yetiştiriyoruz” diyen MOSTEM Okul Müdürü Mehmet Yiğitkanlı, “Öğrenci adayları iş garantili okulumuza ön kayıtlarını 01–30 Haziran tarihleri arasında www.mostem. k12.tr internet siteleri üzerinden online platformda gerçekleştirebilecek. Kesin kayıt hakkı kazananlar web adresimizden duyurulacak. 2-16 Temmuz tarihinde kesin kayıtlar gerçekletirilecek” dedi.

HER YERDEN ÖĞRENCİ

Her yıl ortalama bin 500’ün üzerinde ön kayıt için başvuru olduğunu, 2021- 2022 yılında 9’uncu sınıf kayıtlarının, kontejyanlar doğrultusunda ve LGS puan başarı sıralamasına göre gerçekleştirileceğini belirten Yiğitkanlı, “Ücretsiz eğitim ve öğretimin verildiği okulumuzda Manisa ve ilçeleri başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından öğrenciler öğrenim görüyor. Tüm Türkiye’deki OSB’ler için örnek teşkil ediyoruz. Kaliteli ve donanımlı öğretmen kadromuz, teknolojik ve sosyal imkanlarımız ile öğrencilerimizi güvenli bir geleceğe hazırlıyoruz. Cumhurbaşkanımızın ve Sanayi Bakanımızın çok önem verdiği Teknofest’e de 3 proje ile hazırlanıyoruz. İnanıyorum ki okulumuz başarılarıyla adından söz ettirmeye devam edecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

İş arayan değil işte aranan gençler

İLETİŞİM VE İŞBİRLİĞİ

“Okulumuzla sanayi kuruluşlarımız arasındaki iletişimi ve işbirliğini güçlendirecek olan okul Danışma Kurulumuz ve komisyonlarımızla faaliyetlerimiz etkin bir şekilde sürüyor” diyen Mehmet Yiğitkanlı, şöyle devam etti: “2020-2021 eğitim ve öğretim yılında 51’i meslek, 67’si branş öğretmeni olmak üzere toplam 118 kişilik öğretmen kadromuz ile eğitim vermeye devam edilmiştir. 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı itibariyle Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizde toplamda 1955 öğrencinin 383’ü Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alanında, 401’i Elektrik Elektronik Teknolojisi alanında, 971’i Makine Teknolojisi / Makine ve Tasarım Teknolojisi alanında, 200’ü Metal Teknolojisi alanında eğitime devam etmektedir.”

Haberin Devamı

UZAKTAN EĞİTİMİ VERİMLİ HALE GETİRDİK

TÜM dünyayı etkileyen küresel salgın nedeniyle alışık olduğumuzun çok dışında bir eğitim öğretim dönemi yaşandığına dikkat çeken Yiğitkanlı, şu bilgileri verdi: “MOSTEM ailesi olarak bizler bu dönemi avantaja çevirebilecek şekilde planlamalar yaparak uygulamaya hazır hale getirdik. Bölgemizin imkanları doğrultusunda kurulan, uzaktan eğitim uygulaması Microsoft Teams Sistemi; başından beri başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Okulumuz kadrosundaki öğretmenlerimizle birlikte hazırladığımız yazılım olan devamsızlık bildirim sistemimizden öğrencilerin derslere katılım durumları velilere anında SMS yoluyla bildirilmektedir. Sistem üzerinden yapılan derslerin öğretmen ve öğrenci açısından ayrı ayrı katılım oranlarının, performanslarının, bağlantı kalitesinden süre kontrolüne kadar raporlarının takibi anlık olarak yapılabilmektedir. Aynı zamanda velilerimizle online olarak toplantılar düzenleyerek, velilerimizin ve öğrencilerimizin motivasyonlarının yüksek tutulması ve derslere aktif olarak katılmaları sağlanmaktadır. İmkansızlıklardan dolayı uzaktan eğitime katılamayan öğrencilerimize Manisa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Derneği ve bazı bölge firmaları tarafından internetli tablet temin edilmiştir. Bu dönemde kadromuzun gelişime ve yeni durumlara uyum sağlayabilme özelliklerine sahip olması, uzaktan eğitime ve Hybrid eğitime çok hızlı ve başarılı bir şekilde adapte olmalarını sağlamıştır. Bunu yaparken tüm kadromuz daha fazla çalışarak kendilerini her zamankinden fazla geliştirerek eğitim ve öğretime gönül verdiklerini bir kere daha kanıtlamışlardır. Öğretmen ve öğrencilerimizin gösterdikleri teknoloji becerileri, öz disiplinli oluşları, eğitime karşı sevgi ve saygıları bu dönemi başarı ile geçirmemize büyük katkı sağlamıştır.”

Haberin Devamı

MESLEKLER DEĞİŞİYOR YENİLERİ ORTAYA ÇIKIYOR

BAZI meslek alanları daralırken veya tamamen ortadan kalkarken yeni meslek alanlarının ortaya çıktığını ifade eden Yiğitkanlı, “Yapay zekanın gelişmesi ve yaygınlaşması insan kaynağı ihtiyacını ortadan kaldırmıyor. Tüm dünyada, mesleki eğitimde yeni ve hızla değişen koşullara adaptasyonu sağlayabilen eğitimlere ve becerilere yer verilmesi ön plana çıkmaya başladı. Okulumuzda, bu amaca yönelik eğitim öğretim ve çalışmalara ağırlık verilmektedir. Öğrencilerimizin yapay zeka teknolojileri ve dijital okur yazarlıklarını arttırmaya yönelik bir dizi program uygulanmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

İŞLETMELERDE İŞBAŞI EĞİTİM

Haberin Devamı

Yiğitkanlı, Endüstri 4.0 ile değişen mesleklere öğrencilerimizi hazırlayabilmek, sanayinin nitelikli eleman ihtiyacını en doğru şekilde karşılayabilmek için 21. yüzyıl becerileri ile entegre edilmiş bilimin, teknolojinin, mühendislik ve matematiğin iç içe geçtiği, tasarım odaklı düşünmeyi içeren STEM Eğitim Yaklaşımını 2016 yılından bu yana yeni eğitim yaklaşımı olarak belirlediklerini vurguladı. Yiğitkanlı, “Okulumuz öğrencileri 21. yüzyıl becerileri kapsamında; işletmelerde işbaşında eğitim yani eğitimin içinde üretim, üretim içinde eğitimi görerek, sloganımız olarak belirlediğimiz ‘İş arayan değil, İş’te Aranan Toplumda Saygın İnsan’ temel amacımız yolunda gitmektedir. Öğrencilerimize özel meslek lisesi avantajlarını verdiğimiz kadar, öğrencimizin sosyalleşmesi ve kendini her alanda yetiştirebilmesi adına, ‘Beden Perküsyonu’, ‘Her Öğrenciye Bir Enstrüman, Bir Spor Branşı’ uygulamalarıyla, okulumuzun geniş kampüsünde bulunan spor salonu, halı saha ve spor alanları, amfi gibi alanlarımızda meslek becerilerinin haricinde sosyal alanda da birçok imkan sunmaktayız. Tabi tüm bunların yanı sıra kültürel anlamda kendini yetiştirmeye açık tüm öğrencilerimizle, kitap okuma etkinlikleri düzenlenmekte, her yerde öğrenme ve disiplinler arası yaklaşım uygulamalarımızla öğrencilerimize her açıdan öğrenmeyi göstermekteyiz. Mesleki eğitimin öncelikli olduğu kurumumuzda, rehberlik servisimiz öncülüğünde, üniversitede mühendislik okumak isteyen öğrencilerimizi ‘Mesleği Bilen Mühendis’ yetiştirmeyi hedefleyerek yönlendirmekteyiz. Okulumuz bünyesinde bulunan öğretmen ve öğrencilerimizle yapılan projelerin verimli olmasından dolayı Avrupa Birliği akreditasyon sürecimizi de başlatarak daha aktif olmayı planlayıp, devam eden projelerimizle okulumuzun her zaman bir adım önde olmasını hedeflemekteyiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

SANAYİCİ DE
TERCİH EDİYOR

OKULUN eğitim-öğretim ortamını sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda tasarlandığını dile getiren Yiğitkanlı, sanayicinin MOSTEM mezunlarını tercih etme nedenlerini ise şöyle anlattı: “Eğitim-öğretim almış öğrencilerimiz tecrübeli elemanlar olarak işbaşı yapmakta ve firmalarımızın ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Öğrencilerimizin sanayi tecrübesi olan öğretmenlerimiz tarafından yetiştirilmeleri sanayicilerimizin Mostemliler’i tercih etmesinde temel etken. Bütün bunların yanında sanat, spor ve kültürel etkinliklerimizin aktif olarak yer alması öğrencilerimizin takım çalışmasına yatkınlıklarını ve problem çözme becerilerini geliştirmelerini sağlayarak, ‘İş arayan değil, İş’te aranan toplumda saygın insan’ vizyonumuzu hayata geçirmektedir.”

 

YİĞİTKANLI, MOSTEM’in kuruluş öyküsünü ise şöyle özetledi: “Manisa Organize Sanayi Bölgesi tarafından Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde yaptırılarak bir protokolle Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilmiş ve 2010 yılında eğitim öğretime başlamıştır. 2012 yılında OSB bölgelerinin özel meslek liseleri açmalarını teşvik eden yasa ve mevzuat oluştuktan sonra sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi ve gençlerin istihdam olanaklarının hızlandırılması düşüncesinden hareketle okulun Milli Eğitim Bakanlığı’na 49 yıllığına devri ile ilgili protokole ek protokol yapılarak okulun MOSB’un işletmesinde özel okul statüsüne kavuşturulması sağlanmıştır. Manisa Organize Sanayi bölgesi sınırları içinde bulunan okul toplam kampüs alanı 20 bin metrekare olup, 8 bin 896 metrekaresi kapalı alan olarak kullanılmaktadır. Eğitim ve öğretimin tamamen ücretsiz olduğu ve erkek öğrenciler için pansiyonun bulunduğu okulda Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi programlarında Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, Elektrik Elektronik Teknolojileri ve Makine Teknolojisi alanlarında eğitim öğretim verilmekte olup, MOSB işletmelerinde uygulanan iş gücü ihtiyaç analizi sonuçlarına göre yeni alanlar da açılması planlanmaktadır. Resmi statüde iken de okulumuzun donanımının yüzde 90’ı MOSB tarafından karşılanmış olup, özel statüye kavuştuktan sonra donanım daha da geliştirilmiştir. Eğitim setleri, makine araç-gereçleri, akıllı tahtalar, öğrenci dolapları, iş önlükleri, otomatik alış veriş makineleri gibi.”

İŞ YERİ AÇMA
BELGESİ’YLE MEZUNİYET

“OKULUMUZ güncel 1955 öğrencimizle eğitim öğretime devam ederken, 2021-2022 eğitim öğretim yılında aramıza katılmak isteyen aday öğrencilerimiz şimdiden kayıt tarihlerini soruyor. Peki neden MOSTEM?” diyen Yiğitkanlı, şöyle devam etti: “Alanında uzman öğretmen kadromuzla nitelikli eğitim ile nitelikli eleman yetiştiren okul olduğumuzdan; öğrencilerimiz uzmanlaştığı alanlarda, diplomanın yanı sıra ‘İş Yeri Açma Belgesi’ ile mezun olan öğrencilerimiz sanayide “teknisyen” ünvanıyla çok daha hızlı işbaşı yapmaktadırlar. Bunun yanı sıra öğrencilerimiz; mezun olduktan sonra kendi alanlarında eğitimlerine devam etmek istediklerinde “Tekniker” ünvanıyla mezun olabilecekleri Meslek Yüksek okullarına geçişlerde ek puan alabilmekte, mühendislik fakültelerinde eğitimine devam etmek isteyen öğrencilerimiz ise üniversitelerin ilgili fakültelerinde ayrı bir kontenjana (MTOK) sahip olmaktadırlar. Eğitim öğretim ortamlarımızı öğrencilerimizi iş hayatına hazırlayacak şekilde tasarlamaktayız. Bunun için öğrencilerimiz atölyelerimizde bulunan, sanayi firmalarında karşılaşacakları makinelerle uygulama yapmaktadır. İşletmelerde staj yapan öğrencilerimiz; menti-mentörlük uygulamamızla mesleki eğitimde donanım kazanırken aynı zamanda kişisel gelişimine katkı sağlayarak mühendis gibi düşünen birey olarak yetişmektedirler. Meslek Lisesi olarak dijitalleşmeyi yakından takip eden okulumuz, sanayi ihtiyaçlarına paralel olarak eğitim yöntem ve tekniklerini değişen teknolojiye göre düzenlemeye çalışmaktadır. Endüstri 4.0 ile değişen mesleklere öğrencilerimizi hazırlayabilmek, sanayinin nitelikli eleman ihtiyacını en doğru şekilde karşılayabilmek için 21. YY. becerileri ile entegre edilmiş bilimin, teknolojinin, mühendislik ve matematiğin iç içe geçtiği, tasarım odaklı düşünmeyi içeren STEM Eğitim Yaklaşımını 2016 yılından bu yana yeni eğitim yaklaşımımız olarak belirlemiş bulunmaktayız.”

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!