İnönü, Çeşme'de saygıyla anıldı

Güncelleme Tarihi:

İnönü, Çeşmede saygıyla anıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2017 18:42

İnönü, Çeşme'de saygıyla anıldı

Haberin Devamı

BÜYÜK Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün silah arkadaşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı ve 1938-1972 yılları arasında CHP Genel Başkanlığı yapan İsmet İnönü, ölümünün 44. yıldönümünde, İzmir'in Çeşme ilçesinde de törenle anıldı.

Çeşme sahilindeki İsmet İnönü - Mevhibe İnönü heykelinin önünde yapılan anma törenine, CHP'li Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran, CHP Çeşme İlçe Kadınlar Kolu Başkanı Şeniz İridere, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Çeşme Şubesi Başkanı Veysel Ayhan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu, Çorumlular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Selahattin Uysal, Belediye Meclis Üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Anma töreninde, İsmet İnönü ve Mevhibe İnönü heykeline CHP Çeşme İlçe Teşkilatı çelenginin konulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu. Törende konuşan CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran, partilerinin ikinci Genel Başkanı, Lozan Fatihi İsmet İnönü'yü, 44. ölüm yıldönümünde saygı ve rahmet ile andıklarını belirterek, "'Lozan'ı istemiyorsanız, Sevr'e geri dönelim' diyenlere cevap verme kudretini gösteremeyenler, Lozan'da "Biz barış istiyoruz' dediğimiz zaman, 'Tam bağımsızlık istiyoruz' dediğimizi herkesin bilmesi lazımdır. 'Bunu istemeye hakkımız ve kudretimiz vardır' diyerek emperyalizme diz çöktüren İsmet İnönü'ye iftiradan ve hakaretten geri durmuyorlar" dedi.

"İNÖNÜ, SAYGIN YERİNİ KAYBETMEYECEKTİR"

Dünyanın ekonomik, sosyal ve siyasal anlamda sancılı bir değişim süreci geçirdiğine, teknolojik gelişmeler, enerji kaynaklarına ulaşım ve ekonomik çıkarlar çerçevesinde dünyanın yeniden şekillendiğine dikkat çeken Oran, "Bizler ise tarih bilincinden yoksun, vizyonsuz bir iktidarın ilkel politikalarına karşı Cumhuriyet kazanımlarımızı, demokrasimizi ve bağımsızlığımızı müdafaa etmenin mücadelesini veriyoruz. Süleyman Şah Türbesi'ni sırtlayıp kaçanlar, Ege'de adalarımızın işgal edilişine ses çıkaramayanlar Lozan Antlaşması'nı 'hezimet' olarak tanımlıyor utanmadan Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusunu güncellemekten bahsediyorlar. Neredeyse tüm hayatı cephelerde çarpışarak geçirmiş, Lozan'da emperyalizme diz çöktürmüş, ardından aldığı devlet görevlerinde ülkesinin kalkınması için önemli adımlar atmış Milli Şefimiz İsmet İnönü'nü bu çirkin saldırılarla tarih sayfasındaki ve kalbimizdeki saygın yerinden elbette hiç bir şey kaybetmeyecektir" diye konuştu.

"LOZAN'DAN RAHATSIZ OLANLAR DİZ ÇÖKECEKLER"

"Bizim derdimiz, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün, Milli Şefimiz İsmet İnönü'nün ve Kurtuluş Savaşımızda canlarını feda eden aziz şehitlerimizin emanetine sahip çıkmak ve Türkiye Cumhuriyeti'ni Kemalist Devrimler ışığında laik, çağdaş ve tam bağımsız bir ülke olarak aydınlık yarınlara taşımak" diyen Oran şöyle devam etti:

"İsmet Paşa'nın dediği gibi bunu istemeye hakkımız da kudretimiz de vardır! Bizler, işçilerimizle, çiftçimizle, kadınlarımızla, gençlerimizle, yediden yetmişe bağımsızlık aşkımızla Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği muhasır medeniyetler hedefine durmadan yorulmadan yürüyeceğiz. Lozan'dan rahatsız olanlar, Emperyalizmin kirli emellerinde kendilerine eşbaşkanlık arayanlar, şahsi menfaatlerini milli menfaatlerin üstünde görenler, bu azim ve kararlılığımız karşısında eninde sonunda diz çökeceklerdir. Bizler, Kemalist devrimlerin yılmaz bekçileri, emperyalizmin gizli ajandalarına, Sevr'i yeniden yaratma hayali kuranlara karşı her zaman göğsümüzü siper edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti'ni ilelebet payidar kılacağız."

Güneş ATAGÖZ / ÇEŞME (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!