Horlama ve uyku apnesinin sebebi burun tıkanıklığı olabilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Horlama ve uyku apnesinin sebebi burun tıkanıklığı olabilir mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2022 02:32

BURUN tıkanıklığının, horlama ve uyku apnesi dahil birçok uyku bozukluğuna sebep olabildiğini belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Sucubaşı, bu durumun hayatı kabusa çevirebildiğini söyledi. Sağlıklı bir yaşam ve düzenli bir uyku için burundan sağlıklı nefes almanın şart olduğunu kaydeden Sucubaşı, burunda doğuştan ya da sonradan gelişen ve burun tıkanıklığı yaratan birçok sorun olabildiğini vurguladı.

Haberin Devamı

 

ÇOCUKLARDA DA OLABİLİYOR

Çocuklukta geniz eti ve alerjiye bağlı burun eti (konka büyümesi) problemlerinin horlama, ağız açık uyuma ve uyku apnesi gibi sorunlara yol açabildiğini ifade eden Op. Dr. Mehmet Sucubaşı, “Yine ağız açık uyumaya bağlı erken yaşta diş çürükleri ve ortodontik diş problemleri gelişebiliyor. Orta kulak iltihabı sık oluyor ve buna bağlı işitme kayıpları oluşabiliyor” dedi.

YETİŞKİNLERDE DİKKAT

Op. Dr. Mehmet Sucubaşı, yetişkinlerde burunda septum deviasyonu dediğimiz burun içi kıkırdak eğriliklerinin alerjik rinite bağlı burun etlerinde şişmelere (konka hipertrofisi), burunda gelişen polip gibi yapılarda horlama ve uyku apnesine sebep olduğunu söyledi. Sucubaşı, “Uyku apnesinde uykuda nefes kesilmesine bağlı kalp krizi ve inme (felç) gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELER?

Uyku apnesi problemi yaşayanların sabahları geç uyanma, uykusunu almamış hissi, gün içinde yorgunluk ve konsantrasyon sorunları yaşayabildiğini vurgulayan Sucubaşı, şöyle devam etti: “Burun tıkanıklığı çocuklarda ve yetişkinlerde mutlaka tedavi edilmelidir. Geniz eti problemleri anestezi altında 30 dakikalık bir operasyonla çözülebiliyor. Yetişkinlerde burun içi kıkırdak eğrilikleri, burun dışı aks eğrilikleri, burun delikleri girişindeki nazal valv dediğimiz bölgedeki kapanmalar ameliyatla düzeltilmelidir. Altta yatan alerjik bir problem varsa buna bağlı konka büyümeleri lokal steroidli burun spreyleriyle tedavi edilebilir. Yeterli olmazsa lokal konka radyofrekans dediğimiz işlemle küçültülebiliyor. Burun tıkanıklığına buna bağlı gelişen horlama ve uyku apnesinin tedavisi mümkündür. Bu sorunu yaşayanlar mutlaka kulak burun boğaz uzmanına başvurmalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!