Galler’li Colin Hawkins, Galen Hastanesi’nde sağlığına kavuştu

Güncelleme Tarihi:

Galler’li Colin Hawkins, Galen Hastanesi’nde sağlığına kavuştu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2023 01:01

Galler futbol milli takımının uluslararası koordinatörlüğü görevinde bulunup emekli olduktan sonra Marmaris’e yerleşen Colin Hawkins’e, üç ay önce ani başlayan konuşma bozukluğu ve güçsüzlük şikayetiyle gittiği sağlık merkezinde inme teşhisi kondu.

Haberin Devamı

Colin Hawkins, İzmir Tınaztepe Üniversitesi Girişimsel ve Nöroendovasküler Radyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağın Şentürk ve ekibi tarafından İZTÜ Özel Galen Hastanesi’nde yapılan başarılı bir operasyonla yeniden sağlığına kavuştu. “Hastamızı yaklaşık üç ay önce ani başlayan konuşma bozukluğu ve güçsüzlük şikayetiyle komşuları Marmaris’te bir özel hastaneye götürmüşler” diyen Şentürk, şu bilgileri verdi: “Bu hastanede çalışan bir beyin cerrahı arkadaşımız, hastanın beyne giden şah damarının neredeyse tamamen tıkalı olmasına bağlı olarak inme geçirdiğini teşhis etmiş. Bizim hastanemizde akut inme gibi beyin damar hastalıklarına yönelik girişimsel tedavilerin yapıldığını bilen doktor arkadaşımız hastasını acil bir şekilde bize yönlendirdi. Yaptığımız beyin anjiyografisinde hastanın her iki şah damarının neredeyse tamamına yakın tıkandığını ve beynin her iki yarım küresine giden kan miktarının ileri derecede azaldığını gördük. Kendisine yapılacak işlemin riskli olduğunu, ancak bu damarın açılmaması halinde kalıcı bir şekilde felç olacağını ve konuşma gibi yeteneklerini kaybedebileceğini söyledik. Bay Hawkins, bize güvendiğini ve işlemin yapılmasını istediğini belirtti. Açık cerrahiye gerek kalmadan lokal anestezi kullanarak kapalı yöntemle hastamızın sağ taraftaki şah damarına stent yerleştirerek damarın tamamen açılmasını sağladık. Hastamız iki gün sonra taburcu olup Marmaris’e döndü. Kendisi iki hafta dinlendikten sonra aynı işlemi sol taraftaki şah damarı için gerçekleştirdik. Böylece inme geçirme riskini en düşük düzeye indirmiş olduk.”

Haberin Devamı

İNMEYE SIK RASTLANIYOR

İnmenin dünyada en sık sakatlık nedeni ve ölümcül hastalıklar arasında ikinci sırada yer aldığını kaydeden Şentürk, “Dünyada her altı saniyede bir kişi bir yerlerde inme geçiriyor. Maalesef çok sevilen yazar ve sunucu Metin Uca da şah damarında tıkanmaya bağlı inme ve bununla ilgili komplikasyonlar nedeniyle kaybedildi. Bu sinsi hastalık zamanında ve doğru müdahaleyle kalıcı zararlara yol açmadan tedavi edilebiliyor. Ancak bunun için hastanın en hızlı şekilde doğru teşhis alabileceği bir merkeze götürülmesi gerekiyor. Girişimsel nöroradyologlar ilk 24 saat içerisinde tıkalı beyin damarına anjiyografik yöntemle ulaşıp pıhtıyı çıkarabiliyor ya da stent ile tedavi edebiliyor” ifadelerinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!