Horlama mı uyku apnesi mi

Güncelleme Tarihi:

Horlama mı uyku apnesi mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2021 19:25

Op. Dr. Ahmet Sarı, bir hastaya apne teşhisi konması için ya da şiddetinin belirlenmesi için kişinin muhakkak uyku merkezlerinde yatması ve apne testinden geçmesi gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

BATIGÖZ Sağlık Grubu KBB Uzmanı Op. Dr. Ahmet Sarı, horlama ve uyku apnesi hakkında bilgi verdi. Horlamanın uyku esnasında üst hava yollarının tıkanması sonucu meydana gelen yüksek sesli nefes alıp verme durumu olduğunu dile getiren Op. Dr. Ahmet Sarı, “Şiddetli horlama esnasında nefes alıp vermenin tamamen durduğu kısa süreli aralıklar meydana gelir. Bahsi geçen solunum duraklamaları, 10 saniyeden fazla sürüyorsa bu durum apne olarak adlandırılır” diye konuştu.

UYKU MERKEZİNE YATMALI

Bir hastaya apne teşhisi konması için ya da apnenin şiddetinin belirlenmesi için kişinin muhakkak uyku merkezlerinde yatması ve apne testinden geçmesi gerektiğini dile getiren Op. Dr. Ahmet Sarı, “Uyku apnesi teşhisinde kullanılan teste ‘polisomnografi’ denir ve bu testiyle uyku odasında uyutulan bireyin gece boyunca solunum ve beyin aktivitesi kaydedilir. Her horlamanın, apne sebebiyle meydana gelmediği unutulmamalı. Ancak apneli hastaların çok büyük bir kısmında, şiddetli horlama gerçekleşir. Kişide uyku apnesi varsa kaliteli bir uykudan söz edilemez. Hastaların çoğunluğu uyku esnasında meydana gelen nefes tıkanıklıklarının farkına varmazlar. Ancak sabah yorgun ve baş ağrısıyla uyanma, gün içerisinde halsizlik, sürekli uykululuk hali, dalgınlık, sinirlilik, konsantrasyon eksikliği, unutkanlık gibi belirtiler horlamaya eşlik ediyorsa uyku apnesinden şüphe edilmeli” dedi.

Haberin Devamı

ÇEŞİTLİ TEDAVİLER MÜMKÜN

“Horlama şikayeti varsa öncelikle bu durumun nedeni araştırılmalı” diyen Op. Dr. Ahmet Sarı, şu bilgileri paylaştı: “Horlama şikayeti var ise öncelikle bir kulak burun boğaz uzmanı muayenesinden geçmeli. Gerek görüldüğü takdirde hasta uyku merkezlerine yönlendirilir ve uygulanan testler sonucunda apne varlığı ve şiddeti netleştirilir. Sebep olan etken araştırılmalı ve en uygun tedavi seçeneği belirlenmeli. Apne tedavisi için çeşitli yöntemler uygulanıyor. En sık uygulanan yöntem, CPAP aygıtı kullanımıdır. CPAP kullanımının ya da cerrahi müdahelelerin gerekmediği apnesiz horlama, hafif şiddetli apne varlığında; ağıziçi protezlerle de horlamanın önüne geçilebilir. KBB hekimleri protez kullanmakta ve aygıt kullanmakta zorlanan hastalar için küçük dil, yumuşak damak ameliyatları yaparak da hastaları tedavi edebilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!