İdrarda kanı önemseyin

Güncelleme Tarihi:

İdrarda kanı önemseyin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2023 04:15

Üroloji UzmanıProf. Dr. AdnanŞimşir, idrarda kangörmenin her nekadar çoğu durumda nedeni zararsızolsa da idrardakikanın (hematüri)ciddi bir bozukluğaişaret edebileceğiuyarısında bulundu.

Haberin Devamı

EKOL Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Adnan Şimşir, idrarda yoğun bir kanamanın kırmızı kan hücrelerinin varlığından dolayı pembe, kırmızı veya koyu kahve renkli olabileceğini ve genellikle ağrılı olmadığını söyledi. Kanlı idrarın genellikle başka belirti veya semptomlar olmadan ortaya çıktığını kaydeden Şimşir, “İdrarınızda kan gördüğünüzde bu normal olabilir diye düşünüp beklemek yerine, en kısa sürede bir hekime başvurmakta fayda var. Müshil, bazı antibiyotikler, pancar ve çilek gibi belirli yiyecekler idrarınızın kırmızıya dönmesine neden olabilir. İlaçlar, yiyecekler veya egzersizin neden olduğu idrar rengindeki değişiklik birkaç gün içinde geçebilir” dedi.

NEDENLERİ NELERDİR? İdrar Yolu Enfeksiyonları: Bakterilerin vücudunuza üretradan girip mesanenizde çoğaldığında meydana gelen ve oldukça sık rastlanan bir durumdur. Semptomlar sürekli idrara çıkma dürtüsü, idrara çıkma sırasında ağrı, yanma ve kokulu idrarı içerebilir. Bazı insanlarda, özellikle yaşlı yetişkinler için, hastalığın tek belirtisi idrardaki mikroskobik kan olabilir. Böbrek Enfeksiyonları: Bakteriler kan dolaşımınızdan böbreklerinize girdiğinde veya üreterlerinizden böbreklerinize geçtiğinde ortaya çıkabilir. Böbreğin dokusunun enfeksiyonu anlamına gelmektedir. Belirtiler ve semptomlar mesane enfeksiyonlarına benzer, ancak böbrek enfeksiyonlarının ateş ve yan ağrısına neden olması daha yüksektir. Mesane veya Böbrek Taşı: Konsantre idrardaki mineraller bazen böbreklerinizin veya mesanenizin duvarlarında kristaller oluşturur. Zamanla kristaller küçük, sert taşlar haline gelebilir. Genellikle ağrısızdır, bu nedenle bir tıkanmaya neden olmadıkça muhtemelen onlara sahip olduğunuzu bilmeyeceksiniz. Bu dönemdeki tek bulgu makroskopik veya mikroskobik kanama olabilir. Taşların yeri değiştiğinde veya boyutları büyüdüğünde ise kanamaya yoğun ve şiddetli ağrılar eşlik etmeye başlar. Prostat Büyümesi: Mesanenin hemen altında bulunan ve üretranın üst kısmını çevreleyen prostat bezi, genellikle erkekler orta yaşa yaklaştıkça genişler. Daha sonra üretrayı sıkıştırarak idrar akışını kısmen bloke eder. Büyümüş prostatın (iyi huylu prostat hiperplazisi veya BPH) belirti ve semptomları arasında idrara çıkma zorluğu, acil veya sürekli idrara çıkma ihtiyacı ve idrarda gözle görülür veya mikroskobik kan bulunur. Prostat enfeksiyonu (prostatit) aynı belirti ve semptomlara neden olabilir. Böbrek Hastalığı: Mikroskobik idrar kanaması, böbreklerin filtreleme sisteminin hastalığı olan glomerülonefritin yaygın bir semptomudur. Diyabet gibi sistemik bir hastalığın parçası olabilir veya kendi kendine ortaya çıkabilir. Viral veya streptokok enfeksiyonları, kan damarı hastalıkları (vaskülit) ve böbreklerdeki kanı filtreleyen küçük kılcal damarları (glomeruli) etkileyen IgA nefropatisi gibi bağışıklık sorunları glomerülonefriti tetikleyebilir. Kanser: Görünür idrar kanaması, ilerlemiş böbrek, mesane veya prostat kanserinin bir işareti olabilir. Ne yazık ki, bu kanserlerin daha tedavi edilebilir olduğu erken evrelerde belirti veya semptomlarınız olmayabilir. Ancak idrarda kanama konusunda en dikkat edilmesi gereken durumlar da bu grup hastalardır. Öyle ki bahsi gecen organ kanserlerindeki ilk bulgu bazen idrarda görülen kanamalardır. Şimşir, “Öte yandan kalıtsal bozukluklar, böbrek hasarları, kullanılan bazı ilaçlar, yorucu egzersizler idrarda kanamaya yol açabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!