Huzursuz bacaklar nasıl rahata erer?

Güncelleme Tarihi:

Huzursuz bacaklar nasıl rahata erer
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2021 17:11

Bodrum Amerikan Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Melek Kandemir, huzursuz bacak sendromunun yanma, karıncalanma, acıma, kramp benzeri veya çok ağrılı duyumlar şeklinde görüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Huzursuz bacak sendromu olan hastaların yoğun bir şekilde bacakları hareket ettirme ve masaj yapma isteği olduğunu belirten Doç. Dr. Kandemir, “Huzursuz bacak sendromunun semptomları genellikle kişi yatağa girdiğinde veya akşam saatlerinde istirahat halindeyken ortaya çıkar ve uykuya dalmakta güçlüğe neden olur. Huzursuz bacak sendromunun tanısı hasta ile yapılan görüşmeye dayanılarak konulur. ‘Akşam saatlerinde istirahat halindeyken bacaklarınızda hareket ettirmeyle veya yürümekle düzelen rahatsızlık hissi ya da huzursuzluk yaşıyor musunuz?’ sorusuna verilen yanıt genellikle tanı için yeterlidir. Polisomnografi tetkikinden önce yapılan Suggested Immobilization Test de (SIT) tanı koymada yardımcıdır” dedi.

KADINLARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR
Huzursuz bacak sendromunun kadınlarda daha sık olmak üzere genel popülasyonda yüzde 2-15 oranında görüldünü kaydeden Doç. Dr. Melek Kandemir, şöyle devam etti: “Nedeni saptanamamış olabileceği gibi, demir eksikliği, romatoid artrit, böbrek yetmezliği ve çeşitli nörolojik rahatsızlıklarla ilişkili olarak görülebilir. Daha az sıklıkta diyabet, parkinson, bazı ilaçlar, alkol, sigara ve kafein kullanımına bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Hastaların yarısında aile üyelerinde de bu rahatsızlık vardır. Buna dayanarak genetik bir yatkınlıktan söz edilse de henüz tam olarak ortaya konulamamıştır. Şikayetleri artırabilecek kafein içeren gıdalar ve içecekler azaltılmalı ya da tamamen kesilmelidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!