Eraslan’da çifte dil eğitimi fark yaratıyor

Güncelleme Tarihi:

Eraslan’da çifte dil eğitimi fark yaratıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2023 06:23

Çift dilde eğitim programıyla öne çıkan Eraslan Okulu’nda 4 yaştan itibaren Bilingual öğrenciler yetişiyor. Böylece öğrenciler birçok alanda kendilerini daha hızlı geliştiriyor.

Haberin Devamı

 

2022 yılında Preply tarafından yayımlanan istatistiklere göre dünya üzerinde 3.3 milyar insan çift dil konuşuyor. Bu da dünya popülasyonunun yaklaşık yüzde 43’ünün çift dilli insanlardan oluştuğunu gösteriyor. İngilizce ise bu dillerin en başında yer alıyor. Ülkemizde ortalama İngilizce öğrenme yaşı 7’ye düşerken, çocuklarının geleceğine erken yaşta yatırım yapmak isteyen aileler için çözüm çift dilde eğitim veren bir kurum oluyor.
2016 yılında eğitim ve öğretime yenilikçi bir misyonla başlayan Eraslan Okulu, merkezine akademisyenlerle geliştirdiği çift dilde eğitim programı Bilingual Learners’ı alarak kısa sürede öncü okullar arasında yer almayı başardı.

Eraslan’da çifte dil eğitimi fark yaratıyor


Eraslan Okulu Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nur Canbaz, iki dilli yetişen çocukların dikkat sürelerinin daha uzun olduğunun altını çizerek, konuyu şöyle anlatıyor: “Dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte bilim ve akademi başta olmak üzere birçok alan hızla küreselleşiyor. Küreselleşme, beraberinde bilgiye erişimi kolaylaştırıyor ve bu bilgiyi kullanmayı beceren nitelikli bireyleri öne çıkarıyor. 2017 tarihli New American Economy (NAE) raporuna göre çift dil konuşan bireylere olan istihdam talebi son beş yılda ikiye katlanırken, çift dilde yetişen bireylerin iş hayatına katkısı da daha kapsamlı oluyor. Çift dilliliğin gerek dikkat süresini uzatması gerekse de problem çözme becerisini artırmasından dolayı öğrencilerimizi merkezinde iki dilin olduğu bir akademik programla yetiştirmeye karar verdik. Bu amaçla dil bilimci akademisyenlerle ile iş birliği yaparak fark yaratacak bir çift dilli program geliştirdik. Eraslan’da anaokulu çağından itibaren öğrenciler bu programda yetişerek hem ana dillerini hem de İngilizceyi olabilen en akıcı biçimde kullanabiliyorlar.”
Eraslan’da uyguladıkları programın öğrencilere ilkokula başladıklarından itibaren matematik, hayat bilgisi ve bilim derslerini de çift dilde sunduğunu, yalnızca çift dilde konuşma değil, aynı zamanda çift dilde düşünme, okuma ve problem çözme yeteneği sunduklarını da belirten Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Canbaz, “Anaokulunda Eraslan’a başlayan öğrencilerin tamamına yakını bu programla doğrudan ilkokula devam ediyor. Çünkü ilkokulda, ortaokulda ve lisede gerek akademik program gerekse de okul yaşantısı evrilerek iki dilliğini koruyor” dedi.
Ders aralarında, okuldaki tüm aktivitelerde ve yemek molalarında dahi öğretmenlerin öğrencileriyle çift dilde iletişim kurduğunu belirten Canbaz, “Dil edinimi gereği öğrencilerimizin, özellikle küçük yaşlarda kendilerini özgür hissettikleri dilde öğretmenleriyle iletişim kurmalarını teşvik ediyoruz. Böylece ifade konusunda kendini kısıtlanmış hissetmeyen öğrenci en kısa sürede onunla ana dilinde konuşan öğretmenine Türkçe, İngilizce konuşan öğretmenine ise İngilizce dilinde dönüşler yapıyor. Bunu henüz 4 yaşında bir öğrencide bile görebilmek heyecan verici” olarak sözlerine devam etti.

Haberin Devamı

DÜNYAYA AÇILAN KAPI
Eraslan’ın ortaokulda Content and Language Integrated Learning (CLIL) tekniğiyle öğrencilerine İngilizce matematik, İngilizce fen bilimleri ve İngilizce sosyal bilgiler dersleri sunduğunu belirten Canbaz, “ilkokulda başlayan çok uluslu platformlarda rekabet edebilme yeteneğinin öğrenciler ortaokula geçtiklerinde daha da somutlaştığını görüyoruz. Dünyanın en büyük yaratıcılık yarışmalarından olan Destination Imagination’da, dünyanın en kapsamlı robotik yarışmalarından olan First Lego League Junior’da (FLL Jr.) ve çok uluslu öğrencilerin katıldığı, okulumuzun da ev sahipliği yaptığı World Scholars Cup’ta ve daha birçok proje yarışması ve sınavda öğrencilerimiz çift dilde aldıkları derslerin bir doğal sonucu olarak gerek ülke gerekse de dünya çapında derece elde ediyorlar” diye konuştu.
Eraslan High Lisesi’nin ise College Board üyesi olduğunu belirten Canbaz, “Dünya çapında 3 bin 300 seçkin üniversite, ülkemizde de Koç Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi gibi okulların kabul ettiği Advanced Placement (AP) programında eğitim alan öğrencilerimiz, bu program dahilinde aldıkları derslerden elde ettikleri başarılarla henüz lise çağında üniversite kredisi alabiliyorlar” ifadelerini kulalndı.
Eraslan’ın uluslararası standartlara uygun eğitim verme amacını belirten Canbaz sözlerine şöyle nokta koydu: “Küresel rekabetin arttığı şu günlerde, öğrencilerimizi sınırlardan bağımsız, dünyanın her sisteminde yer edinebilecek yetkinlik ve donanımla yetiştirmeyi amaçladığımız için lise eğitim programımıza 9. sınıftan 12. sınıfa dek ekonomi, felsefe, girişimcilik, yapay zekâ, uluslararası ilişkiler, sanat tarihi, psikoloji gibi seçmeli dersler yerleştirdik. Bu derslerle öğrencilerimiz gerek kariyer planlarını daha isabetli gerekse de ilgi alanlarını daha erken yaşlarda saptayabiliyorlar. Zaten başarı tanımımız bu çabanın doğal bir sonucu olarak ortaya çıkıyor ve Eraslan için başarı öğrencilerimizin potansiyellerini gerçekleştirebildikleri zaman var oluyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!