Genetik yatkınlık prostat kanserini artırıyor

Güncelleme Tarihi:

Genetik yatkınlık prostat kanserini artırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2023 20:32

Ekol Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Adnan Şimşir, ailesinde prostat kanseri öyküsü olan erkeklerin 40 yaşından itibaren, olmayanların ise 45 yaşında itibaren yılda bir kez prostat kanser taraması için bir üroloji uzmanına başvurması gerektiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Prostat kanserinde erken tanının hayat kurtardığını kaydeden Şimşir, “Prostat, üreme sisteminde olan bez yapısında bir organdır. Başlıca görevleri arasında meninin bir kısmını oluşturan salgıyı üretmek, idrar tutmaya katkıda bulunmak ve enfeksiyonlara karşı koruyucu bariyer olmak sayılabilir” dedi. Prostat bezinin doğumda yer almasına rağmen oldukça küçük boyutlarda ve pasif bekleyen bir yapıya sahip olduğunu hatırlatan Şimşir, “Ergenliğe girme ile beraber aktif hale gelip çalışmaya başlar ve bu çalışma ömür boyu devam eder. Prostatı kabaca içerisinde 30 civarında, tükrük bezine benzer yapıda bezlerden oluşan bir nar meyvesine benzetebiliriz. İşte bu bezler yaşam boyunca büyüme potansiyeline sahiptir ki buna iyi huylu prostat büyümesi (BPH) denmektedir. Her erkeğin prostatı büyüyecektir ancak kimileri hiç etkilenmese de kimileri bu hastalıktan muzdarip olmaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

KANSERE ÇEVİREBİLİR

Prostat kanserinin, kontrolsüz çoğalabilme yeteneğine sahip kötü huylu hücrelerin prostat dokusunda bulunması ile karakterize bir hastalık olduğunu ifade eden Şimşir, “Tanı için kan testine ilaveten yapılan ikinci tarama yöntemi parmakla rektal muayenedir” ifadelerini kullandı. Son 10 yılda prostatın magnetik rezonans (MR) görüntülenmesinin yüzde 90 seviyesinde verdiği doğru bilgiler nedeniyle önümüzdeki yıllarda tarama testlerinin olmazsa olmazı yolunda yer alacağını dile getiren Şimşir, “Günümüzde her beş erkekten birine prostat kanseri teşhisi konulmaktadır ve 80 yaşındaki erkeklerin yüzde 30-35’inde görülmektedir. Neyse ki prostat kanseri teşhisi konan erkeklerin çoğu prostat kanseri nedeniyle yaşamlarını yitirmez” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!