Grammy Komitesi’nde bir Türk İzmirli "Yaman Akdoğan"

Güncelleme Tarihi:

Grammy Komitesi’nde bir Türk İzmirli Yaman Akdoğan
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2023 13:43

Dünyanın en prestijli müzik kuruluşlarından Berklee Müzik Okulu’nun Online Programı, gelecek vadeden müzisyenleri ve bestecileri keşfetmek ve onları uluslararası arenada tanıtmak amacıyla Outstanding Türkiye Enternasyonel Müzik Yarışması düzenleyecek. Jüride, İzmirli Yaman Akdoğan da yer alıyor.

Haberin Devamı

AMERİKA’nın Boston şehrinde 13 yıldır profesyonel müzisyenlik yapan İzmirli bas gitar sanatçısı Yaman Akdoğan, dünyanın en prestijli müzik kuruluşlarından Berklee Müzik Okulu’nda burslu olarak eğitim aldı. Uluslararası müzik alanında adını duyuran Yaman Akdoğan şimdi de Grammy adaylarının yer alacağı yarışmada jüri üyeliği yapacak. Gelecek eylül ayında, dünyanın en prestijli müzik kuruluşlarından Berklee Müzik Okulu’nun Online Programı, Türkiye’deki partner kurumlarının işbirliğiyle gelecek vadeden müzisyenleri ve bestecileri keşfetmek ve onları uluslararası arenada tanıtmak amacıyla Outstanding Türkiye Enternasyonel Müzik Yarışması düzenlenecek.

Grammy Komitesi’nde bir Türk İzmirli Yaman Akdoğan

Haberin Devamı


Outstanding Türkiye Enternasyonel Müzik Yarışması’nın jüri üyeleri arasında; Oscar Stagnaro, Mark Walker, Yaman Akdoğan, Oğuz Özcanlı, Berk Ağar, Esin Aydıngöz, Alper Tuzcu, Şevket Akıncı, Serkan Alagök, Evrim Demirel, Özlem Oktar Varoğlu yer alıyor.

YETENEKLERİNİ GELİŞTİRECEKLER
Yarışmanın Türkiye destekçileri arasında ODTÜ Caz Topluluğu, Türkiye Caz Derneği, Bahçeşehir Üniversitesi Caz Ana Sanat Dalı, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Caz Ana Sanat Dalı ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Caz Ana Sanat Dalı yer alıyor. Yarışma, müzik dünyasının en prestijli kuruluşlardan biri olan Berklee Müzik Okulu’nun geniş bilgi birikimini ve deneyimini, Türkiye’nin önde gelen müzik kurumlarının ülke genelindeki geniş müzisyen ağıyla birleştirerek genç yeteneklere müzik dünyasının en iyileriyle çalışma ve kendi yeteneklerini geliştirme fırsatı sunacak.

GENÇ YETENEKLERE BURS İMKANI
Online platformda gerçekleşecek olan yarışma, enstrümantal ve vokal performanslar olmak üzere birçok farklı tarz ve kategoride başvuruları kabul edecek. Yarışma, müzisyenlere sadece yerel ve uluslararası tanınırlık sağlamakla kalmayarak, aynı zamanda kazanana Berklee Müzik Okulu Online Programı’nda burs imkanı da sunacak. Yarışmaya başvuran adaylar arasından kazanan genç yetenek bir sömestre boyunca Berklee Müzik Okulu Online Programı müfredatından kendi seçtiği bir derse ücretsiz kayıt hakkı kazanacak, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde büyük bir başarı elde ederek kariyerinde büyük bir adım atmış olacak.

Haberin Devamı

Grammy Komitesi’nde bir Türk İzmirli Yaman Akdoğan

YÜKSEK KRİTERLER GEREKTİRİYOR
Yarışmaya jüri olmak çok önemli kıstasları beraberinde getiriyor. Bunun için dünya çapında köklü bir müzik kariyerine sahip olmak önemli. Özellikle canlı sahne performansları alanında geniş bilgi, tecrübe ve uluslararası çapta bir kariyere sahip olmak önem taşıyor. Jüriye seçilmek, sadece Türkiye’de değil, dünya çapında da oldukça yüksek kriterler gerektiriyor. Uluslararası müzik organizasyonlarında ve müzik gruplarında performans sergilemek, prestijli üniversitelerde öğretim üyesi olmak ve kendi alanında akademik yayınlara sahip olmak, kriterler arasında yer alıyor. Yarışmanın Türkiye destekçilerinin ve Berklee Müzik Okulu Online Programı’nın jüri komitesinde yer alacak isimleri seçerken bu kriterlere uygun isimleri bulabilmek için ayrıntılı bir araştırma yapılıyor ve yüzlerce potansiyel müzisyen arasından müzik alanında dünya çapında başarılı işlere imza atmış, 11 yüksek profildeki müzisyen seçiliyor.

 

Haberin Devamı

AKDOĞAN REHBERLİK EDECEK
AKDOĞAN’ın jüri olma konusundaki uzmanlığı örnek gösterilecek derecede. Müzikal tecrübesi ve bilgisi, jürinin genç yetenekleri doğru bir şekilde değerlendirmesi noktasında önemli bir rol oynayacak. Akdoğan, müzikal yetenek, yaratıcılık ve performansın yanı sıra, genç müzisyenlerin tutkusu ve potansiyelini de göz önünde bulunduracak. Adaylar başvurularına hazırlık aşamasında, parça seçimi, aranjman, emprovizasyon ve sahne prezantasyonu konularında Akdoğan’dan rehberlik alacaklar. Akdoğan, adayların performanslarını, kritikler, gözlem ve öneriler ile değerlendirilerek adayların performanslarını geliştirmeleri ve potansiyellerinin en yukarısına taşımaları konusunda yazılı notlar sunacak. Adayları; özgünlük, doğaçlama becerisi, ritmik çeşitlilik, parça seçimi, sahne prezantasyonu, enstrümantal teknik ve stil çeşitliliği konularında değerlendirecek.

Haberin Devamı


MÜZİK KARİYERİ
İÇİN BÜYÜK ŞANS
BERKLEE’nin sunduğu burs ve Yaman Akdoğan’ın jüri komitesinde yer alması, yarışmanın dünyadaki prestiji acısından kritik bir öneme sahip. Berklee’nin online programı, sunduğu burs ile genç müzisyenlere online platformda evlerinin rahatlığından dünyanın en iyi müzik eğitimlerinden birini alabilme imkanı sunuyor. Bu burs, ülkemizdeki genç yeteneklere dünya çapındaki hocalarla tanışma ve çalışma fırsatı vererek müzik kariyerlerini dünya sahnesine taşımaları açısından bir şans olacak.


BAS GİTARIN PROFESÖRÜ
YAMAN Akdoğan’ın Outstanding Türkiye Enternasyonel Müzik Yarışması’ndaki jüri üyeliği dışında uluslararası alanda bir başarısı daha var. 2017’den beri Amerika’nın Boston şehrinde bulunan Bunker Hill Üniversitesi müzik departmanında bas gitar alanında profesörlük görevi yapıyor. Özellikle bas gitar konusunda uzman olan Akdoğan, sektördeki yıllar süren tecrübesi ve derin müzik bilgisiyle öğrencilere benzersiz bir öğrenme deneyimi sunuyor ve öğrencilerini sektörün hızla değişen taleplerine ayak uydurabilecek şekilde hazırlıyor. Bunker Hill Üniversitesi Müzik Departmanı’nın önde gelen profesörlerinden Dennis Shafer, “Bunker Hill Üniversitesi olarak, öğrencilerimizin müzikal yeteneklerini en iyi şekilde ortaya çıkarabilmek için müzik sektörünün profesyonellerinden oluşan bir jüri komitesi oluşturduk. Jüri komitemiz, müzik sektöründe çalışan yüzlerce aday arasından seçilmiş ve aynı zamanda departmanımızın en önde gelen hocalarından oluşturulmuş all star bir kadrodan oluşuyor. Akdoğan bu kadronun en başta gelen isimlerinden bir tanesi ve bu özel komiteye katılması bizim için büyük bir onur. Grammy Oylama Komitesi’ndeki rolü ve Killing Devils grubuyla elde etti uluslararası reputasyon, kendisinin komitemize seçilmesinde belirleyici kriter oldu. Bas gitar öğrencilerimiz bir sömestre boyunca Akdoğan ile emprovizasyon, teknik, kulak eğitimi, sahne prezantasyonu, nota okuma, farklı tarzlarda bas gitar stilleri, ritm ve teori alanlarında çok ayrıntılı ve geniş çaplı bir çalışma yapıyor ve performanslarına hazırlanıyor. Dönem sonunda öğrencilerimiz 10 ile 15 dakika arasında hazırladıkları komersiyal müzik konserini panelde jüri üyelerine sunuyor. Akdoğan jüri komitesindeki rolüyle, özellikle bas gitarda emprovizasyon, solo teknikleri ve solo tarzları, komersiyal müzik alanında sahne performansı ve prezentasyonu ile ilgili konularda öğrencilerimize yaptığı katkılarıyla, Bunker Hill Üniversitesi’ndeki jüride çok kritik bir konuma sahip. Jüri komitesindeki yeri Bunker Hill’deki müzik programının kalitesini ve departmanımızın uluslararası platformdaki saygınlığını doğrudan arttırıyor” diyor.

Haberin Devamı


YAMAN AKDOĞAN KİMDİR
İZMİR doğumlu bas gitar sanatçısı Yaman Akdoğan, müziğe ortaokulda başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde okurken “Ragbag” adlı grupla 15, 16 ve 17’nci Izmir Avrupa Caz Festival’lerinde solo performanslar sergiledi. 2008’de Berklee College of Music’te yeteneği farkedilip burslu olarak kabul edildi. 2013’te mezun olduktan sonra Boston’daki Bunker Hill Üniversitesi’nde profesörlük yapmaya başladı. 2014-2021 senelerinde Grammy Ödüllü Sanatçılar Oscar Stagnaro ve Mark Walker ile solo çalışmalar gerçekleştirdi. Performansları Türkiye ve dünya medyasında yer almaya devam ediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!