İmplant tedavisi mi hareketli protez mi?

Güncelleme Tarihi:

İmplant tedavisi mi hareketli protez mi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2022 15:53

Diş eksikliği yaşayan hastaların sıklıkla diş hekimlerine implant tedavisi miyoksa hareketli protezler mi sorusunu yönettiğini belirten Ağız, Diş ve ÇeneCerrahisi Uzmanı Dt. Hazal Cankurt Aras, konu hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Haberin Devamı

HAREKETLİ protezlerin ve diş implantlarının eksik dişlerin ikamesini sağlamak için en yaygın tedaviler olduğunu ve hastaların bu tedaviler arasında seçim yapmakta zorlandığını belirten Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dt. Hazal Cankurt Aras, geleneksel hareketli protezlerin, metal destekli akrilik ya da tam akrilikten yapılmış çıkarılabilir protezler olduğunu söyledi. İmplant tedavisinde ise çene kemiğine bir diş implantı yerleştirildiğini kaydeden Aras, “Bu implantın üstüne protez yapılmaktadır. İmplant üstü protezler diğer protezlere göre daha doğal bir diş görünümü ve hissiyatı sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

DENTAL İMPLANT AVANTAJLARI

Dental implantların hareketli protezlere göre daha avantajlı olduğunu belirten Aras, bu avantajları beş ana başlık altında topladı. Aras, implantların daha konforlu olduğunu, çene kemiklerinde oluşacak kemik kaybının önüne geçtiğini, ısırma ve çiğnemenin daha elverişli olduğunu, temizlik ve bakımının daha kolay olduğunu ve daha uzun ömürlü olduğunu söyledi. Aras, “Bizim tedavideki temel amacımız hastanın eksik dişler nedeniyle yaşadığı sorunu çözerek, hayat konforunu artırmak. Diş implantları da bu amaca hizmet etmekte ve en basit şekliyle eksik dişlerin kalıcı olarak yerine konulması olarak nitelendirilmektedir. İmplant tedavisinde implantlar diş kökünün yerini alır ve çene ile kaynaşarak kemiği korur. Hareketli protezler ise çiğneme stimülasyonunun olmaması nedeniyle kemiğin küçülmesine (rezorbe olmasına) neden olabilir ve değiştirilmesini gerektirebilir. Diş implantları ise uygun ağız bakımı rutinleri ve düzenli kontroller sağlandığında, doğal dişler kadar uzun süre dayanabilir” ifadelerini kullandı. Hastaların da dental implant yerleştirme konusunda olumlu dönüşler yaptığını belirten Aras, “Hastalar işlemden sonra genellikle beklediklerinden basit bir işlem olduğunu söylüyor. İmplant yerleştirme sonrasında hekim tarafından yapılan yönlendirmelere uygun davranıldığında, etkin bir sonuç alıyorlar. Tüm bu durumlar göz önüne alındığında implantlar, günümüzün tedavi yaklaşımlarında altın standart olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!