Hedef yüksek teknolojiyle 25 bin ek istihdam sağlamak

Güncelleme Tarihi:

Hedef yüksek teknolojiyle 25 bin ek istihdam sağlamak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2023 16:07

En büyük gündemlerini büyüme olduğunu ifade eden İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Karace, “Bunu başarabilirsek yüksek teknoloji alanında faaliyet gösteren 200 firmayla 20-25 bin ek istihdam sağlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Mete Tamer OMUR
metetamer@hurriyet.com.tr

İZMİR Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin (İAOSB) 25 Şubat’ta yapılan genel kurulu sonrasında başkanlık koltuğuna oturan Cenk Karace’nin gündemi oldukça yoğun. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın hizmet binasından teknik üniversiteye, teknoparktan AR-GE merkezine birçok başlık için yönetim kuruyla birlikte emek veren Cenk Karace’nin en büyük hedefi ise İAOSB’yi daha da büyütmek. Güneybatıya doğru İAOSB’yi büyütmeyi hedefleyen Cenk Karace, bu alanda yüksek teknolojiyle üretim yapan 200 tesisle 20-25 bin kişiye istihdam planlıyor. Bir diğer hedef ise flamingo koruma sahası oluşturmak. İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Karace ile hem bölgede yürüttükleri çalışmaları ve planlarını, hem de İzmir Girişim Grubu’nun konuştuk.

Haberin Devamı

Hedef yüksek teknolojiyle 25 bin ek istihdam sağlamak

 
* İAOSB bünyesinde ‘Yüksek İstişare Kurulu’nun kurulduğu bilgisini veren Cenk Karace, “Buraya Mustafa Karabağlı başkanlık ediyor. Kurulda; duayen sanayiciler ile bölgenin konularını konuşacağız. Onların tecrübe ve bilgi birikiminden faydalanacağız” dedi.

 

HİZMET BİNASI İÇİN TEMEL
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin orta ölçekli bir belediyeye benzeten Cenk Karace, yapıdan suya, elektrikten imara birçok başlığın olması nedeniyle bu benzetmeyi yaptığını söyleyerek, “Bizim belediyede, genele kuruldan da aldığımız güçle hızlı hareket edip, hızlı karar alabiliyoruz. Şu an odaklandığımız üç dört konu var. Bunlara öncelik verdik. Bunlardan biri de Ege Bölgesi Sanayi Odası için hizmet binası yapımıydı. Yıldır konuşuluyordu ve geçmişten gelen de bir protokol vardı. 19 Haziran’da temelini attık. 2024’te de tamamlamayı hedefliyoruz. Kapalı olan sosyal tesislerimizi de açtık” dedi.

AVM’DEN TİCARET MERKEZİNE
İAOSB’nin girişinde bir AVM projesinin varlığını da hatırlatan Cenk Karace, burada da bir revizyona gittiklerini aktardı, şöyle devam etti: “AVM yerine ticaret merkezi yapacağız. Bu merkezde de ofis ve AR-GE merkezleri olacak. Şirketler için genel müdürlük yapılacak. Bir diğer girişimimiz ise teknopark... İzmir Katip Çelebi ve Yaşar üniversitelerinin de işin içinde olduğu bir ön protokol yapıldı. Konu şu an ilgili bakanlıkta. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde bu teknopark yer alacak. Gündemimiz çok yoğun... Alanı ayrılmış bir de teknik üniversitemiz var. Bu konuda da çalışmalarımız olacak. Çok özel bir meslek lisemiz var. Şimdi buna bir de endüstri meslek lisesi eklemek istiyoruz. Kreş konusu da üzerinde çalıştığımız başka bir başlık.”

Haberin Devamı

FLAMİNGO KORUMA SAHASI
Ana gündem konusunun ise büyüme olduğunu ifade eden Cenk Karace, güney batı aksına doğru büyüme planlarının bulunduğunu ve olumlu da karşılık gördüğünü aktardı. Karace, “Büyümeyi planladığımız alanın bir kısmında; kışın yağmur yağdığı dönemde su birikintileri oluşuyor. Bu birikintilere de flamingolar geliyor. Ama üç aylık bir süreç. Biz de bunun üzerine bölgenin bir kısmını flamingo koruma sahası yapalım istiyoruz. Havuzlar oluşturalım. 12 ay burada barındıralım diyoruz. Gözleme platformları olabilir. Böyle bir niyetimiz var. Arsa, Varlık Fonu’nun ve Cumhurbaşkanımızın tek imzasıyla olabilir. Tabi doğal hayatı koruma yönünden burada bir SİT var. Bunu bu şekilde çözmeyi umut ediyoruz. Flamingolar 3 değil 12 ay yaşasınlar diyoruz. Dünyada da örneği var. Belediyenin de böyle bir doğal kuşak yaratma fikri olduğunu biliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

25 BİN EK İSTİHDAM
Bu genişleme alanında 200 fabrika olabileceği bilgisini aktaran Cenk Karace, “Bu fabrikalarla da 20-25 bin ek istihdam sağlamak mümkün. Burada bacasız, yüksek teknoloji ve savunma sanayine yönelik yatırımı destekleyeceğiz. Bu amaçla kullanılması için de tapulara da şerh düşeceğiz. Daha yeşil bir sanayi hedefliyoruz. Katma değerli üretimi önemsiyoruz. Biz ihracat ithalat noktasında dış ticaret fazlası veren bir bölgeyiz. Cari açık vermeyen en önemli bölgelerden birisiyiz. İhracatın daha da artmasını istiyoruz” diyerek, en büyük odaklarının büyüme, istihdam ve ihracat olduğunu paylaştı.

 
HEDEF İLK BEŞ
İZMİR Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde 650 firmanın faaliyet gösterdiğini ve 50 bin kişinin çalıştığını aktaran Cenk Karace, “OSBÜK’ün organize sanayi bölgeleri içindeki istihdama göre yaptığı listede ilk ondayız. Büyüme hedefiyle birlikte ilk 5’e girmek gibi hedefimiz var” diye konuştu.

Haberin Devamı

 
GÜNDEMDE YATIRIM FONU VAR
CENK Karace’nin yoğun mesai harcadığı bir başlık da İzmir Girişim Grubu... İzmir Girişim Grubu Gayrimenkul ve Sportif Hizmetler A.Ş.’nin de Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace, bu alanda da önemli yatırımlara imza attıklarını dile getirdi. Karace, sözlerine şöyle devam etti: “Ben Karşıyaka Spor Kulübü’nün çok seven biriyim. 2021’de kulübe gönül veren 5-6 arkadaşımla bir araya geldik. ‘Bir şirket kurup, karından kulübe aktarsak, futbolu rahatlasak’ dedik. Bu önerim camiada iyi karşılandı. 15-20 milyon lira toplarız diye yola çıktık ve 120 milyon TL toplanıp 355 ortaklı bir yapıya dönüştü. Süreç içinde de çok fırsat karşımıza çıktı. Şu an iki emlak konut projesi aldık. Biri Antalya’da bin 600 konut, diğeri de İstanbul’da bin 200... Tabi İzmir Girişim Grubu kendi içinde de şirketler kurdu ve sayıları altıya çıktı. Park İstanbul, Park Bodrum, Park İzmir, Royal Alaçatı gibi.. İhalelere girdik. Bodrum Yalıvaka’ta 22 bin metrekarelik bir imarlı yer aldık. Alaçatı’da 49 yıllık tahsis aldık. Burada hem rezidans hem de otel yapma hedefi var. Çember genişliyor. Gayrimenkul, arsa ve turizm odaklı gidiyoruz. Burada bir gayrimenkul yatırım fonu da yaratabilir miyiz? Bunu da sorguluyoruz. Amacımız daha fazla İzmirliyi sürecin içine çekmek. Şu an milyar dolarlık projelerimiz var.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!