Güçlü kooperatif, güçlü marka

Güncelleme Tarihi:

Güçlü kooperatif, güçlü marka
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2021 12:14

Tarımsal kalkınmanın ve kooperatifçiliğin önemine inanan Ankaralı bürokrat ve işadamlarının 2016 yılında kurduğu Milas Uyku Vadisi Tarım Kooperatifi zeytin&zeytinyağı üretimiyle bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

Milas zeytinyağının başarılı girişimler sonucunda AB’den coğrafi işaret almayı başardığını belirten Kooperatif Başkanı Burhanettin Yaşartürk, geleneksel zeytinciliği günümüz teknolojisi ile modernize edip, hijyen, lezzet, doğallık ve kaliteyi bir araya getirerek ‘Milas Uyku Vadisi’ markasıyla tüketicilerle buluşturduklarını söyledi. Milas’ın doğasının güzelliği, toprağının verimliliğiyle insanı kendisine çeken bir yapısı olduğunu belirten Yaşartürk, “Milas Uyku Vadisi Tarım Kooperatifi olarak Milas’a özgü bir zeytinyağı markası oluşturmak, ülke ekonomisine ve tarımına katkıda bulunmak amacıyla çıkılan yolda, kaliteli ve sağlığa faydalı zeytinyağı üretmeyi hedefledik. Milas çevresinden zeytin bahçeleri alımı ile 2017’de başlayan bu yolculukta bahçeden şişelemeye kadar geçen bakım ve üretim süreçleri titizlikle planlanarak uygulamaya konuldu. Türkiye’nin ve Milas’ın yağını dünyaya tanıtmak hedefiyle yola çıkan kooperatifimiz, zeytinyağı üretimini gerçekleştireceği tesisi kurmak için 2018 yılında çalışmalara başladı. Yoğun emek ve çabalar sonucunda 10 ton/gün işleme kapasitesine sahip butik üretim hattı ve 50 ton/gün işleme kapasitesine sahip normal üretim hattı ile günlük 60 ton/gün ürün işleme, stoklama ve şişeleme kapasitesine sahip tesis, Milas-Bodrum Karayolu’nun 10’uncu kilometresinde 2 Ekim 2019’da faaliyete geçirildi” bilgisini paylaştı.

İKİ PREMİUM ÖDÜLLÜ

Haberin Devamı

Milas Uyku Vadisi markasıyla zeytin, zeytinyağı, sabun ürettiklerini ve bir de ödül kazandıklarını kaydeden Burhanettin Yaşartürk, “Özveriyle yürütülen çalışmalar sonucu 2018 yılında Zeytin Dostu Derneği’nin düzenlediği 12’nci Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda iki premium ödüle layık görüldük. Bunda Milas zeytinyağının değeri ve kalitesi belirleyici oldu. Zeytinyağımızı soğuk sıkım yöntemiyle içindeki polifenol ve diğer minerallere zarar vermeden elde ediyoruz. Böylece zeytinyağını hem doğal, hem lezzetli, hem de sağlıklı bir şekilde tüketicilerle buluşturabiliyoruz. Zeytin ve zeytin yetiştiriciliği denildiğinde akla gelen ilk marka olmanın yanı sıra ürünlerimizi yetiştirdiğimiz coğrafya ve yetiştiriş koşullarımız olan alameti farikalarımızla gıda sektöründe ve tüketici nezdinde ilk tercihe yerleşmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

GEÇMİŞTEN GELECEĞE

Haberin Devamı

Milas’ın yüzölçümünün yüzde 22.6’sının zeytinliklerle kaplı olduğunu ve 10 milyon dolayında zeytin ağacının bulunduğunu dile getiren Yaşartürk, zeytin ve zeytinyağının geçmişten günümüze ilçenin kültürü ve ekonomisi için çok önemli bir ürün olduğunu vurguladı. Burhanettin Yaşartürk, şöyle devam etti: “Ekonomik kalkınmada tarımın, tarımda da kooperatifçiliğin önemine inanan iş insanları olarak başka alanlardaki tecrübe, bilgi ve birikimlerimizi bu alanda değerlendirmek için bir araya geldik. İnanıyoruz ki, kurduğumuz bu yapı, yöre halkının da katkılarıyla yolculuğunu daha da ileriye taşıyacak. Yüzyıllar öncesinde daneleriyle, yağıyla insanların temel besin kaynağı ve kandillerinde aydınlanma yakıtı olan zeytinyağı artık çok özel bir ürün olarak AB pazarlarında boy göstermeye hazırlanıyor. Böyle önemli bir potansiyele sahip Milas zeytinyağını bir dünya markası olarak tanıtmak ve pazarlamak istiyoruz. Böylelikle yerel üreticiyi de destekleyerek hem yerel ekonominin canlanmasına, hem de istihdamın artmasına vesile olacağız. Bununla birlikte, yeni anlaşmalarla daha fazla üreticiyle buluşarak global pazarda ülkemizin adını duyurmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

4 ÇEŞİT ÜRÜN

Haberin Devamı

Milas Uyku Vadisi Tarım Kooperatifi bünyesinde 4 çeşit ürün bulunuyor: 1. İksir: Erken hasat, soğuk sıkım, yüksek polifenol değerine sahip, şifa niyetine çiğ olarak tüketilebilecek ödüllü zeytinyağı. Asit değerleri 0.17 ve ölçülen polifenol değeri 630. 250 ve 500 ml’lik cam ambalajda tüketiciye sunuluyor. 2. Sodra: Olgun hasat, soğuk sıkım, ortalama 0.35 asit değerinde sağlıklı, lezzetli zeytinyağı. Yemeklerde, salatalarda dilediğince kullanılabilir. 1 litre şişe, 3 ve 5 litrelik tenekelerde tüketiciye sunuluyor. 3. Salamura zeytin: Geleneksel yöntemlerle, sadece turunç suyu, kaya tuzu ve zeytinyağı kullanılarak katkısız üretilen yeşil zeytin. 0.5–1–2–3 kilogramlık cam kavanozlarda tüketiciye sunuluyor. 4. Zeytinyağı sabunu: Yemek bile yapılabilecek ortalama 0.8-1 asit değerindeki zeytinyağı ile katkısız olarak üretiliyor. İçinde esans ve renklendirici bulunmuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!